Máte
otázku?

Vysporiadanie manželov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Vysporiadanie manželov

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Som rozvedená, manžela som opustila pred dvoma rokmi. Máme spolu tri deti vo veku 13, 16 a 19 rokov, ktoré mi boli zverené do opatery. Manžela som si vzala, keď bol už rozvedený, a to pred päť rokmi. Na začiatku nášho manželstva mal hrubú stavbu chalupy a pozemok, ktorý získal od rodičov. Chalupu sme dokončili a zařídili spoločne. Momentálne je chalupa zapísaná na oboch, ale keď sa odsťahoval ku mame, ktorá býva o dve chalupy vedľa, povedal mi, že mám deti vychovať a povedal mi niečo nepriateľské. Obávam sa, že mi o pár rokov zamedzí prístup do chalupy. Žijem tu takmer 20 rokov. Má na to právo, ak budú deti dospelé? Rada by som sa tiež opýtala, či mám šancu niečo vysúdiť, ak by som odišla. Manžel odnáša a predáva náš spoločný majetok. Staršie deti chcú tu zostať, ale ja už tu nežijem. Niekoľkokrát ma napadol, volala som políciu. Jeho rodina, ktorá žije v blízkosti, má k mne hrubé pripomienky, obviňuje ma, že som ho okradla a podobne. Prosím o radu, neviem, ako ďalej postupovať. Nechcem prísť o dcéru, ktorá sa na rozdiel od synov ešte nedala podplatiť od otca. Je to moje slniečko, moje všetko. Milujem aj svojich synov, ale som v ich očiach horšia, pretože nemôžem im ponúknuť toľko, ako ich otec, ktorý zdedil veľký majetok a má mesačný príjem 2000 Eur. Živím sa ako krajčírka a mám vlastnú dielňu. No bohužiaľ, moc sa mi tu nedarí. Ďakujem vopred za radu.

Odpoveď: Vysporiadanie manželov

Dobrý deň. 

V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

Ak ste na liste vlastníctva evidovaný obidvaja ako vlastníci, táto chalupa patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a preto Vás z tejto chalupy nemôže Váš bývalý manžel vyhodiť bez toho, aby ste za to nedostali nejakú náhradu. 

Upozorňujem však na to, že rozvodom zaniklo aj bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a je potrebné ho vyporiadať. Zákon stanovuje 3 ročnú lehotu počítanú od právoplatnosti rozhodnutia o rozvode, v ktorej sa môžu bývalí manželia dohodnúť na vyporiadaní BSM. Ak sa nedohodnú tak ktorýkoľvek z nich môže v tejto lehote podať návrh na súd o vyporiadanie BSM. Ak takýto návrh v zákonom stanovenej lehote nebude na súde podaný, BSM sa vyporiadava priamo zo zákona nasledovne:

"Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník používa. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerané o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné."

Ak by ste chceli v zákonnej lehote vyporiadať BSM alebo by ste podali návrh na súd, tak v zmysle § 105 Občianskeho zákonníka sa BSM vyporiadava nasledovne:

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

Na základe vyššie uvedených skutočností budete mať vždy čo vysúdiť, ak by ste chalupu opustila. Je na Vás, či chcete vyporiadať BSM alebo nie, čím sa po uplynutí 3 rokov od rozvodu stanete polovičnou spoluvlastníčkou chalupy. Ak by Váš bývalý manžel chcel prepísať chalupu len na seba, musel by Vás z nej vyplatiť. 

Trápi vás "Vysporiadanie manželov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vysporiadanie manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako by som mal postupovať pri bezpodielovom vyrovnaní a koľko by to stálo. Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie manželov

(odpoveď odoslaná: 16.11.2022)

Dobrý deň, pokiaľ máte záujem o vyporiadanie vášho zaniknutého bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), potom sú dve cesty. Ako prvé je nevyhnutné povedať, že BSM je možné vyporiadať či už mimosúdnou alebo súdnou cestou do troch rokov od zániku manželstva, t. j. od právoplatnosti rozsudku o rozvode vášho manželstva. Ak v tejto lehote k vyporiadaniu z vašej strany ako bývalých manželov nedôjde, potom nastáva vyporiadanie BSM zo zákona, v zmysle ktorého platí, že: "pokiaľ ide o hnuteľné veci, má sa za to, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné."

Vzhľadom na uvedené môžete teda v trojročnej lehote buď vyporiadať BSM dohodou uzavretou medzi vami a vaším bývalým manželom alebo môžete vec riešiť súdnou cestou, a to podaním žaloby o vyporiadanie BSM. Dohodu vám vie spísať ktorýkoľvek advokát, pokiaľ sú predmetom vyporiadania aj nehnuteľnosti, potom táto musí byť nevyhnutne písomná, nakoľko vlastnícke právo k nehnuteľnostiam sa nadobúda až vkladom do katastra nehnuteľností. Čo sa týka odmeny za zastupovanie, táto sa odvíja od ceny vyporiadavaného majetku. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vysporiadanie manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Moja bývalá manželka mi poslala doporučený list s návrhom na majetkové vysporiadanie po rozvode, ktoré som na pošte prevzal 25. 2. 2020. Chcel by som sa spýtať, do koľkých kalendárnych dní mám možnosť vyjadriť sa k jej návrhu od okamihu, keď som prevzal doporučený list na pošte, ak rozvodové rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť a vykonateľnosť dní 9. 3. 2017? V SMS správe mi oznámila, že čaká na moje vyjadrenie do 4. 3. 2020 a na základe odporúčania jej právnej zástupkyne po tomto termíne podajú žalobu na súd. Je možné ma takto upozorniť na deadline? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie manželov

(odpoveď odoslaná: 04.03.2020)

Dobrý deň, tento termín Vám oznámila z dôvodu, že dňa 09.03.2020 uplynú tri roky od právoplatnosti rozvodu manželstva a po tomto termíne už nebude možné vyporiadať BSM ani súdnou cestou, ani dohodou. Jej postup však nie je štandardný, nakoľko vzhľadom na krátky termín nie je možné rokovať o jednotlivých nárokoch a toto vyporiadanie BSM sa skončí takmer určito súdnym konaním.


Podotázka: Vysporiadanie manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či má BSM nejaký vplyv na materskú dovolenku, respektíve, či má žena na materskej dovolenke nárok na vysporiadanie BSM? Ako je to so starostlivosťou o deti? Potrebujem tieto informácie pre prácu na vysokej škole. Vopred ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Vysporiadanie manželov

(odpoveď odoslaná: 25.10.2018)

Dobrý deň,
vyporiadanie BSM buď formou dohody sa bývalým manželom alebo súdnou cestou na základe podaného návrhu v lehote do 3 rokov od jehho zániku je Vaše zákonné oprávnenie, ktoré s poskytovanou materskou dovolenkou nemá žiadnu súvislosť.


Podľa § 149 Občiasnekho zákonníka platí /citujeme/ :
"(1)  Ak zanikne bezpodielové spoluvlastníctvo, vykoná sa vyporiadanie podľa zásad uvedených v § 150. 
(2) Ak dôjde k vyporiadaniu dohodou, sú manželia povinní vydať si na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali. 
(3) Ak sa vyporiadanie nevykoná dohodou, vykoná ho na návrh niektorého z manželov súd. 
(4) Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné. 
(5) Ak sa po vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov rozhodnutím súdu alebo dohodou objaví majetok, ktorý nebol zahrnutý v rámci vyporiadania, platí preň domnienka uvedená v odseku 4."

Otázka materskej dovolenky a výplaty materského je v kompetencii Sociálnej poisťovne.

Vec starostlivosti o deti je vecou Vašej dohody s bývalým manželom a predpokladáme, že táto otázka bola riešená aj v samotnom rozsudku o rozvode manželstva. 
Podľa § 24 Zákona o rodine  platí /citujeme/ :
"(1)  V rozhodnutí, ktorým sa rozvádza manželstvo rodičov maloletého dieťaťa, súd upraví výkon ich rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu na čas po rozvode, najmä určí, komu maloleté dieťa zverí do osobnej starostlivosti, kto ho bude zastupovať a spravovať jeho majetok. Súčasne určí, ako má rodič, ktorému nebolo maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti, prispievať na jeho výživu, alebo schváli dohodu rodičov o výške výživného."
 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysporiadanie manželov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.