Máte
otázku?

Trojročna podmienka a register trestov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Trojročna podmienka a register trestov

Dobrý večer! Rád by som sa opýtal na dobu zmazania trestu z registra trestov. K včerajšiemu dňu mi skončila podmienka. (Tri mesiace vyšetrovacej väzby a tri roky podmienky - trestný čin: zadovážanie omamných a psychotropných látok). Je možné, aby mi trest vymazali z registra ihneď, alebo existuje určitá lehota? Vopred ďakujem za odpoveď!

Odpoveď: Trojročna podmienka a register trestov

Dobrý deň, odsúdenie Vám nebude zahladené hneď po uplynutí skúšobnej doby podmienečného odsúdenia. Po uplynutí skúšobnej doby musí súd rozhodnúť o tom, či ste sa v rámci tejto skúšobnej doby osvedčili. Súd pri tom skúma, či ste si plnili svoje pracovné, občianske, prípadne súdom uložené povinnosti, či ste viedli riadny život a tiež či ste spáchali počas skúšobnej doby nejaký ďalší trestný čin alebo priestupok. Po posúdení spôsobu vedenia života v skúšobnej dobe následne súd rozhodne o tom, či ste sa osvedčili alebo nie. Ak súd rozhodne o tom, že ste sa osvedčili, následne v zmysle ustanovenia § 50 ods. 7 Trestného zákona dôjde k zahladeniu odsúdenia. Ak súd vysloví, že ste sa neosvedčili, nariadi výkon podmienečne uloženého trestu. Môže nastať aj situácia, kedy súd do jedného roka odo dňa uplynutia skúšobnej doby nerozhodne o tom, či ste sa osvedčili alebo nie. Ak súd nerozhodne do jedného roka bez toho, aby ste na tom mali vinu uplatní sa zákonná domnienka ustanovenia § 50 ods. 5 Trestného zákona, podľa ktorého sa má za to, že ste sa osvedčili. Tzn. že po uplynutí skúšobnej doby nedochádza ku zahladeniu odsúdenia hneď. Buď musí rozhodnúť súd o Vašom osvedčení alebo musí márne uplynutí jednoročná lehota. Ak pre zamestnanie alebo z iného dôvodu potrebujete čo najskôr zahladiť Vaše odsúdenie, odporúčam Vám napísať na súd žiadosť o nariadenie verejného zasadnutia za účelom rozhodnutia o osvedčení.

Trápi vás "Trojročna podmienka a register trestov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Trojročna podmienka a register trestov (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Ak mi skončila trojročná podmienka a potrebujem si založiť živnosť, ale nebolo mi to umožnené kvôli záznamu v trestnom registri, existuje nejaké riešenie?

Odpoveď: Trojročna podmienka a register trestov

(odpoveď odoslaná: 17.08.2023)

Dobrý deň, rozumiem, že ste narazili na problém so založením živnosti kvôli zápisu v trestnom registri, hoci už uplynula trojročná podmienka. Podľa slovenského práva by sa vám už malo umožniť založiť živnosť, keďže trojročné obmedzenie je už za vami. Mohlo sa však stať, že informácie v Registri trestov neboli aktualizované v čase, keď ste chceli živnosť založiť. Treba požiadať súd o rozhodnutie, ze ste sa osvedčili. Odporúčam, aby ste si vyžiadali výpis z Registra trestov a skontrolovali tieto informácie. A potom podali ten návrh.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Trojročna podmienka a register trestov (Trestné právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Potrebujem napísať žiadosť o vyhladenie registra trestov. Ako sa takáto žiadosť píše a kam ju mám podať? Ďakujem.

Odpoveď: Trojročna podmienka a register trestov

(odpoveď odoslaná: 26.09.2017)

Dobrý deň, žiadosť o zahladenie odsúdenia sa podáva na okresný súd podľa miesta Vášho bydliska v čase podania tejto žiadosti. O zahladení odsúdenia rozhoduje predseda senátu príslušného okresného súdu. Pri každom zahladení odsúdenia je potrebné v prvom rade skúmať, či sú dané hmotnoprávne podmienky zahladenia odsúdenia. Tzn. či je v súlade s príslušnými ustanoveniami Trestného zákona možné požiadať o zahladenie odsúdenia (napr. či nejde o predčasnú žiadosť). Súd môže odsúdenie zahladiť v prípade, že ste viedli riadny život. To je možné preukázať napr. správou zo zamestnania o plnení svojich pracovných povinností, správou z obec o plnení občianskych povinností... Nie v poslednom rade súd skúma i to, či nedošlo k spáchaniu ďalších trestných činov alebo priestupkov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trojročna podmienka a register trestov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.