Máte
otázku?

Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: Som zamestnaná 7 rokov vo firme na dobu neurčitú a dosiahla som 50% invaliditu. Zamestnávateľ ma núti pracovať na 120%, ale z dôvodu zdravotných problémov to nezvládam. Môže mi zamestnávateľ dať výpoveď a na aké odstupné mám nárok? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca

Dobrý deň,

Zákonník práce oprávňuje v § 63 ods. 1 písm. c) zamestnávateľa na to, aby dal zamestnancovi výpoveď z dôvodu, že zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Podľa uvedeného ustanovenia § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce je teda dôvodom na uplatnenie výpovede zo strany zamestnávateľa dlhodobá strata pracovnej spôsobilosti zamestnanca. Dlhodobá nespôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu vyplýva najčastie z lekárskeho posudku.

Ak nastane u zamestnanca niektorá zo skutočností, ktoré sú výpovedným dôvodom podľa uvedeného ustanovenia § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, teda aj ak zamestnanec dlhodobo stratil pracovnú spôsobilosť, s takýmto stavom spája § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce povinnosť zamestnávateľa preradiť takéhoto zamestnanca na inú prácu (teda prácu iného druhu, prípadne to môže byť aj na inom mieste ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve). Pred týmto preradím je zamestnávateľ povinný zabezpečiť Vaše lekárske vyšetrenie, pričom úhradu za takto poskytnutú zdravotnú starostlivosť od Vás nesmie podľa § 56 Zákonníka práce požadovať. 

Zákonník práce nedefinuje čo sa považuje za dlhodobú stratu spôsobilosti vykonávať doterajšiu prácu. Z rozhodovacej činnosti súdov však vyplýva, že za dlhodobú nespôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu treba pokladať aj stratu pracovnej spôsobilosti o viac ako 70%. Rovnako ale zamestnávateľ môže vyššie uvedený výpovedný dôvod uplatniť aj v prípade nižšej straty pracovnej spôsobilosti zamestnanca než 70%, a to vtedy, ak by zamestnanec mohol vykonávať doterajšiu prácu len za osobitne uľahčených podmienok, ktoré mu zamestnávateľ nie je schopný vytvoriť.

V prípade, ak by zamestnávateľ chcel voči Vám uplatniť tento výpovedný dôvod je to možné ak si splní svoju povinnosť ponúknuť Vám inú vhodnú prácu (za predpokladu, že zamestnávateľ takúto možnosť má).

Naviac, ak ste zdravotne postihnutou osobou, na platnosť výpovede by si zamestnávateľ pred daním výpovede musel vyžiadať predchádzajúci súhlas príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (§ 66 Zákonníka práce). 

Čo sa týka druhej časti Vašej otázky, teda nárokov, ktoré by Vám pri skončení pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa z vyššie popísaného výpovedného dôvodu patrili, možno konštatovať, že podľa § 76 Zákonníka práce by ste mali nárok na odstupné. Úprava odstupného obsiahnutá v Zákonníku práce sa ale použije len v prípade, ak nemáte v pracovnej zmluve dohodnuté pre Vás výhodnejšie podmienky. Ak by tomu tak nebolo, alebo nemáte výšku odstupného v pracovnej zmluve vôbec upravené, nárok na odstupné by Vám vznikol vo výške dvojnásobku priemerného mesačného zárobku (podľa § 76 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, keďže Váš pracovný pomer trval aspoň päť rokov a súčasne menej ako desať rokov).

Trápi vás "Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, v našej organizácii, konkrétne v škole, máme z organizačných dôvodov zmenu - z dôvodu spájania tried máme nadbytočného zamestnanca. Tento zamestnanec má odpracovaných 18 rokov. Naša organizácia nemá financie na jeho odstupné. Ako môžem tento problém vyriešiť? Poprosím o radu. Ďakujem, Klimková.

Odpoveď: Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 29.08.2019)

Dobrý deň, Váš zamestnanec má právny nárok na odstupné v súlade s ust. § 76 Zákonníka práce vo výške trojnásobku priemerného mesačného  zárobku.

Podľa § 76 ods. 9 zákonníka práce platí, že "odstupné vypláca zamestnávateľ po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak."

Možnosťou je dohodnúť sa so zamestnancom na úhrade odstupného v splátkach, s ktorou dohodou však zamestnanec nemusí súhlasiť a vystavili by ste sa riziku, že zamestnanec sa obráti na súd v zastúpení advokátom a budete mať ďalšie náklady spojené so súdny m konaním, ktoré súd zamestnancovi proti Vám ako zamestnávateľovi prizná.

Otázkou je či Vy ako zamestnávateľ nemáte možnosť obrátiť sa na zriaďovateľa školy, aby túto finančnú otázku vyriešil.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň. V poslednom mesiaci ročnej pracovnej zmluvy na dobu určitú, ktorá končí 31.3.2017, som ochorela. V súčasnosti som na pracovnej neschopnosti, ktorá môže byť dlhodobá (možno až pol roka - získaná klaustrofóbia). Môže mi zamestnávateľ dať výpoveď?

Odpoveď: Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 18.03.2017)

Dobrý deň,

výpoveď Vám dať v tomto prípade nemôže. Zakazuje to priamo Zákonník práce v § 64 ods.1 písm. a) Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia. Pracovný pomer Vám zanikne uplynutím doby.


Podotázka: Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Môj syn je zamestnaný už štyri roky, zmluvu má na neurčito. Prevádzka sa ruší ku dňu 31.5.2016 a synovi dali výpoveď na dohodu bez odstupného, že vraj nemajú peniaze. Samozrejme, syn výpoveď nepodpísal. Rada by som sa informovala, ako postupovať v takýchto prípadoch. Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 25.05.2016)

Dobrý deň, 

zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len z výpovedných dôvodov uvedených v Zákonníku práce. Pri väčšine z nich platí tzv. ponuková povinnosť, čiže zamestnávateľ je ešte pred doručením výpovede povinný ponúknuť zamestnancovi inú vhodnú prácu. Ak však nemôže zamestnávateľ ponúknuť zamestnancovi inú vhodnú prácu (aj na kratší než týždenný pracovný čas) v mieste, ktoré bolo dohodnuté, ako miesto výkonu práce potom táto povinnosť neplatí. V tomto prípade sa zrušuje prevádzka, a teda objektívne zamestnávateľ nemá možnosť mu ponúknuť inú vhodnú prácu v mieste výkonu práce zamestnanca. Záleží však, ako bolo dohodnuté miesto výkonu práce. Ak by bolo miesto výkonu práce vymedzené ako obec, má zamestnávateľ právo ponúknuť zamestnancovi vhodnú prácu v inej prevádzkárni, ktorá sa nachádza v danej obci. Ak by však miesto výkonu práce bolo určené adresou konkrétnej prevádzkarne, potom musí ponúknuť inú vhodnú prácu v tomto objekte. Existuje však aj možnosť, že zamestnávateľ ponúkne zamestnancovi a možnosť pracovať v inom mieste ako bolo pôvodne dohodnuté. Ak zamestnanec súhlasí, pôjde o dohodu o zmene pracovných podmienok.

Podľa toho, čo uvádzate však má Váš syn  nárok na odstupné. Podľa § 76 ods.1 písm. a) Zákonníka práce Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu poklesu pracovnej spôsobilosti zamestnanca" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.