Máte
otázku?

Určenie výšky výživného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trnava

Otázka: Určenie výšky výživného

Dobrý deň. Aké výživné by sa malo žiadať pre 16-ročné dieťa, pokiaľ príjem manžela predstavuje približne 2 200 eur, resp. za celý rok 41 000 eur? Manžel počas roka zabezpečuje týždennú lyžovačku v Tatrách, veľkonočnú lyžovačku v Rakúsku a týždeň na jachte v Chorvátsku počas leta.

Odpoveď: Určenie výšky výživného

Dobrý deň. V zmysle zákona o rodine platí, že pre určenie výšky vyživovacej povinnosti sú dôležité objektívne schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného. Rovnako platí, že deti majú právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov a že výživné má prednosť pred ostatnými výdavkami povinného rodiča. Ani vzhľadom na Vami zadanú otázku však nemožno uviesť presnú sumu, ktorú by ste mali titulom výživného pre dieťa požadovať. Pri konkrétnom určovaní výživného je totiž dôležitý aj celý rad ďalších okolností, ako napríklad priemerné mesačné výdavky na dieťa, priemerné mesačné výdavky každého rodiča, zdravotný stav dieťaťa, jeho vek a pod.

Trápi vás "Určenie výšky výživného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Určenie výšky výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja situácia je nasledovná: som vo fáze rozvodového konania s manželom. Na súdnom pojednávaní sa preukázalo, že žije v spoločnej domácnosti so svojou milenkou. Chcela by som sa informovať, či súd má možnosť zahrnúť príjem jeho milenky pri určovaní výšky výživného na maloleté deti. Oficiálne sú v spoločnej domácnosti od 2/2017, ale neoficiálne tam už bývajú od 12/2016.

Odpoveď: Určenie výšky výživného

(odpoveď odoslaná: 28.05.2017)

Dobrý deň. Súd nemusí na túto skutočnosť prihliadať. Kedy boli manželia súd by prihliadal aj na príjem druhého manžela. V tomto prípade môžete na túto skutočnosť poukázať, ale súd nie je povinný na to prihliadať. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Určenie výšky výživného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.