Máte
otázku?

Ako riešiť problém so susedom ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Ako riešiť problém so susedom ?

Dobrý deň. Rada by som požiadala o radu v súvislosti s mojím problémom. Môj sused, ktorý býva pod nami, mi robí problémy. V auguste sme sa prestahovali do nového bytu a už po mesiaci nás navštívil s tým, že naše deti neustále skáču a robia veľký hluk. Toto však nie je pravda. Jednorázovo spadla na zem cumlíková fľaša a on okamžite zaklopal odhora. Následne prišiel a kričal na mňa, že plávajúca podlaha nemôže byť v byte a že ju musíme vyhodiť alebo sa prestahovať. Až neskôr som zistila, že takýmto spôsobom zastrašuje všetkých susedov, no o tomto som sa dozvedela až po kúpe bytu. V bytě neprobíhajú žiadne hlasné činnosti ani deti neskáču. Snažíme sa chodiť po špičkách, ale ani to nie je riešením. Moja dcéra už kvôli tomu spi zle a ja sa cítim veľmi nervózna. Takto sa jednoducho nedá žiť. Veľmi pekne ďakujem za akúkoľvek radu alebo odpoveď.

Odpoveď: Ako riešiť problém so susedom ?

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka sa musí každý vlastník veci zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo ohrozoval výkon jeho práv. Vzhľadom na Váš opis skutkového stavu však nepovažujem Vaše konanie za také, ktorým by ste nad mieru primeranú pomerom obťažovali suseda. Vzhľadom na to, že sused "ohrozuje" aj iných obyvateľov, tak predpokladám, že problém bude inde a nie v nadmernom hluku, ktorý by ste spôsobovali. Vzhľadom na jeho správanie a neustále obťažovanie by som Vám odporúčal oznámiť jeho konanie na príslušnom úrade. Jeho konanie totiž môže napĺňať znaky priestupku proti občianskemu spolunažívaniu (§ 49 ods. 1 d) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch). Príslušný úrad preskúma celý skutkový stav a na základe neho bude ďalej konať. Sused si po oznámení priestupku možno uvedomí svoje správanie a zmení svoj postoj (môže sa však stať i opak).

Trápi vás "Ako riešiť problém so susedom ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako riešiť problém so susedom ? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám problém so susedom. Bývame na svahu – my hore a sused pod nami. Sused si postavil dom približne pred 14 rokmi a pri tom zbagroval svah až za jeho hranicu. Náš pozemok sme kúpili nad jeho pozemkom asi pred 5 rokmi. Zbagrovaný svah patrí našej strane. Požiadal som suseda, aby svah vrátil do pôvodného stavu, pretože náš pozemok je poškodený. Na niektorých úsekoch eroduje a dochádza k zosuvu pôdy. Sused mi na to odpovedal, že oporný múr nepostaví. Čo by som mal robiť? Oplatí sa mi ísť do právneho sporu s ním? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Ondrej

Odpoveď: Ako riešiť problém so susedom ?

(odpoveď odoslaná: 01.04.2024)

Dobrý deň, na základe uvedenej situácie, podľa § 127 ods. 1 a § 419 Občianskeho zákonníka, máte ako majiteľ poškodeného pozemku právo požiadať suseda o odstránenie zásahu, ktorý ohrozuje Váš pozemok. Sused, ktorý upravoval susediaci pozemok alebo na ňom zriadil stavbu bez dostatočných opatrení na upevnenie pozemku, je zodpovedný za škodu spôsobenú týmito zásahmi. Ak sused nevykoná potrebné opatrenia na odstránenie ohrozenia a prevenciu ďalšieho poškodenia Vášho pozemku, máte právo na náhradu škody, ktorá sa na Vašom pozemku vytvorila, a tiež na náhradu účelne vynaložených nákladov na odstránenie prípadných škôd. Vzhľadom na možnú zložitosť situácie a potrebu dôkazov o škode a príčinnej súvislosti s činnosťou suseda môže byť právny spor efektívnym spôsobom ako riešiť tento problém.

Ja však odporúčam pred začatím právneho sporu skúsiť otázku riešiť mimosúdnou cestou, napríklad prostredníctvom listu s pokusom o dohodu. Právny spor môže byť časovo aj finančne náročný. V prípade, že sa sused odmieta problém riešiť, avšak priame dôkazy o škode a príčinnej súvislosti s činnosťou suseda sa dajú predložiť, obrátenie sa na súd môže byť opodstatnené.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako riešiť problém so susedom ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.