POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zdedený byt - čo ďalej


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Zdedený byt - čo ďalej

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Pred troma rokmi mi zomrel otec a my, traja surodenci, sme zdedili jeho polovicu bytu, keďže naša mama bola s otcom rozvedená. Polovica bytu je teda mamina a polovica naša. Dedičské konanie prebehlo a polovicu bytu sme si rozdelili medzi nás troch surodencov. Sestra ostala bývať v tom byte a my s mamou a bratom od nej žiadame, aby nás vyplatila, avšak ona sa nám smeje do tváre a tvrdí, že je tiež majiteľkou bytu. Nevieme, ako ďalej postupovať. Taktiež sme zistili, že tam na seba naviazala nejaký dlh na nájme. Prosím o radu, lebo už si naozaj nevieme poradiť. Veľmi pekne Vám ďakujem.

Odpoveď: Zdedený byt - čo ďalej

Dobrý deň, Občiansky zákonník dáva pri zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva prednosť dohode podielových spoluvlastníkov. Až keď sa podieloví spoluvlastníci nedokážu dohodnúť na spôsobe vysporiadania je možné na súde podať žalobu o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. V tomto konaní môžete Vy, tretí súrodenec a Vaša mama ako žalobcovia požadovať, aby Vám vaša sestra vyplatila Vaše podiely. Súd by v prvom rade zisťoval, či je nehnuteľnosť reálne deliteľná, ale byty sa považujú za reálne nedeliteľné. Následne by zisťoval súd, či má niektorý zo spoluvlastníkov záujem o nadobudnutie spoluvlastníckych podielov ostatných spoluvlastníkov. V prípade kladného prejavu Vašej sestry, by súd znaleckým dokazovaním zisťoval hodnotu nehnuteľnosti a na základe takto zistenej hodnoty by určil výšku náhrady za vaše podiely. Ak by však vaša sestra povedala, že nemá peniaze na vyplatenie podielov a nechce nadobudnúť nehnuteľnosť do svojho výlučného vlastníctva, súd nariadi predaj nehnuteľnosti a následne výťažok z predaja rozdelí medzi spoluvlastníkov podľa výšky ich podielov. V prípade, že máte záujem o poskytnutie právnej pomoci pri zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva k predmetnej nehnuteľnosti, môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adrese uvedenej na našej stránke.

Trápi vás "Zdedený byt - čo ďalej" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zdedený byt - čo ďalej (Spoluvlastníctvo)

Dve neplnoleté deti zdedia po svojom otcovi, ktorý zanechal závet, rodinný dom - každé dieťa v podiele 1/2. Môže ich matka, ako zákonná zástupkyňa, tento dom predať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zdedený byt - čo ďalej

(odpoveď odoslaná: 09.04.2017)

Dobrý deň, predaj zdedenej nehnuteľnosti maloletými deťmi je možný. Za deti však nebudete rozhodovať Vy ako zákonný zástupca, ale kolízny opatrovník. Z dôvodu, že pri takomto úkone môže medzi Vami a nimi dôjsť ku kolízii záujmov (nie je potrebné, aby táto kolízia záujmov nastala stačí, že hrozí). Rovnako tento právny úkon za maloleté deti bude podliehať schváleniu súdom. Súd bude zisťovať, či je predaj v záujme maloletých detí. Ak zistí, že je schváli právny úkon.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zdedený byt - čo ďalej (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rád by som sa spýtal: ak som zdedil nehnuteľnosť, kde majú vlastnícke právo štyri osoby (jde o podielové spoluvlastníctvo) a podiely sú rovnaké, má predo mnou právo jeden z vlastníkov, ktorý má trvalý pobyt, vymeniť zámky a nevpustiť ma dovnútra po ukončení dedičského konania? Môžem v takom prípade zavolať políciu a ohlásiť trestný čin podľa §218? Plánujem sa tam totiž tiež nasťahovať a využívať nehnuteľnosť. Ďakujem.

Odpoveď: Zdedený byt - čo ďalej

(odpoveď odoslaná: 29.12.2015)

Dobrý deň, ak táto nehnuteľnosť netvorí bydlisko tejto osoby (t.j. napríklad bývala pred tým na inom mieste), tak potom môžete do nehnuteľnosti vstúpiť a túto užívať. 

Ak vás nevpustí do nehnuteľnosti, potom jej napíšte list, aby ste mali dôkaz, že ste chceli nehnuteľnosť užívať. Za to, že užíva Váš podiel, máte právo od tejto osoby žiadať finančnú kompenzáciu - vo výške bežného nájomného v danej lokalite za Váš podiel.

S vymožením tejto sumy Vám môžeme pomôcť. Ak je táto osoba zamestnaná alebo má príjem, majetok. Dlh sa dá ľahko vymôcť. Takto donútite túto osobu konať. Za právne zastupovanie ako aj súdne konanie zaplatí práve táto osoba.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zdedený byt - čo ďalej" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.