Máte
otázku?

Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?

Dobrý večer, touto cestou by som Vás chcela požiadať o vysvetlenie, respektíve objasnenie môjho problému. Môj syn sa ako maloletý stal spolupáchateľom trestného činu, kde došlo k ublíženiu na zdraví inej osoby. Keďže bol maloletý, ako jeho zákonný zástupca som sa súdneho konania zúčastnila a došlo k zmiereniu. Teraz, keď podával žiadosť na políciu SR, zistili sme, že má tento trest zapísaný v odpise. Prekvapilo nás to, pretože nás nikto o tomto fakte neinformoval a ani sme nedostali žiadne rozhodnutie. Touto situáciou sme sa ocitli v roku 2013, keď mal môj syn 16 rokov. Existuje nejaká tabuľka, ktorá by objasnila, za aký trest zapisujú informácie do odpisu a za čo do výpisu? Srdečne Vám vopred ďakujem za vysvetlenie, pretože na tieto informácie sa nikde nedokážem dopátrať. S pozdravom.

Odpoveď: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?

Dobrý deň, podľa zákona č. 330/2007 Z.z. o registri trestov, je register trestov štátom vedená evidencia o

a) osobách, ktoré boli právoplatne odsúdené súdmi v trestnom konaní,

b) osobách, pri ktorých bolo právoplatne podmienečne zastavené trestné stíhanie súdom alebo prokurátorom,

c) osobách, pri ktorých bol v trestnom konaní schválený zmier a zastavené trestné stíhanie súdom alebo prokurátorom,

d) nadväzujúcich rozhodnutiach alebo opatreniach, ktoré súvisia s rozhodnutiami podľa písmen a) a b),

e) iných skutočnostiach významných pre trestné konanie, ak to ustanovuje zákon.

Výpis z registra trestov je verejná listina, ktorou sa preukazuje, či osoba bola alebo nebola právoplatne odsúdená. Vo výpise z registra trestov sa pritom uvedú nezahladené odsúdenia súdom Slovenskej republiky, ako aj súdom iného členského štátu Európskej únie a súdom iného štátu, ktorých rozhodnutia boli uznané súdom Slovenskej republiky, vrátane údajov o priebehu výkonu uložených trestov, ochranných opatrení a primeraných obmedzení alebo povinností, ak sa podľa rozhodnutia súdu alebo na základe zákona nehľadí na páchateľa, ako keby nebol odsúdený. Naproti tomu je odpis z registra trestov detailnejší a obsahuje všetky odsúdenia, a to aj tie zahladené. Podľa § 13 citovaného zákona, odpis registra trestov je verejná listina, v ktorej sa uvádzajú údaje o

a) každom právoplatnom odsúdení a to aj súdom iného členského štátu Európskej únie alebo súdom iného štátu, ktorého rozhodnutie bolo uznané súdom Slovenskej republiky,

b) priebehu výkonu trestu a priebehu výkonu ochranného opatrenia,

c) odsúdeniach, hoci podľa rozhodnutia súdu alebo na základe zákona boli zahladené.

Súčasťou odpisu registra trestov sú aj údaje o

a) právoplatnom rozhodnutí súdu alebo o právoplatnom rozhodnutí prokurátora o podmienečnom zastavení trestného stíhania,

b) právoplatnom rozhodnutí súdu alebo o právoplatnom rozhodnutí prokurátora o schválení zmieru a zastavení trestného stíhania,

c) právoplatnom odsúdení občana Slovenskej republiky alebo o právoplatnom odsúdení osoby, ktorá má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, súdom iného štátu ako členského štátu Európskej únie, ktoré nebolo uznané súdom Slovenskej republiky, s uvedením, že toto rozhodnutie nemá právne účinky na území Slovenskej republiky a má len informatívny charakter.

Údaje nachádzajúce sa v odpise z registra trestov ma osoba do konca svojho života a nie je možné ich vymazať.

Trápi vás "Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov? (Trestné právo)

Dobrý deň, v roku 2013, keď som mala 16 rokov, som ukradla v obchode vec v hodnote 15 eur. Bol mi uložený trest vo forme pokuty vo výške 30 eur. Chcela by som sa spýtať, či sa tento čin hodnotí ako priestupok alebo trestný čin a či sa záznam o tomto čine nachádza v odpise z registra trestov, ktorý vyžaduje zamestnávateľ. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?

(odpoveď odoslaná: 08.11.2019)

Dobrý deň, 

z otázky usudzujeme, že Vám bola uložená bloková pokuta v priestupkovom konaní.

Uhradením pokuty v blokovom konaní  sa vec považuje vybavenú a o tejto nemáte záznam v registri trestov, ani vo výpise, ani odpise.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov? (Trestné právo)

Dobrý deň, mám len jednu otázku. Voči mne bolo podmienečne zastavené trestné stíhanie s podmienkou dvoch rokov. Chcel by som sa spýtať, či sa táto skutočnosť bude nachádzať vo výpise z registra trestov. Ďakujem.

Odpoveď: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?

(odpoveď odoslaná: 02.11.2018)

Dobrý deň, záznam o podmienečnom zastavení trestného stíhania sa nachádza vo výpise z registra trestov do doby, kým neuplynie skúšobná doba a nebude vo veci rozhodnuté, že ste sa v rámci skúšobnej doby osvedčil. Po rozhodnutí o tom, že ste sa v skúšobnej dobe osvedčili alebo po márnom uplynutí lehoty (tá je Trestným poriadkom stanovená na 2 roky) na vydanie takého rozhodnutia bude tento záznam z výpisu z registra trestov odstránený. Záznam však zostane už navždy uvedený v odpise z registra trestov.


Podotázka: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov? (Trestné právo)

Dobrý večer. Potreboval by som si vymazať register trestov kvôli práci. Na súde mi povedali, že mám napísať žiadosť, ale neviem, čo tam presne mám napísať. Mohli by ste mi, prosím, poradiť? Ďakujem.

Odpoveď: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?

(odpoveď odoslaná: 02.12.2016)

Dobrý deň. Na zabezpečenie výmazu trestu z výpisu z registra trestov slúži inštitútu zahladenia odsúdenia. Podľa § 93 ods. 1 Trestného zákona „ak bolo odsúdenie zahladené, hľadí sa na páchateľa, ako keby nebol odsúdený“. Spôsob, akým dochádza k zahladeniu odsúdenia je odlišný predovšetkým v závislosti od druhu trestu a dĺžky jeho trvania. Okrem nepodmienečného trestu odňatia slobody, pri všetkých ostatných trestoch dochádza k zahladeniu ich vykonaním. Pri podmienečných trestoch odňatia slobody platí, že ak sa odsúdený po skončení skúšobnej doby osvedčil, hľadí sa na neho akoby nebol odsúdený. Pri nepodmienečnom treste odňatia slobody platí, že súd môže zahladiť odsúdenie, ak odsúdený viedol po výkone alebo odpustení trestu, alebo po premlčaní jeho výkonu riadny život nepretržite po dobu najmenej tri, päť alebo desať rokov, v závislosti od samotnej dĺžky trvania trestu odňatia slobody (k tomu bližšie v § 92 ods. 1 Trestného zákona). Pri uplatnení inštitútu zahladenia odsúdenia podľa § 92 ods. 1 Trestného zákona je potrebné uvedomiť si, že na takého zahladenia odsúdenia nie je právny nárok, čo vyplýva zo zákonnej dikcie „súd môže zahladiť odsúdenie“. Pre úplnosť si dovoľujem dodať, že vo výnimočných a odôvodnených prípadoch môže dôjsť k zahladeniu odsúdenia aj pred uplynutím zákonom požadovaných lehôt (viď. ustanovenie § 92 ods. 3 Trestného zákona). Pokiaľ ide o obsahovú stránku žiadosti o zahladenie odsúdenia, treba v nej uviesť predovšetkým kto žiadosť podáva, komu je adresovaná, čoho sa týka o čo presne sa žiada. V žiadosti je tiež vhodné uviesť, že sú splnené hmotnoprávne podmienky pre zahladenie odsúdenia, že vediete riadny život, že nechcete pokračovať v trestnej činnosti, že máte prácu alebo sa chcete zamestnať a pod. Záverom si dovoľujem poukázať na skutočnosť, že v prípade zahladenia odsúdenia sa záznam o trestnom čine neobjaví vo výpise z registra trestov, avšak v odpise registra trestov zostáva.


Trápi vás "Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov? (Trestné právo)

Dobrý deň prajem. Ak som v mladom veku dostal podmienučný trest, môžem si adoptovať dieťa alebo to nemožem? Teraz mám 40 rokov a v odpise to bude zapísané. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?

(odpoveď odoslaná: 29.09.2016)

Dobrý deň, podľa § 98 zákona o rodine, osvojiteľom sa môže stať len fyzická osoba, ktorá má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, osobné predpoklady, najmä zdravotné, osobnostné a morálne, je zapísaná do zoznamu žiadateľov o osvojenie podľa osobitného predpisu a spôsobom svojho života a života osôb, ktoré s ňou žijú v domácnosti, zaručuje, že osvojenie bude v záujme maloletého dieťaťa. Osobitným predpisom je zákon č. 305/2005 Z.z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele. Podľa § 35 ods. 4 citovaného predpisu, o fyzickej osobe, ktorá má záujem stať sa pestúnom alebo osvojiteľom, sa vedie spisová dokumentácia, ktorá obsahuje aj odpis registra trestov fyzickej osoby, ktorá má záujem stať sa pestúnom alebo osvojiteľom, vydaný určenému orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Podľa § 35 ods. 6, určený orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately zastaví konanie vo veci zapísania fyzickej osoby, ktorá má záujem stať sa pestúnom alebo osvojiteľom, do zoznamu žiadateľov, ak podľa údajov z odpisu registra trestov nie je fyzická osoba spôsobilá na vykonávanie náhradnej rodinnej starostlivosti. Podľa § 39 ods. 4 zákona, fyzická osoba, ktorá má záujem stať sa pestúnom alebo osvojiteľom, nie je spôsobilá na vykonávanie náhradnej rodinnej starostlivosti, ak

a) bola odsúdená za úmyselný trestný čin na nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere vyššej ako jeden rok, a to aj, ak jej bolo odsúdenie za takýto trestný čin zahladené alebo sa na ňu hľadí, akoby nebola za takýto čin odsúdená podľa osobitného predpisu, alebo
b) bola odsúdená za úmyselný trestný čin za niektorý z trestných činov proti životu a zdraviu, proti slobode a ľudskej dôstojnosti, proti rodine a mládeži, proti iným právam a slobodám, proti mieru a ľudskosti, alebo bola odsúdená za niektorý z trestných činov terorizmu a extrémizmu, a to aj, ak jej bolo odsúdenie za takýto trestný čin zahladené alebo sa na ňu hľadí, akoby nebola za takýto čin odsúdená podľa osobitného predpisu.
Ak ste teda spáchali niektorý z trestných činov podľa bodu b) predchádzajúcej vety, nie ste spôsobilým na vykonávanie náhradnej rodinnej starostlivosti.

Podotázka: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov? (Trestné právo)

Dobrý deň, prosím Vás, chcela by som sa opýtať... V roku 2013 mi bol odobratý vodičský preukaz za jazdu pod vplyvom alkoholu na 4 roky. Po dvoch rokoch som sa odvolala, preukaz mi bol vrátený, ale dostala som podmienku na 2 roky. Na základe toho sa teraz neviem dostať do práce, všade požadujú výpis z registra. Žiaľ, v štátnej správe nemám šancu, nikoho nezaujíma, čo a prečo sa stalo... Uvedomujem si, že som spravila chybu a budem si to pripomínať až do smrti... Prosím, mohli by ste mi poradiť? Podmienku mám do júna 2017... Ďakujem.

Odpoveď: Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?

(odpoveď odoslaná: 12.07.2016)

Dobrý deň, na základe Vášho podania (ako ste ho nazvali odvolania) Vám bolo po dvoch rokoch od odsúdenia podmienečne upustené od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti so skúšobnou dobou na 2 roky. V takýchto prípadoch dochádza k zahladeniu (výmazu) odsúdenia z registra trestov až po uplynutí skúšobnej doby a rozhodnutí súdu o Vašom osvedčení. Tzn. že musíte počkať kým uplynie skúšobná doba a následne počkať kým súd rozhodne o tom, že ste sa v skúšobnej dobe osvedčili. Ak by súd po uplynutí skúšobnej doby nerozhodol v lehote jedného roka (bez Vášho zavinenia), v zmysle ustanovenia § 70 ods. 3 Trestného zákona sa má za to, že trest zákazu činnosti bol vykonaný. Na základe toho dochádza v registri trestov k výmazu Vášho odsúdenia. Vo väčšine prípadov však súdy postupujú tak, že ak sa v skúšobnej dobe odsúdený osvedčil (resp. nie sú dané podmienky na nariadenie výkonu trestu) súd v lehote 1 roka rozhodnutie nevydá. Z toho dôvodu Vám odporúčam po uplynutí Vašej skúšobnej doby požiadať súd o vydanie rozhodnutia o Vašom osvedčení. Inak sa môže stať, že budete musieť počkať ďalší rok, kým márne uplynutie jednoročná lehota stanovená zákonom a bude sa na Vás hľadieť ako na neodsúdeného.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aké odsúdenie sa nachádza vo výpise a aké v odpise z registra trestov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.