Máte
otázku?

Kto zodpovedá za vzniknutú škodu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Kto zodpovedá za vzniknutú škodu

Dobrý deň, strom spadol na naše nové auto, ktoré je už nemožné opraviť. Komunikácia patrí obci, ktorej sme už viackrát informovali o tom, že stromy sa lámajú a predstavujú nebezpečenstvo pre život. Hasiči museli zasahovať, keďže sa lámali pne a nie konáre. Tento raz spadol strom iba 5 sekúnd po tom, ako sme vystúpili z auta. Konár prerazil čelné sklo a zdemoloval auto. Máme škodu vo výške 10 000 eur a nevieme, ako postupovať ďalej. Ďakujem.

Odpoveď: Kto zodpovedá za vzniknutú škodu

Dobrý deň, za stromy pri ceste zodpovedá správca komunikácie. Ak bolo auto na ceste v správe obce, požadujte náhradu škody od obce. Najskôr im napíšte písomný list.

Trápi vás "Kto zodpovedá za vzniknutú škodu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kto zodpovedá za vzniknutú škodu (Občianske právo)

Dobrý deň. Po odsťahovaní sa z internátu mi riaditeľ vrátil zálohu vo výške 30 eur. No z týchto 30 eur mi zabudol odpočítať 17 eur za poškodenú stoličku. Teraz sa dožaduje, aby som mu tieto peniaze poslal, inak ma údajne bude kontaktovať ich právnik. Mám dôvod mať strach? Ďakujem.

Odpoveď: Kto zodpovedá za vzniknutú škodu

(odpoveď odoslaná: 30.08.2018)

Dobrý deň,

pokiaľ svoju zodpovednosť za vzniknutú škodu vo výške 17 € - za  prasknutú stoličku uznávate, odporúčame škodu uhradiť.

Musí byť však daná Vaša zodpovednosť za vzniknutú škodu a zo strany poškodeného /internát/ musí byť preukázaná výška spôsobenej škody, teda na základe čoho bola určená suma 17 €.

Vec odporúčame riešiť zmierčou cestou, teda bez účasti súdu a právnika.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kto zodpovedá za vzniknutú škodu (Občianske právo)

Dobrý deň. Mal som nehodu so svojím vozidlom, pri ktorej bol určený vinník. Auto som si dal opraviť v servise, ale vinníkova poisťovňa uznať moje vozidlo za totálnu škodu z hľadiska neekonomickej opravy a preplatila mi len polovicu z faktúry za opravu. Môžem si vymáhať zvyšnú časť od vinníka? Ďakujem.

Odpoveď: Kto zodpovedá za vzniknutú škodu

(odpoveď odoslaná: 21.02.2017)

Dobrý deň, ako poškodený máte zákonný nárok, aby Vám zo strany škodcu bola odstránená skutočná škoda a to v plnom rozsahu.

 

Osoba, ktorá uzavrela pre tento prípad poistenie, má právo, aby v zmysle dohodnutých zmluvných podmienok tento nárok za neho hradila poisťovňa.

Poisťovňa má povinnosť uhradiť celú skutočnú škodu.

Ak ide o totálnu škodu máte oprávnenie domáhať sa, aby Vám bola uhradená hodnota vozidla po odrátaní hodnoty vraku vozidla. Hodnota vozidla sa určuje na základe posudku. 

 

Poisťovne si vždy určia hodnotu vozidla posudkom. Preto, ak si myslíte, že hodnota vozidla je vyššia, budete to musieť vedieť preukázať. 


Podotázka: Kto zodpovedá za vzniknutú škodu (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Kedy a ako by mi mal vinník vyplatiť právoplatne priznaný nárok na bolestné, ak okresný súd priznal nárok a jeho vinu? V rozsudku neuviedol spôsob uhradenia. Následné odvolanie Krajský súd na verejnom zasadnutí zamietol. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Kto zodpovedá za vzniknutú škodu

(odpoveď odoslaná: 22.12.2015)

Dobrý deň, povinnosť zaplatiť určitú peňažnú čiastku je spätá s právoplatnosťou a vykonateľnosťou súdneho rozhodnutia. Ak nie je v súdnom rozhodnutí uvedená lehota na plnenie, povinný musí zaplatiť okamžite potom ako nadobudne právoplatnosť. Následne nadobudne rozhodnutie vykonateľnosť, čo znamená, že na jeho základe je možné začať jeho nútený výkon - exekúciu. Deň právoplatnosti a vykonateľnosti rozhodnutia Vám na požiadanie vyznačí okresný súd. Spôsob úhrady je problémom a zároveň voľbou dlžníka, pričom ak dlžník disponuje len Vašimi menom, priezviskom a adresou bydliska, do úvahy prichádza platba prostredníctvom poštového platobného poukazu. Môžete sa s ním však dohodnúť aj inak. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kto zodpovedá za vzniknutú škodu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.