POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Trestné oznámenie za fotku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Trestné oznámenie za fotku

Dobrý večer, som žiačkou strednej školy v Prievidzi. Môj spolužiak odfotil inú spolužiačku, ako jedla banán a pridal to na sociálnu sieť na 24 hodín. Océnujúc toto ako porušenie súkromia, dotknutá spolužiačka sa sťažovala u riaditeľky a plánuje dať na spolužiaka trestné oznámenie. Následne dostal za správanie tri a podmienečné vylúčenie až do konca strednej školy. Osobne si myslím, že toto je prehnaná reakcia na takú maličkosť a jeho trest môže mať zbytočne vážne dôsledky pre jeho budúcnosť. Rada by som sa preto opýtala, či sa dá niečo robiť alebo aký je váš názor na túto situáciu, keďže ako trieda ho v tom nechceme nechať. Ďakujem.

Odpoveď: Trestné oznámenie za fotku

Dobrý deň,

podať trestné oznámenie je jej právom, avšak na druhej strane trestné právo sa má použiť až ako posledná možnosť pri sankcionovaní.  Okrem toho platí, že trestným činom je len skutok, ktorý je ustanovený v Trestnom zákone. Ak by aj tento skutok napĺňal skutkovú podstatu trestného činu mohol by sa na toto konanie uplatniť  tzv. materiálny korektív podľa § 10 ods. 2 TZ  Nejde o prečin, ak vzhľadom na spôsob vykonania činu a jeho následky, okolnosti, za ktorých bol čin spáchaný, mieru zavinenia a pohnútku páchateľa je jeho závažnosť nepatrná.

Záleží na intenzite zásahu do práv Vašej spolužiačky, napr. na popise fotky, či komentári. Od toho by sa mala odvíjať aj sankcia voči spolužiakovi (v rovine disciplinárnej, teda v škole). Bolo by možno vhodné prejednať vec s riaditeľom školy a vyriešiť situáciu zmierom.

Trápi vás "Trestné oznámenie za fotku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trestné oznámenie za fotku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.