Máte
otázku?

Ako požiadať o vodičský preukaz?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Ako požiadať o vodičský preukaz?

Dobrý deň. Môjmu známemu bol trestným rozkazom uložený trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá na dobu 24 mesiacov. Polícia mu vodičský preukaz nezadržala ešte pred tým, ako sa rozsudok stal právoplatným, on ho sám odovzdal na dopravný inšpektorát po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku. Po uplynutí polovice trestu požiadal známy súd o upustenie zvyšku trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá, v čom mu súd vyhovel a zároveň určil primeranú skúšobnú dobu. Moja otázka znie: Ako sa môj známy teraz môže dostať opäť k vodičskému preukazu, ktorý mu nebol síce zadržaný, ale bol mu súdom uložený trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá. Má podať žiadosť na políciu a ísť na preškúšanie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako požiadať o vodičský preukaz?

Dobrý deň, po nadobudnutí právoplatnosti súdneho rozhodnutia, ktorým bol Vášmu známemu podmienečne odpustený zvyšok trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá, požiadajte súd o vyznačenie doložky právoplatnosti na predmetnom rozhodnutí, ktorým sa preukážete policajnému orgánu so žiadosťou o vrátenie vodičského preukazu. V zmysle zákona č. 8/2009 Z.z. môže policajný orgán pred vrátením vodičského preukazu požadovať od Vášho známeho splnenie určitých povinnosti v závislosti od konkrétnych okolností skutku, za ktorý bol trest uložený a ktoré budu podmieňovať opätovné nadobudnutie vodičského oprávnenia. 

Trápi vás "Ako požiadať o vodičský preukaz?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako požiadať o vodičský preukaz? (Trestné právo)

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, ako dlho trvá proces vrátenia vodičského preukazu, ak o to požiadam po uplynutí polovice trestu, teda po 6 mesiacoch. Ďakujem.

Odpoveď: Ako požiadať o vodičský preukaz?

(odpoveď odoslaná: 01.04.2021)

Dobrý deň,
v prvom rade musí súd rozhodnúť o tom, že sa podmienečne upúšťa od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti. Až následne môžete podnikať kroky smerujúce k faktickému prevzatiu VP. To, ako dlho to bude trvať, bude závisieť hlavne od súdu a ich pracovnej vyťaženosti (a tiež opatreniam kvôli covid-19).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako požiadať o vodičský preukaz? (Trestné právo)

Dobrý deň. Rád by som sa informoval ohľadom situácie môjho priateľa. Je z Českej republiky a keď cestoval za mnou na Slovensko, pred hranicou ho policajti zastavili a odobrali mu vodičský preukaz. Dôvodom bola vraj jeho neplatnosť.  Pripravili mu dokumenty na 12 mesiacov bez vodičského preukazu. Rád by som sa informoval, či si môže požiadať o skrátenie tohto obdobia na pol roka, keďže je vodičom z povolania. Táto situácia ho pripravila o zamestnanie, keďže je momentálne bez potrebných papierov. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako požiadať o vodičský preukaz?

(odpoveď odoslaná: 08.10.2018)

Dobrý deň,

vzhľadom na okolnosť, že sa jedná o občana ČR a k odobratiu vodič. oprávnenia došlo na území ČR podľa zákonov platných na zemí Česka,  musíte sa obrátiť s otázkou na príslušný český správny orgán. 


Podotázka: Ako požiadať o vodičský preukaz? (Trestné právo)

Dobrý deň. Asi pred týždňom mi na Slovensku polícia odobrala vodičský preukaz za užívanie alkoholu. Pracujem v Českej republike. Je možné požiadať o vrátenie vodičského preukazu, ak potrebujem jazdiť mimo územia Slovenskej republiky? Ďakujem.

Odpoveď: Ako požiadať o vodičský preukaz?

(odpoveď odoslaná: 01.04.2018)

Dobrý večer, 

naša odpoveď Vás zrejme nepoteší.

1./ Podľa ust.  § 70 zákon o cestnej premávke  "policajt je oprávnený zadržať vodičský preukaz vydaný orgánom Slovenskej republiky alebo orgánom iného štátu, ak  /okrem iných/
a) možno uložiť trest alebo sankciu zákazu činnosti spočívajúcu v zákaze vedenia motorového vozidla, atď. "

 

2./ Podľa § 22 zákona o priestupkoch "priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky sa dopustí ten, kto okrem iných
d) vedie motorové vozidlo v stave vylučujúcom spôsobilosť viesť motorové vozidlo, ktorý si privodil požitím alkoholu.

Za predmetný priestupok od 200 eur do 1 000 eur a zákaz činnosti do piatich rokov.

Policajt oprávnený zadržať vodičský preukaz až do právoplatného skončenia veci."

3./   Podľa ust. zákona ČR o provozu na pozemních komunikacích /§ 109/ v žiadosti o vydanie vodičského preukazu musia byť okrem iných uvedené aj  adresa obvyklého bydliska žiadateľa  na území Českej republiky alebo miesto štúdia a z dokladov musí byť pripojené aj 
h) čestné  vyhlásenie žiadateľa, že mu nebol iným členským štátom EÚ uložený zákaz činnosti spočívajúci v zákaze činnosti vedenia motor. vozidiel a že jeho vodič. oprávnenie nebolo pozastavené alebo odobraté, 

4./ Vec nie je vo Vašom prípade pravdepodobne ukončená, aspoň sa o tom nezmieňujete. Na Vami položenú otázku zastávame ten názor, že na území  ČR Vám vodičské oprávnenie nebude vydané. 

 


 

 

 

 

 

 

 


Trápi vás "Ako požiadať o vodičský preukaz?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako požiadať o vodičský preukaz? (Trestné právo)

Dobrý deň, ďakujem za vášu predošlú odpoveď na moju otázku. Chcel by som sa vás opýtať, či platí zákaz, ktorý mi bol udelený podľa paragrafu 61 odstavcov 1 a 2 (pričom mi bol odobraný vodičský preukaz), len na území Slovenskej republiky? Ďakujem.

Odpoveď: Ako požiadať o vodičský preukaz?

(odpoveď odoslaná: 01.04.2018)

Dobrý deň, 

pokiaľ Vám bol odobratý vodičský preukaz na území SR, zo zákona platí, že jazda bez vodičského oprávnenia je priestupkom podľa ust. zákona o priestupkoch. 

Aj na území ČR, ak by ste mali vodičský preukaz SR, polícia je oprávnená Vás kontrolovať. Nakoľko Vám bol zadržaný vodičský preukaz na území SR vydaný prísl. orgánom SR, na území ČR aj keby ste požiadali o vydanie vodičského oprávnenia, toto Vám v ČR vydané nebude. Nemáte tam bydlisko a ani tam neštudujete. 

Nespĺňate teraz ani podmienku na výmenu vodičského oprávnenia na území ČR, nakoľko  by ste museli vrátiť vodičské oprávnenie vydané v SR :

§ 109  zákona ČR o  provozu na pozemních komunikacích /citujeme/ : 

" (2) Řidičský průkaz se rovněž vydá držiteli řidičského oprávnění,

a) kterému bylo rozšířeno řidičské oprávnění o další skupinu vozidel,

b) kterému bylo podmíněno nebo omezeno řidičské oprávnění nebo který se vzdal řidičského oprávnění pro některou skupinu vozidel,

c) kterému bylo zrušeno podmínění nebo omezení řidičského oprávnění podle § 98 nebo § 99,

d) kterému končí platnost řidičského průkazu nebo jehož řidičský průkaz je neplatný podle § 118,

e) který žádá o výměnu řidičského průkazu členského státu nebo řidičského průkazu vydaného cizím státem za řidičský průkaz,

f) který žádá o vydání řidičského průkazu z důvodu změny údajů uvedených v řidičském průkazu podle § 108.

g) který žádá o vydání řidičského průkazu náhradou za řidičský průkaz členského státu ztracený, odcizený, zničený nebo poškozený.

(7) Žádost o vydání řidičského průkazu podle odstavce 6 musí mít písemnou formu a musí v ní být uvedeno

a) jméno a příjmení žadatele,

b) adresa obvyklého bydliště žadatele na území České republiky nebo místo studia,

c) datum a místo narození a rodné číslo žadatele, pokud mu bylo přiděleno.

(8) K žádosti o vydání řidičského průkazu podle odstavců 6 a 7 musí být přiložen

a) platný doklad totožnosti žadatele,

b) jedna fotografie podle § 92 odst. 4 písm. h),

c) řidičský průkaz, jde-li o vydání řidičského průkazu podle odstavce 1 písm. d),

d) řidičský průkaz členského státu nebo řidičský průkaz vydaný cizím státem, o jehož výměnu je žádáno, jde-li o vydání řidičského průkazu podle odstavce 2 písm. e),

e) řidičský průkaz žadatele, jde-li o vydání řidičského průkazu podle odstavce 2 písm. f).

f) poškozený řidičský průkaz členského státu, jde-li o vydání řidičského průkazu podle odstavce 2 písm. g),

g) doklad prokazující obvyklé bydliště žadatele, který nemá na území České republiky trvalý pobyt, nebo návrh jiného důkazního prostředku k jeho prokázání; dokladem prokazujícím obvyklé bydliště žadatele je zejména

1. potvrzení o přechodném pobytu podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky,

2. výpis z katastru nemovitostí potvrzující vlastnická práva k nemovitosti,

3. nájemní smlouva k nemovitosti,

4. potvrzení zaměstnavatele o zaměstnání,

5. výpis z živnostenského rejstříku,

h) čestné prohlášení žadatele, že mu jiným členským státem nebyl uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel a jeho řidičské oprávnění nebylo pozastaveno nebo odejmuto, nebo že již uplynula doba, na kterou byl zákaz činnosti uložen, nebo doba pro opětovné udělení řidičského oprávnění, jde-li o vydání řidičského průkazu podle odstavce 2 písm. e) a g); bylo-li řidičské oprávnění žadateli jiným členským státem omezeno nebo podmíněno, uvede tuto skutečnost a rozsah omezení nebo podmínění v čestném prohlášení."

 

T.J. : Odobratý vodič. preukaz SR  Vás nataraz neoprávňuje k jazde na motor. vozidle v inom čl. štáte EÚ, lebo aj tam potrebujete vodičské oprávnenie. 

Zo zákona o cestnej premávke platí § 73 :

"Ďalšie vodičské oprávnenie sa neudeľuje držiteľovi vodičského preukazu vydaného iným štátom, ako je Slovenská republika alebo iný zmluvný štát Dohody o Európskom hospodárskom priestore (ďalej len „štát Európskeho hospodárskeho priestoru“)."

©


Podotázka: Ako požiadať o vodičský preukaz? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či môžem požiadať o skrátenie trestu na polovicu, ak mi bol už dvakrát odobratý vodičský preukaz za jazdu pod vplyvom alkoholu. Prvýkrát to bolo v roku 2011 za 0,4 promile a druhýkrát v roku 2017 za 1,4 promile. Trest, ktorý som dostal, bol na 15 mesiacov.

Odpoveď: Ako požiadať o vodičský preukaz?

(odpoveď odoslaná: 21.06.2017)

Dobrý deň. 

V zmysle § 69 ods. 1 Trestného zákona po výkone polovice trestu zákazu činnosti môže súd podmienečne upustiť od výkonu jeho zvyšku, ak odsúdený v čase výkonu trestu spôsobom svojho života preukázal, že ďalší výkon tohto trestu už nie je potrebný.

Avšak z dôvodu toho, že Vám bol odobratý vodičský preukaz za alkohol,  nemôžete podať žiadosť o podmienečne upustenie od výkonu zvyšku trestu, pretože súd podľa § 69 ods. 4 trestného zákona nemôže podmienečne upustiť od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti podľa odseku 1, ak ide o trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo, ktorý bol uložený odsúdenému,
a) ktorému už bol takýto trest zákazu činnosti uložený v predchádzajúcich desiatich rokoch za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky alebo za iný trestný čin spáchaný pod vplyvom návykovej látky, alebo
b) ktorý už bol v predchádzajúcich desiatich rokoch za obdobný čin spáchaný pod vplyvom návykovej látky, ako je uvedený v písmene a), postihnutý zákazom činnosti viesť motorové vozidlo.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako požiadať o vodičský preukaz? (Trestné právo)

Dobrý deň, v júni 2016 mi bol zadržaný a následne odobratý vodičský preukaz na dva roky s peňažnou pokutou 600 eur za priestupok. Rozhodovali o tom na oddelení dopravného inšpektorátu, kde som bol prítomný. Po podpísaní rozhodnutia som obdržal iba šeky na zaplatenie pokuty a náklady konania. Mohu ešte očakávať písomné oznámenie o rozhodnutí? Momentálne totiž nemám k dispozícii žiadnu listinu o výške trestu.

Odpoveď: Ako požiadať o vodičský preukaz?

(odpoveď odoslaná: 29.06.2016)

Dobrý deň, každé rozhodnutie správneho orgánu (aj oddelení PZ SR) musí byť všetkým účastníkom konania doručené. V tomto prípade ste boli účastníkom konania iba Vy, takže sa rozhodnutie bude doručovať iba Vám. Jedinou výnimkou je prípad, kedy sa účastník konania výslovne vzdá nároku na doručenie písomného vyhotovenia rozhodnutia. Uviedli ste, že ste po vyhlásení rozhodnutia toto rozhodnutie podpísali. Neuviedli ste, čo presne ste podpisovali a z akého dôvodu. Je možné, že ste sa týmto podpisom vzdali práva na doručenie písomného vyhotovenia rozsudku. Prípadne sa súdne rozhodnutia podpisujú v tých prípadoch, kedy sa účastník konania vzdáva práva na odvolanie. Ak si už presne nepamätáte čo ste podpisovali, odporúčam Vám na príslušnom dopravnom inšpektoráte nahliadnuť do Vášho priestupkového spisu a zistiť čo presne ste podpísali. V rámci nahliadnutia do Vášho spisu je možné vyhotoviť aj fotokópie jednotlivých listín, t.j. aj fotokópiu predmetného rozhodnutia. 


Trápi vás "Ako požiadať o vodičský preukaz?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako požiadať o vodičský preukaz? (Trestné právo)

Môj priateľ trikrát dostal podmienku v Českej republike a bol mu odobraný vodičský preukaz. Následne ho chytili na Slovensku bez vodičáku a pod vplyvom alkoholu, avšak iba pri cúvaní, nie pri šoférovaní. Bol zadržaný v sústíži na 48 hodín, potom ho prepustili s tým, že si vyžiadajú spis z Českej republiky. Chcem sa opýtať, či teraz môže byť uväznený v Českej republike alebo na Slovensku a všeobecne, či má ešte možnosť dostať podmienku alebo nie.

Odpoveď: Ako požiadať o vodičský preukaz?

(odpoveď odoslaná: 22.03.2016)

Dobrý deň 

je ťažko odpovedať na danú otázku, kedže nedisponujem informáciami o predchádzajúcich trestných konaniach a o trestoch. Pokiaľ bol zadržaný, je jedno či šoféroval alebo cúval, ale podľa všetkého viedol motorové vozidlo a teda aj bez vodičského oprávnenia Je možné, pokiaľ bol priateľ v podmienke, že mu bude trest v ČR premenený, avšak pokiaľ mu bude v SR vznesené obvinenie, toto trestné konanie bude prebiehať v SR. To či dostane podmienku Vám naozaj povedať neviem. 


Podotázka: Ako požiadať o vodičský preukaz? (Trestné právo)

Dobrý deň, minule ma zastavili policajti na bežnej kontrole. Mám vodičský preukaz na motocykel do 125 ccm a 11 kW. Šiel som na motocykli s objemom 143 ccm, ale mal len 9 kW. Majú policajti oprávnenie mi zadržať vodičský preukaz? Všetky doklady som mal v poriadku, nebol som ani pod vplyvom alkoholu. Ďakujem.

Odpoveď: Ako požiadať o vodičský preukaz?

(odpoveď odoslaná: 01.08.2015)

Dobrý deň, zadržanie vodičského preukazu za jazdu na motorke je vo Vašom prípade pravdepodobné. Pokiaľ ste nemali oprávnenie na jazdu motorovým vozidlom, ktoré ste viedli ako vodič, potom Vám môže byť uložený zákaz činnosti. Tento zákaz činnosti Vám bude udelený v správnom konaní.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako požiadať o vodičský preukaz?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.