Máte
otázku?

Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa

Dobrý deň, chcel by som sa, prosím Vás, opýtať, či je možné zaprieť otcovstvo otcom pomocou DNA testov, ak je dieťa už plnoleté? DNA testy vyšli s negatívnou zhodou a otcovstvo bolo podpísané po narodení dieťaťa na matrike. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa

Dobrý deň, ak pod podpísaním otcovstva máte na mysli súhlasné vyhlásenie rodičov pred matrikou, tak je možné (bolo možné) otcovstvo zaprieť do troch rokov odo dňa vykonania súhlasného vyhlásenia rodičov. Po uplynutí tejto lehoty nemôžete na súde podať návrh na zapretie otcovstva, nakoľko Vám lehota na zapretie už uplynula. Ak by ste ho aj podali, súd by Váš návrh na zapretie otcovstva zamietol. O zapretie otcovstva po uplynutí lehoty však môže požiadať Vaše dieťa. I on musí v tomto prípade podať na súd návrh. V prvom konaní by súd rozhodoval, či vôbec pripustení konanie o zapretí otcovstva po uplynutí tak dlhej lehoty. Ak by súd usúdil, že zapretie otcovstva by bolo v záujme dieťaťa, súd návrhu vyhovie. Po vyhovení návrhu bude môcť dieťa podať na súde návrh na zapretie otcovstva. Ak však súd jeho prvému návrhu nevyhovie, nebude môcť na súde už ani on podať návrh na zapretie otcovstva.

Trápi vás "Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, uzavreli sme manželstvo v roku 1995 a rozviedli sme sa v roku 2013. V roku 2015 si môj exmanžel dal urobiť DNA testy a zistil, že nie je biologickým otcom môjho, vtedy 22-ročného syna, ktorý momentálne študuje na vysokej škole. Výsledok týchto testov už pozná viac ako tri roky. Môže ešte podať na súd žiadosť o zapretie otcovstva? Môže po mne žiadať vrátenie výživného? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 10.07.2018)

Dobrý deň,

zákon o rodine v § 86 ods. 1 ustanovuje, že manžel môže do troch rokov odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom dieťaťa, ktoré sa narodilo jeho manželke, zaprieť na súde, že je jeho otcom.

Ak od skutočnosti, ktorá dôvodne spochybnila, že je otcom, v tomto prípade podľa všetkého od zistenia výsledku testov DNA, uplynulo viac, než 3 roky, potom by jeho návrh na zapretie otcovstva súd zamietol.

Pokiaľ ide o výživné, domnienka otcovstva stále pôsobí a z pohľadu práva teda je stále otcom. Aj výživné preto bolo vyplatené v súlade s touto skutočnosťou, a preto oprávnene. 

Zastávam názor, že nemá právo žiadať vrátenie výživného.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa (Rodinné právo)

Zdravím, a zároveň by som veľmi pekne poprosil o informáciu v súvislosti s témou - môže v dospelosti dieťaťa žiadať o zapretie otcovstva aj iná osoba z rodiny, napríklad starý rodič? Môj brat, výtvarník, žil v zahraničí a mal tiež cudzie občianstvo. Náhle zomrel a naša mama krátko po ňom. Teraz by môj otec chcel začať súd o zapretie otcovstva detí, ktoré by mali zdediť bratovu časť. S ich matkami nežil, ale na jedno z takýchto detí - podľa otca tzv. potomka, platil výživné. Problém vidím v tom, že chlapec je občan SRN a dievča je občan USA, (brat bol švédsky štátny občan). Neviem si predstaviť, že by ich bolo možné v dospelosti prinútiť nejakým spôsobom k testom DNA. Je to navyše komplikovanejšie, pretože brat je už po smrti. Mohli by ste mi, prosím, dať vedieť, či sa v takejto situácii dá vôbec niečo podniknúť? Otcova intencia je, aby bratovu časť po jeho manželke nezdedili ľudia, ktorí nie sú bratovi potomkovia, avšak neviem presne, akými informáciami disponuje. Vopred vám ďakujem za odpoveď. S pozdravom, L. K.

Odpoveď: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 05.03.2017)

Dobrý deň, on ako tretia osoba nebude môcť podať takýto návrh.  Zákon to nedovoľuje.


Podotázka: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa (Rodinné právo)

Aj keď matka dieťaťa úmyselne oklamala daného muža tvrdením, že je otec, je možné, že muž v tomto prípade nemá žiadne právo a musí byť nedobrovoľne otcom cudziemu dieťaťu? A tým pádom, bude cudzie dieťa mať nárok aj na jeho majetok a podobne?

Odpoveď: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 27.11.2016)

Dobrý deň, v predošlej odpovedi uvedené skutočnosti platia aj vtedy, ak Vás matka dieťaťa uviedla do omylu. Ak ste však predmetný prejav vôle (súhlasné vyhlásenie rodičov) vykonali pod vplyvom omylu (matka Vás oklamala) v zmysle ustanovenia § 49a Občianskeho zákonníka ide o neplatný právny úkon. Takýto právny úkon je však iba relatívne neplatný a ak sa nedovoláte jeho neplatnosti považuje sa za platný (§ 40a OZ). Takejto neplatnosti je však potrebné sa dovolať v trojročnej premlčacej doby, ktorá začína plynúť odo dňa vykonania právneho úkonu. Ide o objektívnu lehotu a nie subjektívnu (t.j. trojročná lehota Vám už uplynula). Ak by ste sa aj dovolali neplatnosti právneho úkonu na súde, matka by mohla vzniesť námietku premlčania a Vaša žaloba by bola neúspešná.


Trápi vás "Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som získala informácie o tom, komu môžem zveriť vykonanie DNA testov. Čelím nasledujúcemu problému: v manželstve sa mi narodil syn. Mám vážne podozrenie, že jeho otec nie je synom svojho predpokladaného otca. Ako matka by som chcela vedieť, kto sú skutoční prarodičia môjho syna. Zákonom mi náleží takéto právo? Je tento problém riešiteľný súdnou cestou? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Lenka.

Odpoveď: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 19.09.2016)

Dobrý deň,

podľa Dohovoru o právach dieťaťa má každé dieťa právo poznať svojich rodičov - (biologického) otca a matku. Dohovor o právach dieťaťa ani slovenský zákon o rodine neupravujú právo dieťaťa poznať svojich starých rodičov.

Rovnako je potrebné uviesť, že hoci v zákonom o rodine stanovenom období po narodení dieťaťa sa preferuje súlad právneho a biologického rodičovstva a s cieľom dosiahnutia tohto účelu obsahuje zákon o rodine viacero právnych inštitútov (napr. inšitút zapretia otcovstva a pod.), no po uplynutí stanoveného času záujem na súlade biologického a právneho rodičovstva upadá a preferuje sa v záujme dieťaťa právne rodičovstvo.

K Vášmu prípadu je potrebné uviesť, že Vy ako matka dieťaťa nemáte žiadne zákonné právo na to, aby sa otec dieťaťa strpel odber vzorky DNA za účelom určenia otcovstva. Takúto povinnosť by mu mohol uložiť len súd v riadne prebiehajúcom konaní o určenie alebo zapretie otcovstva otca Vášho dieťaťa. Vy ako matka dieťaťa ale nie ste oprávnená ani na to, aby ste podali návrh na zapretie otcovstva otca Vášho dieťaťa voči jeho otcovi. Na podanie takéhoto návrhu je výlučne otec Vášho dieťaťa (podľa § 96 ods. 1 Zákona o rodine).

To, či otec dieťaťa podá návrh na zapretie otcovstva Voči svojmu otcovi (súčasnému starému otcovi Vášho dieťaťa) je ale výlučne jeho oprávnenie. Naviac je potrebné uviesť, že po podaní takéhoto návrhu by súd rozhodoval najskôr o tom, či je zapretie otcovstva otca Vášho dieťaťa voči svojmu otcovi vôbec v jeho záujme (najmä vzhľadom na dlhotrvajúci vzťah medzi nimi ako medzi otcom a synom). Súd by preto ani návrh otca v danej veci nemusel prijať. Až keby ho prijal, bol by jedine súd oprávnený nariadiť znalecké dokazovanie, ktorého cieľom by bolo zistiť, či je osoba, ktorá je v súčasnosti minimálne právnym otcom otca Vášho dieťaťa aj jeho biologickým otcom.


Podotázka: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, rád by som sa informoval, či môžem požiadať o zrušenie otcovstva aj napriek tomu, že v rodnom liste je uvedený môj biologický otec, s ktorým sa však od môjho útleho detstva nestýkame. Momentálne má dokonca finančné problémy a načula som sa informácie, že v prípade dôchodku môže požiadať svoje dieťa o finančnú podporu. Keďže on sám svoju povinnosť nespĺňal, aj ja nie som ochotná prispievať na jeho úkor. Ďakujem vopred za skorú odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 23.11.2015)

Dobrý deň, vo Vašom prípade nebude možné zrušiť otcovstvo k svojmu skutočnému otcovi (biologickému). 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som podať žiadosť na súd o prípustnosť zapretia otcovstva a následne podať návrh na zapísanie pravého otca. Mám 22 rokov a v rodnom liste mám zapísaného otca, ktorý však nie je mojim biologickým otcom. S otcom, ktorý je zapísaný v rodnom liste, sa nestretávam a neudržiavame žiaden kontakt. Naopak, s biologickým otcom sa stretávame a chceli by sme, aby bol on zapísaný v mojom rodnom liste. Rada by som vedela, či musí byť moja matka svedkom, v prípade že nie, má stačiť nejaké vyhlásenie od nej? Nariadi súd genetické testy aj v prípade, že sa otec z rodného listu dobrovoľne zriekne otcovstva? A musím v návrhu na súd spomenúť meno biologického otca? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 05.01.2014)

Dobrý deň,

uvedený problém zapretia otcovstva môžete riešiť dvomi spôsobmi, buď zavolať na súdne pojednávanie svedkov (to znamená matku a skutočného otca, ktorí potvrdia Vaše tvrdenia) alebo požiadať súd, aby bol v konaní vypracovaný znalecký posudok. Prípade si tento posudok nechať vypracovať pred pojednávaním. Súdne konanie by potom prebehlo oveľa rýchlejšie.

 

V konaní o zapretie otcovstva nemusíte uvádzať údaje Vášho skutočného otca, pretože to teoreticky ani nemusíte presne vedieť. Súd Vám však túto otázku môže položiť.

V konaní o určenie  otcovstva môžete požadovať určiť otcovstvo k novému biologickému otcovi, takto budete mať hneď súdne rozhodnutie, na základe ktorého matrika vykoná zápis Vášho biologického otca do Vášho rodného listu. Súd nie je povinný nechať vypracovať znalecký posudok pokiaľ všetci účastníci a svedkovia potvrdia skutočnosti uvedené v návrhu na zapretie otcovstva.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zapretie otcovstva po plnoletosti dieťaťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.