POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Tvorí odchodné súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Prešov

Otázka: Tvorí odchodné súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

Patria do BSM pri rozvode aj odchodné manželky? Svokra ukončila pracovný pomer a odišla do dôchodku. Pri tom dostala odchodné 1900€. Jej manžel ešte pracuje, no už rok nežijú v spoločnej domácnosti. Má jej manžel nárok na časť jej odchodného, keď zarába nadštandardne? Ďakujem.

Odpoveď: Tvorí odchodné súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

Dobrý deň, podľa § 143 Občianskeho zákonníka, v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM) je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných na základe určitého špecifického zákonného dôvodu. Do BSM preto patrí aj vyplatená mzda a iné príjmy z práce ako odstupné alebo odchodné. Uvedené skutočnosti však neznamenajú, že sa manžel môže domáhať vyplatenia časti z poskytnutej náhrady za odpracované roky zamestnanca. Majetková podstata BSM sa vysporiadava až po jeho zániku.

Trápi vás "Tvorí odchodné súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Tvorí odchodné súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na situáciu, ktorú uvádza pán, týkajúcu sa odchodného, ktoré dostal pravdepodobne počas trvania manželstva, ale zahŕňajúce obdobie rokov pred uzavretím manželstva, ako aj obdobie počas samotného manželstva. Ja som sa ocitla v podobnej situácii - dostala som odstupné počas manželstva, ktoré sa týka štyroch rokov pred manželstvom a tiež necelého jedného roka po manželstve. Ďakujem.

Odpoveď: Tvorí odchodné súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

(odpoveď odoslaná: 16.09.2023)

Dobrý deň, odstupné, ktoré ste dostali počas manželstva je súčasťou BSM, hoci bolo za obdobie pred manželstvom. Dôležitý je okamih, kedy ste dostali peniaze.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Tvorí odchodné súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov? (Spoluvlastníctvo)

Celá čiastka, ktorú som dostal pri vyporiadaní BSM od zamestnávateľa za 34 odpracovaných rokov, patrí mne? Z týchto rokov som bol 19 rokov slobodný a 15 rokov som žil v spoločnom manželstve. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Tvorí odchodné súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

(odpoveď odoslaná: 24.05.2019)

Dobrý deň,

v otázke neuvádzate, kedy došlo k rozvodu manželstva a kedy Vám bola vyplatená odmena za zotrvanie v pracovnom pomere u zamestnávateľa za obdobie 34 rokov /19+15/.

Podľa § 143 Obč. zákonníka platí :

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že ak mzda resp. Vami uvedená odmena vyplatená v čase BSM patrí táto suma pokiaľ nebola spotrebovaná v čase BSM do masy majetku, ktorý podlieha vyporiadaniu BSM po jeho zániku.

Alebo inkšie, pokiaľ bola predmetná suma vyplatená po zániku BSM, teda po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku o rozvode mnaželstva, potom nepatrí do BSM a nebude ani predmetom vyporiadania. Do BSM patrí iba mzda vyplatená a prevzatá mzda počas BSM, nie však nárok na mzdu.

Ak táto suma bola vyplatená za obdobie 34 rokov /19+15/, je dosť nespravopdlivé, aby aj suma za obdobie 19 rokov, keď ste neboli manželmi, mala patriť do BSM v zmysle zásad o vyporiadaní BSM v súdnom konaní podľa § 150 druhá veta Obč. zákonníka  /citujeme/ :

Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Tvorí odchodné súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.