Máte
otázku?

Povinnosť ukázať rodný list


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Zahraničie

Otázka: Povinnosť ukázať rodný list

Dobrý deň, chcela by som poradiť. Dieta mi bolo súdom zverené, otec ho ešte nevidel od jeho narodenia. Výživné začal platiť až po súdnom konaní. Bez problémov mi podpísal papiere k prestahovaniu sa do zahraničia. A teraz, po pár rokoch, si žiada synov rodný list. Ani nemám tušenie, načo ho potrebuje, len ho proste odo mňa pýta. Chcem sa opýtať, či som povinná mu ho vydať. Ďakujem za odpoveď, Zuzana.

Odpoveď: Povinnosť ukázať rodný list

Dobrý deň,

zákon neustanovuje povinnosť rodiča ukázať druhému rodičovi rodný list. Pokiaľ má otec záujem o informácie z rodného listu, môže sa informovať na matrike, či požiadať o vydanie rovnopisu rodného listu, ako zákonný zástupca dieťaťa.

Trápi vás "Povinnosť ukázať rodný list" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Povinnosť ukázať rodný list (Rodinné právo)

Dobrý deň, má matka právo vyžiadať si rodný list z matriky? Keď som mala dva mesiace, bola som zverená do starostlivosti môjho otca. Teraz som sa dozvedela, že moja matka, ktorú nepoznám, disponuje mojim rodným listom.

Odpoveď: Povinnosť ukázať rodný list

(odpoveď odoslaná: 02.11.2021)

Dobrý deň,

áno, matka má právo na vydanie rodného listu z matriky. Zákon o matrikách hovorí, že informáciu o narodení dieťaťa poskytuje matričnému úradu zdravotnícke zariadenie, podľa zákona lekár, ktorý pôsobil pri pôrode alebo ktorý poskytol po pôrode liečebný úkon, v ostatných prípadoch jeden z rodičov. To sú spravidla prípady, keď sa dieťa narodí doma. Ten na koho sa vzťahuje uvedená oznamovacia povinnosť, je povinný urobiť oznámenie najneskôr do troch pracovných dní odo dňa pôrodu. Podľa zákona o mene a priezvisku rodičia podpisujú vyhlásenie o mene dieťaťa. Matka tak robí zvyčajne už v pôrodnici, otec osobne pri prevzatí rodného listu na matrike. Čo sa týka prevzatia rodného listu, pokiaľ sa Váš otec nedostavil na matriku, rodný list mohla prevziať matka. To za akých podmienok závisí od toho, či bola vydatá za Vášho otca, resp. či otcovstvo Vášho otca v tom čase bolo určené. Pokiaľ bol Váš otec známy, mohla prevziať rodný list len ak predložila prehlásenie Vášho otca o tom, že tento súhlasí s menom uvedeným na hlásení o narodení (podpis otca na prehlásení musí byť overený). Pokiaľ  otcovstvo nebolo matkou určené, mohla prevziať rodný list sama, nakoľko ona Vás porodila. Matrika vydá rodný list len rodičom dieťaťa, prípadne tretej osobe, ktorá disponuje na to určeným splnomocnením s úradne overenými podpismi rodičov. Samozrejme, súhlasné prehlásenie otca o mene z predchádzajúceho odseku nesmie chýbať, za predpokladu, že otcovstvo bolo určené.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Povinnosť ukázať rodný list (Rodinné právo)

Dobrý deň, my sme sa rozdelili s priateľom, s ktorým máme spolu dve deti. Už som podala žiadosť o výživné a starostlivosť, ale zatiaľ sa nám ešte nepodarilo vyriešiť spomínanú situáciu. Nášho syna si neberie na víkendy, pretože je ešte kojený, avšak dcérku si pravidelne berie každý druhý víkend. Kedykoľvek sa to stane, niekedy strávi s ním dlhší časový úsek. Zatiaľ neplatí žiadne výživné. Podľa mojich informácií momentálne nepracuje, ale žiada o rodné listy našich detí. Nechce mi povedať, na čo ich potrebuje, jednoducho ich žiada. Môžete mi prosím poradiť, na čo by ich mohol potrebovať a či som povinná mu ich poskytnúť? Ďakujem.

Odpoveď: Povinnosť ukázať rodný list

(odpoveď odoslaná: 10.06.2018)

Dobrý deň, pokiaľ je ako otec zapísaný v rodnom liste dieťaťa, potom si môže rodné listy detí vybaviť aj sám na matrike za poplatok. Vy nie ste povinná mu tieto rodné listy vydať.


Podotázka: Povinnosť ukázať rodný list (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja dcéra má 30 rokov a jedného dňa sa odsťahovala z domu bez vysvetlenia. Po 7 mesiacoch si vyžiadala originál rodného listu a odmieta prezradiť, na čo ho potrebuje. Neplánuje sa vydávať a občiansky preukaz má, tak neviem, na čo ho môže potrebovať. Prosím o radu, vopred ďakujem.

Odpoveď: Povinnosť ukázať rodný list

(odpoveď odoslaná: 07.08.2017)

Dobrý deň, vo svojom príspevku neuvádzate konkrétnu otázku resp. právny problém, ku ktorému žiadate odpoveď alebo riešenie. Zodpovedať všetky prípady resp. situácie, v ktorých osoba potrebuje v komunikácii so štátnymi úradmi SR originálne vyhotovenie svojho rodného listu, presahuje rámec tejto poradne. Dovoľujem si Vám pripomenúť, že Vaša dcéra nadobudla plnoletosť už pred 12 rokmi, je teda plne spôsobilá na všetky právne úkony a je jej súkromnou záležitosťou dôvod, pre ktorý potrebuje rodný list.


Trápi vás "Povinnosť ukázať rodný list" a chcete pomôcť?

Podotázka: Povinnosť ukázať rodný list (Rodinné právo)

Dobrý deň, toto bude moja posledná otázka. Naozaj. Chcela by som podať tento návrh zajtra, avšak je potrebné priložiť rodné listy. Je nutné, aby som mala aj manželov rodný list? Už som ho raz odovzdala, môžem si ho znova vyžiadať a priložiť ho spoločne s ostatnými dokumentmi alebo ho môže doložiť aj môj manžel neskôr? Ďakujem veľmi pekne, naozaj ste mi veľmi pomohli.

Odpoveď: Povinnosť ukázať rodný list

(odpoveď odoslaná: 23.11.2015)

Dobrý deň, k návrhu narzvod manželstva stačí priložiť rodné listy detí. Manželia nemusia predkladať svoje rodné listy.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Povinnosť ukázať rodný list" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.