POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Je možne uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov elektronickými prostriedkami?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Je možne uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov elektronickými prostriedkami?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov na diaľku. Ak áno, je potrebný zaručený elektronický podpis? Existujú rôzne aplikácie na vyhotovenie podpisu, ktoré však nie sú certifikované, preto mám pochybnosti o ich postačujúcom význame pri uzatváraní platnej zmluvy. Ďakujem.

Odpoveď: Je možne uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov elektronickými prostriedkami?

Dobrý deň, podľa § 228 ods. 1 Zákonníka práce, dohodu o brigádnickej práci študentov je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná. V dohode musí byť uvedené: dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Zákonník práce vo svojich ustanoveniach obsahuje len niektoré ustanovenia o právnych úkonoch, preto v tejto často odkazuje na všeobecnú právnu úpravu obsiahnutú v Občianskom zákonníku (OZ). V zmysle § 40 OZ, ak právny úkon nebol urobený vo forme, ktorú vyžaduje zákon alebo dohoda účastníkov, je neplatný. Písomný právny úkon je platný, ak je podpísaný konajúcou osobou; ak právny úkon robia viaceré osoby, nemusia byť ich podpisy na tej istej listine, ibaže právny predpis ustanovuje inak. Písomná forma je zachovaná, ak je právny úkon urobený telegraficky, ďalekopisom alebo elektronickými prostriedkami, ktoré umožňujú zachytenie obsahu právneho úkonu a určenie osoby, ktorá právny úkon urobila. Písomná forma je zachovaná vždy, ak právny úkon urobený elektronickými prostriedkami je podpísaný zaručeným elektronickým podpisom alebo zaručenou elektronickou pečaťou. Podľa § 46 OZ, pre uzavretie zmluvy písomnou formou stačí, ak dôjde k písomnému návrhu a k jeho písomnému prijatiu. Z uvedeného vyplýva, že uzavrieť dohodu o brigádnickej práci študenta možno aj elektronickými prostriedkami, na základe ktorých bude možno dostatočne určito stanoviť jej obsah a identifikovať účastníkov zmluvy.

Trápi vás "Je možne uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov elektronickými prostriedkami?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je možne uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov elektronickými prostriedkami? (Pracovné právo)

Dobrý deň, je možné tento problém riešiť súdnou cestou? Moji rodičia ma vôbec finančne nepodporujú pri štúdiu na vysokej škole. Mám 23 rokov. Žijem v domácnosti spolu s rodičmi.

Odpoveď: Je možne uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov elektronickými prostriedkami?

(odpoveď odoslaná: 29.05.2017)

Dobrý deň, 

podľa zákona o rodine sú rodičia povinní plniť vyživovaciu povinnosť až do času kým dieťa nie je schopné samo sa živiť. Keďže študujete na VŠ považujete sa za nezaopatrené dieťa a ak nie ste schopná vlastnou prácou pokryť náklady na život, máte nárok na výživné. Ak rodičia odmietajú výživné platiť, môžete sa výživného domáhať na súde.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Je možne uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov elektronickými prostriedkami? (Pracovné právo)

Dobrý deň. Aktuálne mám uzavretý pracovný pomer formou dohody o brigádnickej práci na dobu určitú. V zmluve je dohodnutá pracovná doba na týždennú bázu a taktiež finančná odmena za odvedenú prácu. Časom sa však situácia vyvinula tak, že môj zamestnávateľ tvrdí, že pre mňa nemá prácu, že si najprv musí zorganizovať potrebné veci. V dôsledku toho som už tri mesiace bez práce a tým pádom aj bez príjmu. Posledná časť práce, ktorú som preňho vykonal, navyše zostala nezaplatená s výhovorkou, že až dokončím ešte nejaké veci, dostanem plnú odmenu. Predstavuje to v tomto prípade porušenie zmluvy z jeho strany? Ako by som mal postupovať?

Odpoveď: Je možne uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov elektronickými prostriedkami?

(odpoveď odoslaná: 02.03.2016)

Dobrý deň, podľa § 228 ods. 3 Zákonníka práce, odmena za vykonanú prácu je splatná a musí byť vyplatená najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala. Keďže brigáda študenta je spravidla činnosťou, ktorá je vymedzená druhom práce, máte nárok na odmenu za vykonanú prácu bez ohľadu na jej výsledok. Tohto práva sa môžete domáhať, a to aj súdnou cestou. Dovolím si Vás upozorniť, že pri tejto forme pracovnej dohody môžete právny vzťah ukončiť aj jednostranne výpoveďou aj bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom bola písomná výpoveď doručená.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možne uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov elektronickými prostriedkami?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.