Máte
otázku?

Konflikt v škole


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Konflikt v škole

Dobrý deň, Mám sedemročného syna, ktorý navštevuje prvý stupeň základnej školy. Do triedy chodí so spolužiakom, s ktorým si veľmi nesadli a vždy je medzi nimi nejaký konflikt. Raz sa stalo, že počas prestávky začal tento spolužiak hádzať po mojom synovi ceruzky, ten sa samozrejme nedal a hodil po ňom ceruzku spať ale tak nešťastne, že ho trafila do spodnej pery a spôsobila mu drobné zranenie, ako keď pichnete ihlou, respektíve ceruzkou. Keďže tento synov spolužiak je zverený do starostlivosti starej mamy, nakoľko jeho otec je recidivista a pravdepodobne je ešte v base, prišla jeho stará mama húkať po mojom synovi do triedy. Tajne sa tam prešmykla pomedzi dozor, zavrela dvere a začala sa mu vyhrážať, že ho zmláti, doslova mu povedala, že mu odtrhne hlavu. Môj syn to niesol dosť ťažko a začal sa báť chodiť do školy, pretože spolužiak neprestal do neho rýpať ale on sa nemohol brániť zo strachu, že príde stará mama spolužiaka a ublíži mu. Samozrejme začal som to riešiť najprv s triednou učiteľkou. Potom som stretol túto osobu na ulici, chcel som si s ňou vyriešiť otázku ako sa opovažuje kričať na moje dieťa a dokonca ho osloviť v mojej neprítomnosti alebo neprítomnosti učiteľa. Vymklo sa mi to však z rúk a v návale hnevu som začal po nej kričať ja, povedal som jej, že ak sa ešte raz niečo takéto stane tak to dopadne pre ňu horšie, že oznámim na kuratelu jej nevhodnú výchovu a ak sa čoby len dotkne môjho syna tak jej polámem ruky. V ten istý deň som to riešil aj s pani riaditeľkou, ta tejto osobe vysvetlila, že nesmie vstupovať do triedy a v žiadnom prípade sa nesmie vyhrážať maloletým. A teraz môj problém, táto pani ma nahlásila na polícii za to, že - môj syn ublížil jej zverencovi a za to, že som jej to vykričal pred viac ako dvadsiatimi svedkami. Ako mám postupovať, alebo akú to môže mať dohru? Ďakujem za každú radu a prajem pekný deň,.

Odpoveď: Konflikt v škole

Dobrý deň

záleží od intenzity útoku, avšak pokiaľ sa nič vážnejšie nestalo (napr. napadnutie a vzniknutie ujmy, výhrážanie takej intenzity, že osoba má strach z uskutočnenia hrozieb a pod.) pravdepodobne to polícia prešetrí a max. to postúpi na priestupok. Je potrebné sa podrobiť vyšetrovaniu (napr. pokiaľ budete predvolaný na podanie vysvetlenia) a v krajnom prípade, pokiaľ by chceli voči Vám začať trestné stíhanie, je potrebné, aby ste sa bránili.

 

Tým, že ste sa niekomu vyhrážali ublížením na zdraví (ťažkou ujmou), môže to byť trestný čin.

 

Počkajte si na predvolanie a uvidíte k to povedie. Tiež môžete podať trestné oznámenie za to, že sa ona vyhrážala Vášmu synovi. To je oveľa závažnejšie konanie ako to Vaše.

 

Samozrejme neznamená to, že sa tým zastavuje konanie voči Vám.

Trápi vás "Konflikt v škole" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Konflikt v škole (Občianske právo)

Dobrý deň, zaujímalo by ma, či je týranie blízkej alebo zverenej osoby (napríklad týranie žiaka učiteľkou) predmetom premlčania.

Odpoveď: Konflikt v škole

(odpoveď odoslaná: 26.04.2023)

Dobrý deň, 

ak by páchateľ naplnil svojím konaním skutkovú podstatu tohto trestného činu (§ 208 Trestného zákona) v prvom odseku, potom takýto skutok, resp. jeho trestné stíhanie podlieha premlčaniu, premlčacia doba je 10-ročná. Ak by však naplnil kvalifikovanú skutkovú podstatu tohto trestného činu, t.j. dopustil by sa konania v treťom odseku tohto trestného činu, potom by sa trestné stíhanie premlčalo až po dvadsiatich rokoch. Súčasne v prípade tohto trestného činu platí, že jeho trestné stíhanie sa premlčí najskôr pätnásť rokov potom, čo osoba, na ktorej bol spáchaný takýto trestný čin dovŕšila osemnásty rok svojho veku.

Premlčanie trestného stíhania upravuje ust. § 87 a nasl. Trestného zákona. Do premlčacej doby sa ale nezapočítava:

a) doba, po ktorú nebolo možné páchateľa postaviť pred súd pre zákonnú prekážku,

b) doba, po ktorú sa páchateľ zdržiaval v cudzine s úmyslom vyhnúť sa trestnému stíhaniu,

c) skúšobná doba podmienečného zastavenia trestného stíhania,

d) doba, po ktorú bolo dočasne odložené vznesenie obvinenia, alebo

e) doba, po ktorú bolo prerušené trestné stíhanie.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Konflikt v škole (Občianske právo)

Dobrý deň, zaujímal by ma váš názor na postup v prípade, ak by môj syn bol verejne, neprávom a nedôstojne ponížený učiteľom pred triedou na základnej škole, pričom mu učiteľ násilne odobral mobilný telefon a vybral z neho kartu SIM, ktorú mu ani na výzvu rodičov nevrátil. Písomne sme podali sťažnosť riaditeľovi školy, ale zatiaľ sme sa stretli s nezáujmom zo strany školy. Ako by som mala postupovať v tomto prípade a aké mám práva voči takémuto konaniu? Mám to chápať ako krádež? Ďakujem.

Odpoveď: Konflikt v škole

(odpoveď odoslaná: 22.03.2017)

Dobrý deň. Vami popísaný incident by som nevnímal ako trestný čin krádeže (najmä s ohľadom na výšku spôsobenej škody, princíp subsidiarity trestnej represie a princíp ultima ratio).
Na druhej strane však treba skonštatovať, že predmetný incident vybočuje zo zákonného rámca opatrení vo výchove, ktoré upravuje školský zákon v § 58. Pokiaľ s Vami vedenie školy vzniknutý problém odmieta riešiť, môžete sa skúsiť obrátiť napr. na školskú inšpekciu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Konflikt v škole" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.