Máte
otázku?

Aké práva má rodič?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Zahraničie

Otázka: Aké práva má rodič?

Dobrý deň,chcela by som sa informovať ohľadom mojej (Sr) kamarátky žijúcej v Čr ,kde sa jej deti narodili v spomínanej českej rep.Jej druh je tak isto slovák.Ide o to že ju fyzicky napadol a taktiež rád holduje alkoholu. Tak isto ju už neraz podviedol no tou bitkou to už bolo vyvrcholením.Bola aj na pohotovosti,susedia zavolali políciu.Po tejto udalosti jej vzal ich spoločnú dcérku s tým že jej ide kúpiť topánky a vôbec sa jej neozval.Nevedela vôbec čo je s dieťaťom.Nahlásila to na políciu a tí ju akurát s tým oboznámili že je jej otec tak proste môže si dcéru vziať a vôbec o nej jej matke nepodať informácie ,že kde sa nachádza.Vracali sa z polície a on si zas vzal jej dcéru bez jej vedomia,ktorú predtým strážila jej sestra.Na druhý deň ráno sa pokúšala kontaktovať matka dieťaťa sociálku s tým ,že nevie o svojej dcérke nech jej poradia ako ma ďalej postupovať , sociálka si dala predvolať oboch rodičov,že sa pokúsia o nejakú dohodu medzi nimi dvoma.Matka dieťaťa navrhla že sa chce vrátiť naspäť na Svk aj s deťmi no on súhlasil len na 2 týždne.Musela podpísať dohodu o tom že sa s deťmi po 2 týždňoch vráti naspať zo Svk do Čr,pretože ak nedonesie deti spať tak si príde pre nich sociálka z Čr.A ja by som sa Vás teraz chcela opýtať,že kde sú teraz vlastne práva matky?Jej druh v podstate može dcéru vziať bez jej vedomia kdekoľvek,no ona nemôže nie že ísť na Svk,ale ani ju jej druh neoboznámi kde vlastne sa jej dcéra zdržiava?Dcérka ma popritom len 2 roky.A mladšie deti majú len po roku mladšie deti ho nezaujímajú pretože by ich nezvládol,ma už jedno dieťa z predchadzajúceho vzťahu s ktorym sa vôbec nestýka.Ja sama žijem v zahraničí a neviem jej ako pomôcť,tak ak by som mohla poprosiť Vás aspoň o takúto radu.Vopred Vám veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Aké práva má rodič?

Dobrý deň,

je pravdou, že obaja rodičia majú právo na styk s dieťaťom v rovnakom rozsahu (ak súd neurčil inak), avšak vždy je prvoradý záujem maloletého dieťaťa. Pokiaľ otec matku fyzicky napadol, potom vzniká pochybnosť o tom, či bude pri ňom dieťa v bezpečí. Ak sa chce matka s dieťaťom trvalo vysťahovať do inej krajiny, musí mať súhlas otca. Ak jej ho odmietne udeliť, môže požiadať súd o nahradenie súhlasu otca a o povolenie vysťahovať sa. Bude však musieť súdu preukázať, že dieťa bude dostatočne zabezpečené (bývanie, strava, ošatenie, voľnočasové aktivity, škola, lekár a pod.), zároveň aj to, že bude mať pravidelný príjem napr. zo zamestnania. Súdu je určite vhodné uviesť aj správanie otca voči matke a rovnako to, ako bez vedomia matky zobral dieťa. 

Okrem toho, je tiež vhodné podať na súd návrh na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti matky, kde bude potrebné uviesť všetky podstatné okolnosti a priložiť dôkazy.

Odporúčam, aby sa obrátila na advokáta v ČR, ktorý by si prípad preštudoval a pomohol jej priamo tam.

Trápi vás "Aké práva má rodič?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aké práva má rodič? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Nedávno sa mi stala dopravná nehoda. Dieťa, ktoré bolo v doprovode dospelého (rodinnej priateľky), mi vbehlo na cestu. Pri vyhýbacom manévri som prevrátil auto. Polícia nehodu zdokumentovala a za vinníka označila 9-ročného chlapca, ktorý na cestu vbehol. Mám niekoľko otázok: Kto je zodpovedný za nápravu škody? Mám sa obrátiť na právneho zástupcu chlapca (jeho rodiča), alebo na osobu, ktorá bola s dieťaťom pri nehode a strážila ho (vzhľadom na to, že je to ich rodinná priateľka a nemali spísanú žiadnu zmluvu)? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Aké práva má rodič?

(odpoveď odoslaná: 24.02.2017)

Dobrý deň, za dieťa zodpovedá osoba, ktorá v tom čase vykonávala dozor nad dieťaťom. Nemuseli mať spísanú písomnú dohodu o tom, že bude vykonať dozor.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aké práva má rodič?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.