Máte
otázku?

Ako riešiť spor so susedmi?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Trnava

Otázka: Ako riešiť spor so susedmi?

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, ako riešiť spor medzi susedmi, ktorý postihuje aj mňa. Susedia ma verbálne napadli a vyhrážali sa mi úrazom autom. Ako by sa takáto situácia dala vyriešiť? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Ako riešiť spor so susedmi?

Dobrý deň. Susedské spory sa riešia primárne v rámci civilného konania, to najmä na základe ustanovenia § 127 Občianskeho zákonníka. Pokiaľ je však situácia medzi susedmi vyhrotená a dochádza medzi nimi k vyhrážkam a útokom, potom nemožno vylúčiť ani aplikáciu prostriedkov trestného práva. Ako v konkrétnom prípade postupovať závisí najmä od individuálnych okolností prípadu.

 

Trápi vás "Ako riešiť spor so susedmi?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako riešiť spor so susedmi? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, mám problém s povrchovou vodou, ktorá mi priteká zo susedného pozemku. Sused svoj problém "vyriešil" tým, že odklonil vodu popod plot na náš pozemok. Vody je veľa a na dvore sa zdržiava. Začali nám vlhnúť pivničné priestory, omietky sú mokré a odpadávajú. Starosta obce nás navštívil s návrhom, aby sme na našom pozemku vykonali výkopové práce a umiestnili tam drenáže. Náš dvor je však upravený a v oblastiach, kde by mali kopať, máme vysadené bobuľoviny. Musím s týmito opatreniami súhlasiť, keď je zrejmé, že primárny problém je na strane suseda, ktorý by mohol drenáže inštalovať aj na svojom pozemku? Ďakujem vám vopred za odpoveď. S pozdravom, Miroslav Kostka.

Odpoveď: Ako riešiť spor so susedmi?

(odpoveď odoslaná: 03.04.2024)

Dobrý deň, podľa § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka, vlastník pozemku je povinný zdržať sa všetkého, čo by mohlo spôsobiť vnikanie vody na pozemok iného vlastníka (suseda) v miere neprimeranej miestnym pomerom a podstatne obmedziť obvyklé užívanie tohto pozemku. Do tejto kategórie patria i opatrenia, ktoré majú za následok bezprostredný prívod vody na susediaci pozemok, a môžu predstavovať právne významnú imisiu. To sa týka najmä stavebných a technických úprav povrchu pozemku, po ktorých zmena v smerovaní alebo množstve odtoku dažďovej vody môže významne narúšať prirodzené stekanie vody. V prípade, že susedné opatrenia spôsobujú, že voda vo väčšej miere, ako by bolo prirodzené, steká na Váš pozemok, máte právo obrátiť sa na súd s návrhom proti umelo spôsobenému stekaniu vody z pozemku suseda.

Pokiaľ ide o návrh starostu obce na realizáciu výkopových prác a inštaláciu drenáží na Vašom pozemku, je dôležité poznamenať, že v zákone nie je priamy právny predpis, ktorý by vás zaväzoval súhlasiť s takýmito opatreniami na Vašom pozemku, najmä ak primárny problém vzniká z opatrení prijatých na susedovom pozemku. Vaša situácia si vyžaduje detailnú konzultáciu, možno aj stretnutie medzi Vami, susedom a príslušnými orgánmi obce, aby sa našlo vhodné riešenie, ktoré by rešpektovalo práva a povinnosti všetkých zainteresovaných strán.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako riešiť spor so susedmi? (Iné oblasti práva)

Ďakujem za odpoveď. Rada by som sa ešte opýtala, ako by som ich mohla usvedčiť, keď nemám svedkov. Oni to robia vtedy, keď sa nikto nenachádza v okolí. Veľmi by som rada už mala pokoj. Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Ako riešiť spor so susedmi?

(odpoveď odoslaná: 26.07.2016)

Dobrý deň. Pokiaľ nebudete mať na preukázanie Vaši tvrdení žiadne dôkazy, nemôže byť úspešné ani civilné a ani prípadné trestné konanie. Môžete skúsiť namontovať si kamery. Tieto budú jednak chrániť Váš majetok a rovnako tak môžu byť účinným preventívnym prvkom, prípadne môžu zachytiť Vami tvrdené skutočnosti.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako riešiť spor so susedmi?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.