Máte
otázku?

Vysporiadanie spoločného bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Vysporiadanie spoločného bytu

Pred tromi mesiacmi sme sa rozviedli a teraz riešime BSM. Byt som kúpila ako člen bytového družstva pred manželstvom. Počas manželstva som byt odkupovala, takže na liste vlastníctva je uvedený aj môj bývalý manžel. Do bytu sme spoločne investovali približne 10 000 eur. Ako sa bude byt v rámci rozvodu vysporiadavať?

Odpoveď: Vysporiadanie spoločného bytu

Dobrý deň, pokiaľ ide o vysporiadanie spoločného bytu uvádzame nasledovné: bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (ďalej len "BSM") je upravené v § 143 a nasl. Občianskeho zákonníka v platnom znení (ďalej len "OZ"). Jednou zo základných podmienok vzniku BSM je to, aby predmet vlastníctva nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva (vynímajúc dary, dedičstvo, ale aj predmety získané z výlučných prostriedkov jedného z manželov za trvania manželstva a pod.). Pokiaľ je predmetom vlastníctva byt, ako vec na ktorú sa vzťahuje právny režim nehnuteľností, potom bude z hľadiska posúdenia, či byt patrí do BSM alebo nie významný dátum povolenia vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností (tzn. či bol vklad vykonaný pred uzavretím manželstva alebo až po ňom). Ak ste byt nadobudli do výlučného vlastníctva počas manželstva, tento bude patriť do BSM. Ak ste nadobudli práva k družstevnému bytu pred uzatvorením manželstva, budete mať právo započítať si hodnotu družstevného podielu v čase, keď ste byt odkupovali do osobného vlastníctva spolu s manželom.

Pokiaľ budete BSM vyporiadavať dohodou, potom je len na Vás, ako sa s manželom na vyporiadaní dohodnete a do akej miery zohľadníte investície do bytu. Dôležité je, či boli investície zo spoločných peňazí alebo len z výlučných prostriedkov jedného z manželov. Ak k uzavretiu dohody o vyporiadaní BSM nedôjde, môžete sa obrátiť s návrhom na súd. V prípade súdneho konania o vyporiadanie BSM je nutné uviesť, že tieto konania sú zvyčajne pomerne zdĺhavé a náročné na dokazovanie. Poslednou alternatívou je vyporiadanie na základe nevyvrátiteľnej právnej domnienky obsiahnutej v § 149 ods. 4, ktorá sa však uplatní iba v prípade, že ani po uplynutí 3 rokov od zániku BSM toto nebolo vyporiadané dohodou a ani nebol v tejto lehote podaný návrh na vyporiadanie na súd.

Na základe stručného opisu vo Vašej otázke sa nedá jednoznačne povedať ako bude Vaše BSM vyporiadané. Pri vyporiadaní však platia všeobecné zásady obsiahnuté v § 150 OZ, podľa ktorého:

Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba brať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.

Trápi vás "Vysporiadanie spoločného bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vysporiadanie spoločného bytu (Rodinné právo)

Dobrý deň, po 35 rokoch manželstva sa môj manžel so mnou rozviedol, odsťahoval z trojizbového bytu a oženil sa. Ja som ostala bývať v pôvodnom trojizbovom byte. Vlastníme ešte jeden jednoizbový byt. Oba byty vlastníme rovným dielom - 1:1. Momentálne riešime spor v BSM o tieto byty. Syn a nevesta v decembri 2017 čakajú dieťa. Oba majú očný handicap a veľmi zle vidia. Nevesta má ZŤP a pobiera plný invalidný dôchodok (75%), syn má tiež ZŤP a čiastočný invalidný dôchodok. Ja mám ZŤP-S a invalidný dôchodok, ktorý tvorí 55% z môjho príjmu. Po narodení dieťaťa budú syn s nevestou potrebovať pomoc a ja by som chcela, aby sa k nám nasťahovali a navzájom si pomáhali. Rada by som zistila, či na pojednávaní na súde (BSM) môžem mať nádej alebo šancu na získanie tohto trojizbového bytu bez vyplatenia môjho bývalého manžela. Vie súd na základe týchto okolností rozhodnúť v môj prospech, alebo ho musím vyplatiť? Od mája 2016 som na dlhodobej PN a okrem invalidného dôchodku nemám žiadny iný príjem. Sporíme sa o príspevok na mňa ako rozvedenú manželku a môj bývalý manžel odmieta platiť príspevok, i keď mu to súd nariadil. Ale odvolal sa. Môj bývalý manžel býva u svojej manželky a sám vlastní trojizbový byt po mame s výborným mesačným príjmom cca cez 3000 €. Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie spoločného bytu

(odpoveď odoslaná: 11.09.2017)

Dobrý deň,

 

Zákonná úprava a pravidlá súdneho vyporiadania BSM

 

súd vykonáva vyporiadanie BSM v rámci súdneho konania podľa ustanovenia § 150 Občianskeho zákonníka. Práve toto ustanovenie upravuje základné pravidlá vyporiadania BSM, nielen pre samotné súdne konanie, ale i pre mimosúdne rokovanie bývalých manželov. V súlade so zmluvnou slobodou sú však tieto pravidlá pri mimosúdnom rokovaní iba základným rámcom, účastníci dohody sa môžu dohodnúť aj inak.

 

V súdnom konaní je však potrebné rešpektovať a aplikovať ustanovenie § 150 Občianskeho zákonníka. Hoci toto ustanovenie upravuje iba základné pravidlá vyporiadania BSM súdom, súdna prax, i právna doktrína sa zhodli na viacerých ďalších skutočnostiach, na ktoré je potrebné prihliadať pri vyporiadaní BSM.

 

Podľa ustanovenia § 150 Občianskeho zákonníka

Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.

 

Vychádzajúc z vyššie citovaného ustanovenia § 150 Občianskeho zákonníka je možné skonštatovať, že súd má prihliadať pri vyporiadaní aj na potreby maloletých detí a starostlivosť o rodinu. Vzhľadom na to, že Vaše dieťa už nie je maloleté, súd by nemal v zmysle tohto ustanovenia prihliadať na jeho záujmy. Nakoľko je však Vaša situácia zložitejšia a najmä zo zdravotného hľadiska nepriaznivejšia nie je vylúčené, aby súd na tieto okolnosti prihliadol. Prípadne, aby i Váš bývalý manžel súhlasil s prikázaním spoločnej nehnuteľnosti (3-izbového bytu) do Vášho výlučného vlastníctva.

 

Je však veľmi málo pravdepodobné, aby súd rozhodol o prikázaní nehnuteľnosti do Vášho výlučného vlastníctva bez toho, aby Vás zároveň zaviazal na vyplatenie vyrovnacieho podielu Vášmu bývalému manželovi. Skutočnosť, že máte nízky príjem môže odôvodniť rozhodnutie o zaplatení vyrovnacieho podielu v splátkach. Súdna prax však pripúšťa za určitých, veľmi špecifických, okolností prikázať jednému z strán sporu spoločnú vec i bez toho, aby zároveň bol zaviazaný na vyplatenie vyrovnacieho podielu.

 

Prikázanie veci do výlučného vlastníctva bývalého manžela bez nutnosti vyplatenia náhrady

 

Ako je uvedené vyššie, podľa judikátu Ústavného súdu SR je možné za určitých okolností nadobudnúť spoločnú vec v rámci vyporiadania BSM bez toho, aby ste museli svojmu bývalému manželovi vyplatiť vyrovnací podiel.

 

Taký postup prichádza do úvahy v prípadoch, keď sa o nadobudnutie spoločnej veci pričinil výlučne jeden z manželov. Ide o špecifické prípady, medzi ktoré napríklad nepatria tie, kedy je kúpna cena nehnuteľnosti zaplatená z výlučných prostriedkov jedného z manželov. Najčastejšími prípadmi sú nadobudnutie družstevného bytu do osobného vlastníctva, kedy členom družstva bol iba jeden z manželov, ale byt sa nadobudol do osobného vlastníctva oboch manželov. Obdobným prípadom je nadobudnutie nehnuteľnosti výmenou za nehnuteľnosť iba jedného z manželov. Nižšie nájdete časť odôvodnenia nálezu Ústavného súdu SR.

 

Z odôvodnenia nálezu Ústavného súdu SR, sp.zn. I. ÚS 537/2012 z 13.03.2013

Ústavný súd konštatuje, že z ústavného hľadiska je neakceptovateľný právny názor vyslovený najvyšším súdom a následne krajským súdom v napadnutých rozhodnutiach, v zmysle ktorého transformácia spoločného členského podielu manželov (o nadobudnutie ktorého sa pričinil výlučne jeden z manželov, resp. ktorý bol nadobudnutý použitím výlučného majetku jedného z manželov) na spoločné vlastníctva bytu vylučuje zohľadnenie pričinenia alebo vkladu jedného z manželov, predmetom ktorého je už nehnuteľnosť - byt nadobudnutý takýmto spôsobom.

Ústavný súd sa zároveň stotožňuje s právnym názorom uvedeným v rozsudku Najvyššie súdu Českej republiky a vzťahujúcim sa aj na posudzovanú vec (na ktorý poukázal aj sťažovateľ vo svojej sťažnosti), podľa ktorého znenie § 150 Občianskeho zákonníka nevylučuje, aby súd vyjadril rozdielnosť podielov manželov pri vyporiadaní spoločnej veci prihliadajúc na to, ako sa každý z manželov zaslúžil o nadobudnutie i udržanie spoločnej veci, a to tak, že vec prikáže do vlastníctva tomu z manželov, ktorý sa o nadobudnutie a udržanie spoločnej veci zaslúžil výlučne, resp. v prevažnej miere bez toho, aby mu uložil povinnosť, aby druhému manželovi, ktorý sa o jeho nadobudnutie a udržanie nezaslúžil, na vyrovnanie podielu zaplatil určitú finančnú čiastku.

 

Pre posúdenie toho, či takýto postup prichádza vo Vašej právnej veci do úvahy je potrebné mať k dispozícii viacero detailných informácií týkajúcich sa spôsobu nadobudnutia nehnuteľnosti a pričinenie sa jedného, či druhého manžela.

 

Zhrnutie

 

Súdna prax i právna doktrína za určitých okolností pripúšťajú prikázanie spoločnej veci do výlučného vlastníctva jednému z bývalých manželov i bez toho, aby bol tento z manželov zaviazaný na vyplatenie vyrovnacieho podielu. Ide o veľmi špecifické prípady, pričom v každom jednom je potrebné detailne posúdiť, či je možné takýmto spôsobom postupovať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vysporiadanie spoločného bytu (Rodinné právo)

Dobrý deň, s partnerkou nakupujeme trojizbový byt. Financujeme ho prostredníctvom hypotekárneho úveru (záložné právo na nehnuteľnosť). Náš vlastnícky podiel je rozdelený rovnakou mierou, teda 50:50. Partnerka je hlavnou žiadateľkou o úver v banke. Uvažujeme o uzavretí zmluvy, ktorá by nám obom zabraňovala blokovať sa navzájom v prípade predaja bytu. Žijeme v neformálnom vzťahu. Premýšľame nad tým, ako by mala vyzerať takáto zmluva, a rovnako aj nad možným dedičským vysporiadaním z právneho hľadiska.

Odpoveď: Vysporiadanie spoločného bytu

(odpoveď odoslaná: 02.07.2017)

Dobrý deň, akékoľvek dohody spoluvlastníkov, ktorými by sa zasahovalo do práva disponovať (či už pozitívne alebo negatívne) so spoluvlastníckym podielom jeho vlastníkovi sú vo vzťahu k tretím osobám neplatné.

Nemôžete prikázať spoluvlastníkovi, aby svoj podiel predal alebo naopak zakázať mu, aby svoj podiel previedol na inú osobu. Základným právom každého vlastníka je disponovanie s vecou v jeho vlastníctve.

Preto, ak by ste aj nejakú zmluvu uzavreli, táto by Vám v prípade nesúhlasu s predajom nepomohla. Jednoducho by k prevodu nedošlo.

Môžete sa však dohodnúť, ako sa majetkovo vysporiadate, pokiaľ by ste sa rozišli. V dohode by mohlo byť uvedené, čo sa považuje za rozchod a akým spôsobom by bol vysporiadaný byt a úver. Je tiež potrebné zohľadniť aj splácanie úveru, pretože je rozdiel, ak sa rozídete po roku alebo po pätnástich rokoch od kúpy bytu. Tiež by bolo vhodné uvažovať aj nad tým, že čo ak sa stanete manželmi, čo v tom prípade.

 

 


Podotázka: Vysporiadanie spoločného bytu (Rodinné právo)

Po uplynutí stanovenej doby podľa § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka sa BSM v byte transformuje na podielové spoluvlastníctvo, pričom spoluvlastnícke podiely oboch manželov budú rovnaké. Má exmanželka aj po viacerých rokoch, napriek tomu, že byt neužíva, nárok kedykoľvek sa tam vrátiť a užívať byt naďalej?

Odpoveď: Vysporiadanie spoločného bytu

(odpoveď odoslaná: 29.03.2017)

Dobrý deň, vlastnícke právo sa nepremlčuje, to znamená, že nezanikne, ak sa nevykonáva. Obsahom vlastníckeho práva je aj právo vec užívať, pričom ak je spoluvlastníkov viac, užívacie právo jedného spoluvlastníka je obmedzené rovnakým právom ostatných spoluvlastníkov. Z uvedeného dôvodu, zákon predpokladá, že na užívaní spoločnej veci sa spoluvlastníci dohodnú, a ak k dohode nedôjde, rozhodne súd. Vašej bývalej manželke tak zostane zachované vlastnícke právo (resp. spoluvlastníctvo), ako aj jeho výkon v podobe užívacieho práva. O spôsobe užívania bytu sa teda musíte ako spoluvlastníci dohodnúť, v opačnom prípade rozhodne súd. 


Trápi vás "Vysporiadanie spoločného bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vysporiadanie spoločného bytu (Rodinné právo)

Spolu s bývalým manželom sme vlastníkmi bytu, v ktorom on už 28 rokov nežije. Keďže sa so mnou nechce dohodnúť na náprave tejto situácie, rozhodla som sa problém riešiť súdne. V priebehu rokov som byt kompletne prerobila - vymenila som okná, stierky, dlažbu a sanitu. Chcela by som sa opýtať, či bude súd prihliadať na tieto zmeny a ako budem musieť vyplatiť byt. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Vysporiadanie spoločného bytu

(odpoveď odoslaná: 16.03.2017)

Dobrý deň,

ak Vaše manželstvo zaniklo, zaniklo aj bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Toto bolo potrebné vyporiadať do 3 rokov od zániku, teda od rozvodu. Ak ste tak neučinili, je táto nehnuteľnosť v podielovom spoluvlastníctve (samozrejme za predpokladu, že ste byt nadobudli počas manželstva a patril do BSM). Odporúčam Vám skutočnosť, že ste investovali do nehnuteľnosti uviesť v žalobnom návrhu, tieto sumy vyčísliť a doložiť dôkazmi. Bude však lepšie poradiť sa s advokátom osobne a prebrať túto vec podrobne.


Podotázka: Vysporiadanie spoločného bytu (Rodinné právo)

Dobrý deň, sme rozvedení a nedarí sa nám dohodnúť na majetkovom vysporiadaní bytu. Môj bývalý manžel chce, aby som byt opustila a navrhuje mi čiastku 25 000 eur. Trhová cena bytu je približne 60 000 eur. Na byte máme hypotéku vo výške 20 000 eur. Akou sumou by ma mal vyplatiť? Plánuje previesť hypotéku na seba. Veľmi pekne Vám dopredu ďakujem za informácie.

Odpoveď: Vysporiadanie spoločného bytu

(odpoveď odoslaná: 19.10.2016)

Dobrý deň, v zásade máte právo na vyplatenie polovice z toho, za čo ste byt nadobudli resp. z hodnôt, ktoré ste do bytu vložili. Ak je hodnota bytu 60 000,- €, máte nárok na vyplatenie polovice z uvedenej sumy (30 000,- €). Byt je ale stále zaťažený hypotekárnym úverom, ktorý nie je k dnešnému dňu splatený. Váš bývalý manžel je ochotný úver splácať sám, teda má právo požadovať, aby suma, ktorú uhradí splátkami zostatku hypotekárneho úveru za Vás, sa odpočítala od polovice všeobecnej hodnoty bytu (30 000,- €) ako výšky pôvodného vyrovnacieho podielu pre Vás. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vysporiadanie spoločného bytu (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je možné, aby mi pri neplatení splátok majetkového vyrovania (ex neplatí, máme podpísanú zmluvu na suma okolo 15000€) boli vymáhané poplatky aj napriek náležitému podaniu na súd za neplatenie. Ja, ktorá si vyžadujem splatenie a tým pádom nemám finančné prostriedky, mám jedno nezaopatrené dieťa, ktorému otec neplatí alimenty, alebo ich platí len sporadicky. Mohlo by sa stať, že mi právnik vymáha zaplatenie súdneho poplatku vo výške okolo 900€? Je skutočne možné, aby človek, ktorý vyžaduje len svoj majetok, musel platiť a ten, kto neplatí, nemusel nič? Za stručnú odpoveď vám veľmi pekne ďakujem. Som už zúfala. S pozdravom.

Odpoveď: Vysporiadanie spoločného bytu

(odpoveď odoslaná: 12.02.2016)

Dobrý deň, ak žiadate od dlžníka zaplatiť dlh súdnou cestou, potom so súdnym konaním sú spojené súdne poplatky (6 % zo žalovanej sumy). 

Ak nemáte na zaplatenie súdneho poplatku, môžete požiadať súd o oslobodenie od platenia súdnych poplatkov. Súdu predložíte tlačivo a súd rozhodne o tom, či budete oslobodená. 

Nakoniec Vám bude musieť dlžník nahradiť vzniknuté náklady vymáhania, nie však vyššie ako tie, ktoré sú určené vyhláškou o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb. To znamená, že ak by boli advokátske náklady vášho advokáta 500 eur (ktoré ste mu zaplatili) ale podľa vyhlášky len 400 eur, potom by Vám súd priznal náhradu len 400 eur. Toto Vám musí vysvetliť advokát pri poskytovaní právnej pomoci.


Trápi vás "Vysporiadanie spoločného bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vysporiadanie spoločného bytu (Rodinné právo)

Rada by som vedela, ako dochádza k rozdeleniu majetku, keď nie sme zosobášení a máme spoločnú hypotéku. Ako mám postupovať, ak nebude chcieť platiť za byt alebo hypotéku? Čo sa stane v prípade, že by sa predal byt a mali by sme napoly sumu z toho bytu a on by nechcel zaplatiť časť hypotéky?

Odpoveď: Vysporiadanie spoločného bytu

(odpoveď odoslaná: 18.11.2015)

Dobrý deň, ak nie ste zosobášení, potom pri vysporiadaní sa vychádza z ustanovení o podielovom spoluvlastníctve. Ak druhý spoluvlastník nechce platiť byt, potom máte právo (po zaplatení sumy) od neho vymáhať časť, ktorú mal zaplatiť podľa veľkosti svojho podielu. 

Ak by sa predal byt, najskôr by sa zaplatila hypotéka a až potom by sa suma delila na polovicu. Banka by nezrušila svoje záložné právo bez vyplatenia celej hypotéky. Takže toho sa obávať nemusíte.


Podotázka: Vysporiadanie spoločného bytu (Rodinné právo)

Dobrý deň, s manželom som rozvedená už sedem rokov. Počas manželstva sme zakúpili spoločný byt, v ktorom manžel po rozvode ešte tri roky býval. V roku 2012 byt predal. Ja som mu podpísala splnomocnenie na predaj s tým, že mi následne vyplatí podiel. Doposiaľ tak neurobil. Následne si zakúpil nový byt, ktorý napísal na svoju priateľku. Mám nárok na polovicu z predaja nášho spoločného bytu. Mohol by súd zamietnuť moju žalobu, keďže uplynulo sedem rokov od rozvodu, ale iba dva a pol roka od predaja spoločnej nehnuteľnosti?

Odpoveď: Vysporiadanie spoločného bytu

(odpoveď odoslaná: 25.10.2014)

Dobrý deň,

v tomto prípade máte právo na náhradu za predaj spoločného bytu. Nárok na vyplatenie tejto sumy sa však premlčí v lehote 2 rokov. Nieje pritom rozhodujúce, kedy došlo k rozvodu manželstva, ale kedy došlo k vyplateniu kúpnej ceny za predaj nehnuteľnosti. Odvtedy začala plynúťnpremlčacia lehota. Pokiaľ by protistrana na súde nenamietala premlčanie, súd by Vám toto právo priznal. Na to sa však spoliehať nedá.

Ak však bola medzi vami dohoda, ako a kedy Vam má peniaze zaplatiť, potom môže byť premlčacia lehota dlhšia prípadne začne plynúť od iného termínu.

 

 

 

 


Podotázka: Vysporiadanie spoločného bytu (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebovala by som radu pre moju mamu. Rodičia sa rozviedli pred približne tromi rokmi a ešte stále nemajú vysporiadaný majetok, pretože môj otec sa nechce dohodnúť. Mama býva v prenajatom byte a otec zostal v ich spoločnom byte. Hodnota bytu je približne 60 000 eur, čo by mala robiť? Koľko by stála právna pomoc v tomto prípade a súd, v prípade, že sa otec nedohodne a budeme musieť ísť na súd?

Odpoveď: Vysporiadanie spoločného bytu

(odpoveď odoslaná: 23.04.2014)

Dobrý deň, 

Vaša mama má právo požadovať vysporiadanie spoločného bytu. Pokiaľ ide o cenu za vysporiadanie, na súde sa platí poplatok 66,- €. Právna pomoc advokáta sa určí podľa dohody.

S advokátom máte možnosť sa dohodnúť na tzv. podielovej odmene, t.j. odmene za vysúdené peniaze. Podielová odmena pri vysporiadaní spoločného bytu znamená, že ak by sa nepodarilo vymôcť nič a máte takúto dohodu s advokátom, advokátovi nezaplatíte nič. Dôležitá je teda dohoda o odmene.

Vysporiadania spoločného bytu sú pomerne časté avšak obyčajne do úvahy prichádza viacero faktorov, ktoré je potrebné pred podaním návrhu prekonzultovať s advokátom.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysporiadanie spoločného bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.