Máte
otázku?

Kúpil som auto, ktoré ma stočené kilometre, to som bohužiaľ zistil až po roku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Žilina

Otázka: Kúpil som auto, ktoré ma stočené kilometre, to som bohužiaľ zistil až po roku

Dobrý deň, pred rokom som si zakúpil expoličné auto Kia Ceed. Podľa kontroly STK malo mať auto najazdených 212 tis. km. Po roku ma oslovila kriminálna polícia LM s tým, že auto má stočené kilometre - konkrétne 147 tis., a že sa jedná o jeden z mnohých takýchto prípadov. Okamžite som kontaktoval osobu, ktorá mi auto predala, a snažil som sa dohodnúť na odstúpení od kúpno-predajnej zmluvy, pretože som bol podvedený. Polícia ešte stále vyšetruje túto vec, no naliehajú na mňa, aby som podal trestné oznámenie za podvodný predaj automobilov so stočenými kilometrami. Oni však nemajú dôkazy o tom, či to stočil práve človek, ktorý auto predával mne, alebo firma, ktorá auto predávala jemu. Je to taký začarovaný kruh. Osoba, ktorá mi auto predala, bola už niekoľkokrát súdne trestaná, odsedela niekoľko rokov a momentálne je na podmienečnej slobode. Toto sa snaží využiť polícia, no ja nemám záujem sa tohto zapojiť, pretože ten človek nemá žiadne svedomie a obávam sa, že by som neprevalcoval tento komplikovaný proces. Preto mám záujem o mimosúdne vyrovnanie. Rád by som sa Vás opýtal, ako mám napísať oznámenie o tom, že chcem vrátiť peniaze. Poznámka: auto je v súčasnosti nepojazdné a jeho oprava by stála približne 2000 €, kým za auto som zaplatil 3000 €. Táto osoba predala približne 40 a viac áut s tým, že je v 20 prípadoch potvrdené, že bolo manipulované s odometrom. Ďakujem za akúkoľvek radu alebo odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Kúpil som auto, ktoré ma stočené kilometre, to som bohužiaľ zistil až po roku

Dobrý deň, v takýchto prípadoch majú podvedené osoby dve možnosti. Postup podľa občianskoprávnych predpisov alebo trestnoprávny postup vo veci. Vzhľadom na to, že ste jednak boli uvedený do omylu pri kúpe motorového vozidla, ale tiež motorové vozidlo nemá vlastnosti, ktoré vyhlásil predávajúci, že má (počet km) môžete od kúpnej zmluvy odstúpiť. Po odstúpení od kúpnej zmluvy budete povinný mu vrátiť motorové vozidlo a on Vám kúpnu cenu vozidla. V tomto smere zostáva otázne, či si svoju povinnosť predávajúci splní. Vzhľadom na jeho pestrú minulosť a skúsenosti predpokladám, že pravdepodobne nemá na seba písaný žiadny majetok a v prípade exekúcie by mu súdny exekútor nemal čo exekvovať. Rovnako je malá šanca, že na neho mimosúdna výzva o urovnanie tohto sporu zapôsobí. V prípade, že by ste sa rozhodli pre mimosúdnu výzvu bude potrebné v nej poukázať na skutočnosť, že Vám vzniklo právo na odstúpenie od zmluvy a rovnako môžete využiť možnosť oznámiť jeho konanie orgánom činným v trestnom konaní. Následne mu bude potrebné predostrieť návrh dohody týkajúcej sa urovnanie tohto sporu (napr. vrátenie aspoň časti kúpnej ceny motorového vozidla). Najčastejšie sa nápravy v týchto veciach kupujúci domôžu práve prostredníctvom trestného práva, kedy je možné v prípade úhrady škody alternatívnym spôsobom naložiť s trestným stíhaním, ktoré nemusí skončiť jeho odsúdením.

Trápi vás "Kúpil som auto, ktoré ma stočené kilometre, to som bohužiaľ zistil až po roku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kúpil som auto, ktoré ma stočené kilometre, to som bohužiaľ zistil až po roku (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, koncom júna 2016 som si kúpil ojazdené auto. Teraz, keď som ho chcel predať (20. 03. 2017) a vymeniť za iné, zistil som, že kilometre boli stočené v rokoch 2008-2009. Mám nárok na vrátenie auta alebo na nejakú "zľavu"? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Kúpil som auto, ktoré ma stočené kilometre, to som bohužiaľ zistil až po roku

(odpoveď odoslaná: 21.03.2017)

Dobrý deň, podľa Občianskeho zákonníka platí, že ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.

V tomto prípade nejde o neupotrebiteľnú vec a preto Vám vzniká nárok na zľavu kúpnej ceny.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kúpil som auto, ktoré ma stočené kilometre, to som bohužiaľ zistil až po roku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.