Máte
otázku?

Záloha na auto, nehoda


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Záloha na auto, nehoda

Mama si vybavovala nové auto na lízing a už zaplatila nevratnú zálohu 2000 € podľa zmluvy. Ešte predtým, ako si prevzala auto a odovzdala všetky potrebné doklady (niečo z práce a pod.), stala sa jej nehoda - bola zrazaná autom zatiaľčo bola na bicykli a zlomila si nohu, ktorú bolo nutné operovať. Má 60 rokov a existuje možnosť, že príde aj o prácu (a tým aj o schopnosť splácať lízing). Chceme v tomto štádiu zastaviť a zrušiť zmluvu, pretože sa jej situácia podstatne zmenila. Firma (Renault) však odmieta vrátiť mame zálohu, tvrdia, že na tom mali náklady a že minimálne 1000 € jej určite nevrátia. Chcem podotknúť, že auto nebolo vyrobené na objednávku, ale už bolo hotové v predajni, keď sa mama začala oň zaujímať. Môžete mi prosím poradiť, ako by sme mali postupovať, aby sa zmluva zrušila a záloha bola vrátená mame? Tieto peniaze bude potrebovať.

Odpoveď: Záloha na auto, nehoda

Dobrý deň, od každej zmluvy je možné odstúpiť v prípadoch ustanovených v zákone a v prípadoch ustanovených konkrétnou zmluvou. Odporúčam Vám podrobne si pozrieť celé znenie Vašej zmluvy, resp. obchodných podmienok, na ktoré zmluva odkazuje. Predpokladám, že by v zmluve malo byť ustanovenie, ktoré upravuje možnosť odstúpenia od zmluvy v prípade nečakaných udalostí (napr. nehoda, strata schopnosti viesť motorové vozidlo...). V takom prípade by ste mohli od zmluvy odstúpiť. Môj predpoklad o existencii takéhoto ustanovenia vyplýva práve z toho, že Vám v Renaulte povedali, že by Vám aj vrátili, ale najviac 1.000,- €. V prípade, že sa také podobné ustanovenie bude v zmluve nachádzať je možné od zmluvy odstúpiť. Pri odstúpení od zmluvy dochádza k zrušeniu zmluvy od počiatku a zmluvné strany sú si povinné vrátiť všetko čo plnili na základe tejto zmluvy. Tzn. Renault Vám bude musieť vyplatiť uhradenú zálohu. Rovnako je potrebné vedieť, že výkon práva (odstúpenie od zmluvy) nie je možné sankcionovať, a preto Vám musia vrátiť celú zálohu a nemôžu si časť tejto zálohy ponechať ako zmluvné pokutu. To neprichádza do úvahy ani z dôvodu, že Vaša mama v tomto prípade vystupuje ako spotrebiteľ a nie ako podnikateľ.

Trápi vás "Záloha na auto, nehoda" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Záloha na auto, nehoda (Občianske právo)

Dobrý deň, riešim poistnú udalosť s Kooperativou, kde má vinník zmluvu. Tento vinník mi 19. 09. 2021 spôsobil na aute škodu a už sú to 3 mesiace. Stále ma likvidátorka poistnej udalosti naťahuje. Doklady majú už 2 mesiace a stále sa nič nedeje. Chcel by som sa spýtať, ako dlho majú právo riešiť poistnú udalosť? Lukáš

Odpoveď: Záloha na auto, nehoda

(odpoveď odoslaná: 08.09.2021)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 797 Obč. zákonníka :

"(1) Právo na plnenie má, pokiaľ nie je v tomto zákone alebo v poistných podmienkach ustanovené inak, ten, na ktorého majetok, život alebo zdravie, alebo na ktorého zodpovednosť za škody sa poistenie vzťahuje (poistený).
(2)Právo na plnenie vznikne, ak nastane skutočnosť, s ktorou je spojený vznik povinnosti poistiteľa plniť (poistná udalosť).
(3) Plnenie je splatné do pätnástich dní, len čo poistiteľ skončil vyšetrenie potrebné na zistenie rozsahu povinnosti poistiteľa plniť. Vyšetrenie sa musí vykonať bez zbytočného odkladu; ak sa nemôže skončiť do jedného mesiaca po tom, keď sa poistiteľ o poistnej udalosti dozvedel, je poistiteľ povinný poskytnúť poistenému na požiadanie primeraný preddavok.
(4) Ak poistiteľ odmietol plniť čo i len z časti, je povinný uviesť dôvod neplnenia alebo zníženia plnenia; tento dôvod nie je možné dodatočne meniť."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že vyšetrenie poistnej udalosti sa musí vykonať bez zbytočného odkladu, pričom ak sa nemôže skončiť do jedného mesiaca, ako sa poistiteľ o poistnej udalosti dozvedel,  poistiteľ je povinný poskytnúť primeraný preddavok.
Vo veci odporúčame poisťovni napísať, že všetky potrebné a nimi vyžadované doklady boli doložené a preto žiadate uhradiť poistné plnenie obratom. Ak by to k náprave neviedlo, resp. poisťovňa by vyžadovala ďalšie doklady, žiadajte primeraný preddavok na poistné plnenie.
Ak ani vyššie uvedené právne kroky z Vašej strany nepomôžu, pošlite sťažnosť na poisťovňu na Národnú banku Slovenska ako dozorujúci orgán nad poisťovníctvom.

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Záloha na auto, nehoda" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.