POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako mám podať trestné oznámenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako mám podať trestné oznámenie?

Obraťujem sa na vás s požiadavkou o podanie trestného oznámenia na osobu, ktorá zneužila moje osobné údaje a uzavrela zdravotné poistenie v poisťovni Rapid Life. Už som navštívil policajnú stanicu, no tam mi povedali, že potrebujem zmluvu, ktorú som údajne uzatvoril. S poisťovňou som už bol v kontakte telefonicky aj písomne a poprosil som ich o zaslanie kópie tejto zmluvy, aby som sa mohol brániť. Moje snahy však zostali bez výsledku a momentálne sa ocitám v exekúcii, a to aj v súvislosti s autom, o ktoré som neboli predtým upozornený. Dozvedel som sa o tom náhodou, keď som sa pokúšal predávať auto. Potreboval by som radu, ako mám ďalej postupovať. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Ako mám podať trestné oznámenie?

Dobrý deň. Odporúčam Vám osobne navštíviť advokáta, na základe presnejších informácií Vám poskytne relevantnejšiu odpoveď. Ak niekto zneužil Vaše osobné údaje, je to dôvod na podanie trestného oznámenia. Polícia je povinná prijať každé oznámenie a toto oznámenie riadne preveriť. Preto ak s Vami nespísali trestné oznámenie, podajte ho písomne a odošlite poštou, kde presne uvediete, čo sa stalo. Taktiež uveďte, že poisťovňa Vám odmieta vydať kópiu zmluvy. Polícia je povinná Váš podnet preveriť a poisťovňa je zas povinná spolupracovať s poisťovňou. Čo sa týka exekúcie neuviedli ste, či táto exekúcia súvisí s uzavretím zmluvy, ale nie. Ak súvisí, v trestnom oznámení oznámte aj tieto skutočnosti. Exekúcia musela začať vydaním a doručením upovedomenia o začatí exekúcie. Kontaktujte súdneho exekútora, ktorý exekúciu vedie a vyžiadajte si všetky listinné podklady na základe ktorých začala exekúcia. 

Trápi vás "Ako mám podať trestné oznámenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako mám podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, čo môžem urobiť, ak na mňa neustále podávajú oznámenia o priestupku, ale ani jeden mi nebol priznaný? Naopak, vždy musím ísť na políciu vypovedať, oni to zapisujú a nič. Je možné sa tomu nejako brániť?

Odpoveď: Ako mám podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 04.03.2019)

Dobrý deň, Vami opísané konanie dotyčnej osobe je samo o sebe spáchaním priestupku podľa zákona o priestupkoch. Podľa zákona o priestupkoch je totiž priestupkom proti občianskemu spolunažívaniu konanie, kedy niekto opakovane uvádza orgánom činným v trestnom konaní alebo orgánom určeným na prejednanie priestupku nepravdivé oznámenia o priestupkoch. Za určitých okolností, ak sa k tomu pridružia aj iné konania dotyčnej osoby, by mohlo byť jeho konanie kvalifikované aj ako spáchanie trestného činu nebezpečného prenasledovania. Nakoľko sa dotyčná osoba sama dopustila opakovanými nepravdivými oznámeniami spáchania priestupku, odporúčame Vám podať na neho oznámenie o informáciách nasvedčujúcich tomu, že bol spáchaný priestupok.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako mám podať trestné oznámenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať. Spoločnosť podala trestné oznámenie za nevrátenie satelitného zariadenia. Mám zariadenie, ktoré vykazuje známky používania a vraciam ho prostredníctvom kuriéra. Ako mám ďalej postupovať a čo mi hrozí? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako mám podať trestné oznámenie?

(odpoveď odoslaná: 14.11.2018)

Dobrý deň,

pokiaľ ste predmetné zariadenie mali riadne prenajaté, skončila doba prenájmu (teda oprávneného užívania a držby) a Vy ste ho nevrátili, potom majú právny nárok na to, domáhať s jeho vrátenia aj cestou podania žaloby na vydanie veci. Pokiaľ ide o trestné oznámenie, v tejto súvislosti prichádza do úvahy pravdepodobne trestný čin neoprávneného užívania cudzej veci. Dovoľujem si však uviesť, že trestné právo sa má používať, ako úplne posledný prostriedok ochrany práva, a teda ak je možné sa domôcť práva prostredníctvom občianskeho práva, treba využiť to. Neuvádzate v akom stave je trestné stíhanie, či ste už vypovedali, alebo nie. V tomto smere určite odporúčam obrátiť sa na advokáta osobne a prebrať s ním spôsob obhajoby.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako mám podať trestné oznámenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.