Máte
otázku?

Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode?

Dobrý deň. Rada by som sa spýtala na situáciu popísanú nižšie. Môj manžel si ešte pred narodením syna našiel milenku, s ktorou udržiaval vzťah aj po narodení dieťaťa. Nikdy nebol doma, nestaral sa, nechodil s ním k lekárovi. V skratke, jeho "pracovná doba" trvala od pondelka 7:00 do nedele 24:00. Domov sa chodil len vyspať. Keď mal náš malý tri roky, odišla som. Manžel podal návrh na rozvod s tým, že chce úpravu styku (každý druhý víkend). Súhlasila som. Neskôr však chcel malého stále častejšie, tak som mu ho normálne dala, veď je jeho otec. No až po rozvode si uvedomil, že je vlastne rodič. Teraz však prišiel s návrhom na striedavú starostlivosť a ja s tým nesúhlasím. Je policajt a má nerovnomernú pracovnú dobu a v čase, kedy by pracoval, by sa o moje dieťa starali jeho rodičia, zatiaľ čo ja som poobede stále doma. Taktiež v septembri nastupuje do školy a nechcem, aby mal nepravidelné návyky, čo sa týka učenia. Rada by som sa teda spýtala, ako by v takejto situácii rozhodol súd, a či by bral do úvahy aj to, ako sa správal k malému, keď sme boli ešte manželia. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode?

Dobrý deň, podľa § 36 ods. 1 zákona o rodine, rodičia maloletého dieťaťa, ktorí spolu nežijú, môžu sa kedykoľvek dohodnúť o úprave výkonu ich rodičovských práv a povinností. Ak sa nedohodnú, súd môže aj bez návrhu upraviť výkon ich rodičovských práv a povinností, najmä určí, ktorému z rodičov zverí maloleté dieťa do osobnej starostlivosti. Primerane sa použije § 24, podľa ktorého, ak sú obidvaja rodičia spôsobilí dieťa vychovávať a ak majú o osobnú starostlivosť o dieťa obidvaja rodičia záujem, tak súd môže zveriť dieťa do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov, ak je to v záujme dieťaťa a ak budú takto lepšie zaistené potreby dieťaťa. Ak so striedavou osobnou starostlivosťou súhlasí aspoň jeden z rodičov dieťaťa, tak súd musí skúmať, či bude striedavá osobná starostlivosť v záujme dieťaťa. Základným kritériom, ktoré súd bude posudzovať je teda záujem dieťaťa a čo najlepšie zabezpečenie jeho osobných potrieb. Ak dokážete na rozdiel od otca nepretržite poskytovať svojmu dieťaťu osobnú starostlivosť a osobne ho vychovávať, je zrejmé, že táto skutočnosť je na prospech Vášho syna. Z uvedeného dôvodu, ako aj vzhľadom na nižší vek dieťaťa, podľa môjho názoru, nie je nariadenie striedavej osobnej starostlivosti v jeho záujme.

Trápi vás "Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode? (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja manželka si našla priateľa a podala žiadosť o rozvod. Mám záujem o striedavú starostlivosť, avšak ona s tým nesúhlasí. Máme syna, ktorý v septembri oslávi 10 rokov, a dcéru, ktorej bude v septembri 5 rokov. Manželka sa pred mesiacom odsťahovala k svojim rodičom a vzala si s sebou aj deti. Aktuálne sú deti týždeň u nej a týždeň u mňa, tak sme sa dohodli, ale ona má s touto dohodou problém. Na súde bude teda žiadať deti do výlučnej starostlivosti. Môžem sa o deti postarať a podmienky môjho bývania sú vhodné. U manželky majú deti jednu spoločnú izbu, kde spia všetci traja. U mňa by mohli mať každé vlastnú izbu, zatiaľ však obe deti preferujú spoločné spanie. Syn nemá problém spať u mňa a vždy sa na to teší. Naopak, dcéra je viac naviazaná na matku a zo začiatku, keď bola u mňa a telefonovala s matkou, tak sa rozplakala, že chce byť s ňou. Akonáhle však skončili hovor, bola opäť v pohode. Rád by som sa informoval, či mám šancu na striedavú starostlivosť, ak dcéra povie, že chce spávať len u mamy a u mňa len občas. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode?

(odpoveď odoslaná: 08.06.2018)

Dobrý deň. Vychádzajúc zo zadanej otázky, pokiaľ ide o šancu na striedavú osobnú starostlivosť vo Vašom prípade, dovolím si uviesť hlavné skutočnosti, ktoré sú vo Váš prospech a tiež to, čo môže byť v neprospech Vášho záujmu.

Pre nariadenie prípadnej striedavej osobnej starostlivosti je pozitívne najmä to, že aj u Vás majú deti vytvorené dobré životné podmienky, že sa o ne viete postarať a tiež to, že zatiaľ (bez rozhodnutia súdu) sa fakticky vykonáva striedavá osobná starostlivosť. Ak sa takáto starostlivosť v praxi osvedčí, môžete tým argumentovať. Naopak proti striedavej osobnej starostlivosti by bolo najmä to, ak by sa Vaša dcéra vyjadrila proti takému typu starostlivosti. Súd je totiž povinný rozhodovať v súlade s najlepšími záujmami dieťaťa a tiež by mal zistiť názory dieťaťa a prihliadať na ne pri rozhodovaní.

Vo Vašom prípade teda šanca na určenie striedavej osobnej starostlivosti súdom určite existuje, ale konečné rozhodnutie bude závisieť od vykonaného dokazovania a hlavne od toho, ako sa deti v rámci konania vyjadria.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o situácii mojej kamarátky, ktorá je v rozvodovom konaní. V apríli podala žiadosť o rozvod a v júni podpísali dohodu o striedavej starostlivosti o dieťa. Podpísala túto dohodu, pretože jej manžel ju strašil, že jej syna vezme, ak to nepodpíše. Súčasťou konania bolo aj pedagogické vyšetrenie. Môj otázka znie: Je možné, že by bola schválená striedavá starostlivosť, ak malý plače pri odchode od matky a nechce bývať s otcom? Otec mal na dieťa veľkú dobu zlý vplyv. Kamarátka má nahrávku, na ktorej otec hovorí, že urobí všetko, aj zmanipuluje malého, len aby jej čo najviac ublížil. Môže táto nahrávka a ďalšie dôkazy byť použité na súde? Syn má 6 rokov. Ďakujem.

Odpoveď: Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode?

(odpoveď odoslaná: 04.01.2016)

Dobrý deň, nahrávku, ak bola vykonaná bez súhlasu nahrávaného nie je možné použiť na súde. 

Matka môže nesúhlasiť so striedavou starostlivosťou, aj keď sa vyjadrila, že s ňou súhlasí. Ak nemajú ešte znalecké dokazovanie, potom by bolo vhodné navrhnúť znalecký posudok. Ak dieťa plače a nechce byť u otca, potom je znalecké dokazovanie určite vhodné. Znalec zistí, či je v prospech dieťaťa, aby bolo dieťa zverené do striedavej starostlivosti.


Podotázka: Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Sme manželský pár s 13-ročným synom. Bohužiaľ, sme v situácii, v ktorej sme nútení rozviesť sa. Dôvod nie je teraz podstatný. Pretože nám obom záleží najmä na našom dieťati, chceme toto rozvodové konanie vyriešiť pokojne. Sme vzájomne dohodnutí ohľadne tzv. striedavej starostlivosti o dieťa, pričom všetky životné náklady na dieťa bude hradiť otec. Súčasťou našej dohody je aj to, že nebude požadovaný príspevok na výživné dieťaťa ani z jednej strany. Práve sa chystáme podať žiadosť o rozvod manželstva na príslušný súd a chceli by sme vedieť, či je takáto dohoda rodičov možná a či bude akceptovaná súdom. Ďakujem.

Odpoveď: Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode?

(odpoveď odoslaná: 20.07.2015)

Dobrý deň, dohoda striedavej starostlivosti rodičov k dieťaťu na čas po rozvode je možná. Ak obaja súhlasíte s rozvodom a dokonca uzavriete dohodu o úprave práv a povinností rodičov k dieťaťu na čas po rozvode je pravdepodobné, že celé rozvodové konanie budete mať za sebou už po prvom pojednávaní. V takých prípadoch súd skúma dohodu rodičov o úprave PaP k dieťaťu. Táto dohoda musí byť súdom schválená, inak je nevykonateľná. Z toho dôvodu je nutné dohodu rodičov o striedavej starostlivosti priložiť ako prílohu k návrhu na rozvod (v 3 vyhotoveniach). Súd by dohodu neschválil, ak by bola v rozpore so zákonom, prípadne, ak by nebola v záujme dieťaťa. Vami opísaná dohoda je však v záujme dieťaťa a preto si myslím, že nebude problém so schvaľovaním Vašej dohody o striedavej starostlivosti.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozhodne súd o striedavej starostlivosť po rozvode?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.