Máte
otázku?

Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Prešov

Otázka: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?

Dobrý večer, dostala som darovanú 1/6 časť rodinného domu po starých rodičoch. Zvyšok zdedila moja sestra a teta. V dome bývam s deťmi od doby darovania. Dom nám pred rokom vyhorel, pričom som ho sama opravovala z vlastných peňazí. So sestrou a tetou sa nemežeme dohodnúť. Chcela som ich vyplatiť, ale ony nechcú. Čo mám ďalej robiť?

Odpoveď: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?

Dobrý deň, podľa § 141 a 142 Občianskeho zákonníka, spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná. Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov. Na základe uvedeného platí, že ak sa s ostatnými spoluvlastníkmi (vašou sestrou a tetou) nedokážete dohodnúť, podajte návrh na zrušenie a vysporiadanie spoluvlastníctva na súde. V žalobe navrhnite, aby súd prikázal nehnuteľnosť do vášho výlučného vlastníctva za primeranú náhradu pre ostatných spoluvlastníkov. Taktiež máte právo požadovať, aby Vám ostatní spoluvlastníci uhradili vynaložené prostriedky na opravu domu a to pomerne podľa výšky ich spoluvlastníckych podielov resp. vydania bezdôvodného obohatenia za zhodnotenie ich spoluvlastníckych podielov Vami vykonanými investíciami. 

Trápi vás "Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Som spoluvlastníčkou 1/3 domu, v ktorom býva moja sestra so svojimi dvoma dospelými deťmi. Zatiaľ ma z domu nevyplácala. Pokiaľ by som chcela požiadať sestru o vyplatenie mojej časti domu v období do troch rokov, chcela by som sa opýtať, aké povinnosti mám voči tomuto domu naďalej. Napríklad, v prípade, že by bola nevyhnutná oprava časti domu, môže si odo mňa žiadať peniaze na náklady za opravu ako spoluvlastníčky aj počas týchto troch rokov čakania na vyplatenie z tejto mojej časti? Alebo sa to už ma netýka? O dom sa vôbec nestarajú a chátra. Ďakujem.

Odpoveď: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?

(odpoveď odoslaná: 06.07.2022)

Dobrý deň,
povinnosť platiť (spolupodieľať sa) náklady na opravu alebo údržbu nehnuteľnosti platí kým ste spoluvlastníkom nehnuteľnosti. Bez ohľadu na to, či ste sa so sestrou dohodli, že Vás napríklad do 10.07.2023 vyplatí z podielového spoluvlastníctva. Ak by do tej doby vznikla potreba opravy nehnuteľnosti, museli by ste znášať náklady (resp. jej by vznikol nárok požadovať od Vás náhradu za vynaložené náklady na opravu nehnuteľnosti).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, moja otázka sa týka rodinného domu. Dedko a babka sa rozviedli a babka požadovala svoju polovicu. Ja som ju vyplatil na základe dohody s dedkom, ktorý súhlasil, že sa babkina polovica stane mojou. Súhlasil tiež, že mi prepíše svoju polovicu s tým, že ho budem dochovávať. Dedko má troje deti - moju mamu, jej sestru a brata. Rád by som vedel, aký majú nárok na dom, obzvlášť keď v ňom žije len moja mama a nikto iný z nich neprejavil záujem, keď sa viedol súdny spor o dom. Rovnako by som chcel vedieť, či je babka povinná zaplatiť niečo zo svojej polovice. Ďakujem.

Odpoveď: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?

(odpoveď odoslaná: 24.01.2018)

       

 

 

 

 

 

 

Dobrý deň,

ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

Základná právna úprava úprava predmetnej problematiky je upravená v ust. §§ 123 a nasl. zákona  Občianskeho zákonníka (ďalej iba"OZ") :

Dôležité je vedieť nasledovné :

I./  Podľa ust. OZ platí : 

"Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním.
Všetci vlastníci majú rovnaké práva a povinnosti a poskytuje sa im rovnaká právna ochrana.
Vec môže byť v spoluvlastníctve viacerých vlastníkov.
Spoluvlastníctvo je podielové alebo bezpodielové.  Bezpodielové spoluvlastníctvo môže vzniknúť len medzi manželmi.
Podielové spoluvlastníctvo podiel vyjadruje mieru, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci. Ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak, sú podiely všetkých spoluvlastníkov rovnaké.
Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci sú oprávnení a povinní všetci spoluvlastníci spoločne a nerozdielne.
O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd. Ak ide o dôležitú zmenu spoločnej veci, môžu prehlasovaní spoluvlastníci žiadať, aby o zmene rozhodol súd.  
Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov.
Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná.

Z uvedeného vyplýva nasledovné :

1./ V otázke uvádzate, že starej mame ste vyplatili cenu za jej podiel na nehnuteľnosti. Nepíšete však či bola aj uzatvorená kúpnopredajná zmluvy. 

2./ Váš starý otec pokiaľ je podielovým spoluvlastníkom nehnuteľnosti. V zmysle ust. OZ môže so svojím vlastníctvom narábať podľa svojo uváženia. Pokiaľ je teraz podiel. spoluvlastníkom (polovica Vám titulom kúpnopredajnej zmluvy po Vašej strarej mame) je poterbné spísať darovaciu zmluvu a odporúčame tiež zabezpečiť znalecký posudok podľa stavu v čase darovania. Dôvod je ten, že znal posudok budete resp. môžete v budúcnosti potrebovať ako pre účely napr. dane.  Na spísanie darovaqcej zmluvy odporúčame použiť služby advokáta, ktorý bude zmluvu autorizovať a tak budeme mať právnu istotu všetci účastníci zmluvy, že táto je právne perfektná.

Zo zákona platí :

"Darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť, a pri hnuteľnej veci, ak nedôjde k odovzdaniu a prevzatiu veci pri darovaní. Neplatná je darovacia zmluva, podľa ktorej sa má plniť až po darcovej smrti.
Darca je povinný pri ponuke daru upozorniť na vady, o ktorých vie. Ak má vec vady, na ktoré darca neupozornil, je obdarovaný oprávnený vec vrátiť.
Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

 

II./ Otázka ohľadom zaopatrovacej zmluvy.

Zaopatrovaciu zmluvu rovnako odporúčame nechať spísať advokátovi, kde budú dojednané bližšie podmienky zaopatrenia a aké práva a povinnosti v rámci zaopatrovacia majú voči sebe jej účastníci, aby v budúcnosti nedošlo k rozporom. Zaopatrovaciu zmluvu odporúčame spísať samostatne, nie spolu v jednej listine s darovacou zmluvou.

 

III./ Otázka dedenia 

V zmysle ust. OZ platí, že "dedičstvo sa nadobúda  smrťou poručiteľa. Dedí sa zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov. Ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona.
V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. 
Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.
Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice.  V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný.  Spoločný závet viacerých poručiteľov je neplatný. 
V závete poručiteľ ustanoví dedičov, prípadne určí ich podiely alebo veci a práva, ktoré im majú pripadnúť. Ak nie sú podiely viacerých dedičov v závete určené, platí, že podiely sú rovnaké.
Akékoľvek podmienky pripojené k závetu nemajú právne následky; ustanovenie § 484 ods. 1 druhej vety tým nie je dotknuté.
Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."

Dôležité je vedieť, že "Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."


V súčasnosti v podstate v prípade dedičského konania  po Vašom starom otcovi nateraz neviete čo bude predmetom dedičstva. Z vyššie uvedeného vyplýva, že pokiaľ Vaša mama, ktorá žije s jej otcom, prežije svojho otca  potom ona a aj  jej súrodenci  sú zákonnými dedičmi v I. dedičskej skupine. Zo zákona platí, že pokiaľ by došlo k dedeniu zo zákona, dedičovi sa započítava to, čo za života dostal od poručiteľa pokiaľ nejde o obvyklé darovanie. Teda nezapočítava Vašej mame to, že dostanete darom polovicu domu, nakoľko Vy dedičom nie ste. Pokiaľ by Vaša mama zomrela skôr ako jej otec, potom dedičom zákonným budete Vy a na dedičský podiel sa Vám započíta darovaný podiel na dome.

Dedičia však nemôžu napadnúť v dedičskom konaní to, že Vám starý otec daroval podiel na nehnuteľnosti.

Aj z  uvedeného dôvodu odporúčame, aby ste sa obrátili s obidvoma zmluvami na advokáta, ktorý vykoná tzv. autorizáciu  a budete mať istotu, že zmluvy sú právne perfektné. 

Odporúčame prípadne v samotnej darovacej zmluve dojednať právo doživotného užívania a bývania v uvedenej nehnuteľnosti s tým, že prípadne dohodnete aj rozsah nákladov na prevádzku domu, ktorú bude hradiť darca a obdarovaný.

 


Pokiaľ by sa Vám naša odpoveď pozdávala ako veľmi obsiahla, uvádzame, že našim cieľom je ako zodpovedať otázku, tak aj poskytnúť pýtajúcemu sa odpoveď v širších súvislostiach.


Dúfame, že naša právna rada Vám pomôže.
Budeme radi, ak nám dáte vedieť, ako ste dopadli.


©


Podotázka: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som vlastníčka rodinného domu, môžem svoj dom prepísať alebo darovať svojej matke prostredníctvom darovacej zmluvy? A mohla by moja matka potom dom darovať alebo prepísať späť na mňa? Ak áno, po akej dobe by to mohla urobiť? Vopred vám ďakujem.

Odpoveď: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?

(odpoveď odoslaná: 20.03.2017)

Dobrý deň,

zákon neobmedzuje alebo nezakazuje uvedené úkony predaj alebo darovanie a následný predaj alebo darovanie.   Nepíšete, či uvedený RD v súčasnosti užívate Vy sama na bývanie. Je potrebné myslieť na to, aby Vám uvedené právo  bývania zostalo /zriadiť v zmluvné vecné bremeno  ako právo bývania a užívania nehnuteľnosti, prípadne jej časti/. V  kúpnopredajnej zmluve si môžete dojednať tzv. predkupné právo v zmysle ust. Obč. zákonníka /§ 602/.

Treba však vedieť, že podľa ust. zákona o dani z príjmov príjem z predaja nehnuteľnosti  je oslobodený od dane z príjmov  (nezaradenej v obchodnom majetku), a to po uplynutí 5 rokov odo dňa jej nadobudnutia.  Rôzne sa určujú aj výdavky pri predaji alebo darovaní a  pri následnej kúpe alebo darovaní. Pre podrobnejšiu odpoveď ohľadom daní z príjmov by sme museli vedieť ďalšie údaje /dátum nadobudnutia, forma nadobudnutia  - dar, kúpa, vlastná výstavby, investície/.

Nevieme dôvod, ktorý Vás priviedol k napísaniu uvedenej otázky. Myslíte aj na vyhotovenie znaleckých posudkov nehnuteľnosti.  Len poznamenávame, že podľa ust. daňového poriadku /§ 3 odst. 6/ pri uplatňovaní osobitných predpisov pri správe daní sa berie do úvahy skutočný obsah právneho úkonu alebo inej skutočnosti rozhodujúcej pre zistenie, vyrubenie alebo vybratie dane. Na právny úkon alebo inú skutočnosť rozhodujúcu pre zistenie, vyrubenie alebo vybratie dane, ktoré nemajú ekonomické opodstatnenie a ktorých výsledkom je účelové obchádzanie daňovej povinnosti alebo získanie takého daňového zvýhodnenia, na ktoré by inak nebol daňový subjekt oprávnený, alebo ktorých výsledkom je účelové zníženie daňovej povinnosti, sa pri správe daní neprihliada.

Vo veci sa  môžete obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu.

 

 

 


Trápi vás "Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, takže mi neostáva nič iné, ako podať na súd návrh na obmedzenie spôsobilosti na právne úkony? Podľa rozhodnutia súdu potom uvidím, ako ďalej? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Veronika.

Odpoveď: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?

(odpoveď odoslaná: 15.09.2016)

Dobrý deň,

podanie spomínaného návrhu Vám nezaručí úspech. Výsledkom takéhoto konania nebude to, že na Vás súd prevedie nehnuteľnosť. Ako som spomínal, nikomu nemožno proti vôli odňať vec, ktorú nadobudol zákonným spôsobom. Výsledkom môže byť akurát to, že nebude môcť robiť niektoré právne úkony. Všetko závisí od toho, ako bude formulovaný návrh, aké dôkazy predložíte a najmä, či jej konanie je také závažné, že odôvodňuje napr. obmedzenie spôsobilosti v nakladaní s nehnuteľnosťou, či uzatváraní úverových zmlúv a pôžičiek. Závisí to aj od toho, ako to posúdi sudca. Možno by ešte prichádzalo do úvahy navrhnúť matke, aby na Vás dom, alebo jeho časť previedla a Vy by ste za ňu vyplatili dlhy. Nakoľko však ide o dosť komplikovaný prípad, odporúčam navštíviť advokáta, ktorý by sa na Vašu vec pozrel detailnejšie, oboznámil by sa s ňou a navrhol najlepší možný postup. 


Podotázka: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť v súvislosti s majetkom, konkrétne s naším rodinným domom. Vyskytla sa taká situácia: Žijeme v štvorčlennej rodine v rodinnom dome, ktorý je a vždy bol zapsaný v darovacej zmluve na meno mojej matky. Náš otec zomrel a nepodarilo sa nám vyriešiť otázku vlastníctva rodinného domu, ktorý matka odmieta previesť na nás. Jej životný štýl však ničí náš dom. Moja sestra a ja by sme chceli previesť dom na seba, aby sme sa oň mohli postarať a udržiavať ho v dobrom stave. Napriek tomu nám to matka neumožňuje. Neplatí za elektrinu, vodu či iné služby, čo vedie k hromadeniu dlhov. Chceme tomuto zamedziť čo najskôr, aj keď si uvedomujeme, že tým prevezmeme existujúce dlhy. Kvôli nespolupráci s matkou a jej devastácii nášho domu by som sa rada informovala o nasledovných veciach: Na koho sa mám obrátiť, aby som zistila výšku dlhov, či existujú exekútori na dome, stav katastra a podobne. Je možné tieto informácie získať aj bez prítomnosti matky, ktorá je neochotná mi pomôcť? Taktiež sa pýtam, či je možné získať dom prostredníctvom súdu? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Pekný deň, Veronika.

Odpoveď: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?

(odpoveď odoslaná: 10.09.2016)

Dobrý deň,

ak bol dom na matku platne prevedený darovacou zmluvou a je zapísaná aj na liste vlastníctva, ako jeho výlučná vlastníčka, potom nie je možné donútiť ju, aby dom prepísala na Vás. Je to jej majetok a ona s ním môže disponovať podľa vlastného uváženia. Navyše vlastnícke právo je jedno z najviac chránených ústavných práv. 

Pokiaľ ide o zistenie jej exekúcií, existuje možnosť overiť si to prostredníctvom stránky Slovenskej komory exekútorov http://www.centralnyregisterexekucii.sk/. Rovnako je možné skúsiť sa informovať na Sociálnej poisťovni ohľadom výšky jej dlhov. Je však otázne, či Vám informácie Sociálna poisťovňa poskytne bez jej splnomocnenia.

Rovnako existuje možnosť podať na súd návrh na obmedzenie spôsobilosti na právne úkony. Podľa § 10 ods.2 Občianskeho zákonníka 

Ak fyzická osoba pre duševnú poruchu, ktorá nie je len prechodná, alebo pre nadmerné požívanie alkoholických nápojov alebo omamných prostriedkov či jedov je schopný robiť len niektoré právne úkony, súd obmedzí jeho spôsobilosť na právne úkony a rozsah obmedzenia určí v rozhodnutí.

Súd by v rozhodnutí určil, aký typ právnych úkonov by matka robiť nemohla. Týmto by ste napríklad mohli docieliť to, aby sa nezadlžila ešte viac, resp. aby nepreviedla nehnuteľnosť na iného. 

Ako som však uviedol v úvode, nie je možné odňať vlastníkovi jeho majetok bez zákonného dôvodu, nakoľko by to bolo v hrubom rozpore s Ústavou garantovanými právami.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, som vlastníčkou polovice rodinného domu, ktorý mi bol darovaný rodičmi. V darovacej zmluve mali rodičia zriadené vecné bremeno, ktoré sme však časom s ich súhlasom zrušili z dôvodu hypotéky. V rodinnom dome, ktorý vlastním, býva v druhej polovici moja sestra s manželom, ktorí taktiež dostali polovicu domu darovaním. Rodičia sa rozhodli, že chcú, aby sestrina časť domu bola zoštátnená z dôvodu dlhodobých sporov medzi sestrou a rodičmi. Chcela by som sa opýtať, či je takýto postup správny alebo či sa takéto niečo vôbec môže zrealizovať. A čo v prípade, ak sa to dá? Čo presne znamená zoštátnenie domu? Ďakujem za pomoc a odpoveď.

Odpoveď: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?

(odpoveď odoslaná: 22.07.2016)

Dobrý deň, zoštátnenie vo všeobecnosti znamená prechod súkromného vlastníctva do štátneho vlastníctva. Prevod časti domu do dočasného vlastníctva štátu za účelom vyriešenie rodinných sporov je preto nezmyselným. Dovoľujem si Vás upozorniť, že Vaši rodičia už nie sú vlastníkmi predmetnej nehnuteľnosti, keďže vlastnícke právo previedli darovacími zmluvami na Vás a na Vašu sestru s manželom. Z uvedeného dôvodu preto stratili akúkoľvek možnosť s domov disponovať, teda nakladať s nim podľa vlastnej ľubovôle. Toto právo prislúcha Vám, resp. Vašej sestre, a to v časti veľkosti spoluvlastníckeho podielu.


Trápi vás "Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mám podiel na spoločnom rodinnom dome. Moji traja súrodenci sa dohodli na rekonštrukcii domu, ktorú považujem za zbytočnú. Nesúhlasím s ňou, no oni môj názor ignorujú. Majú na to právo? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?

(odpoveď odoslaná: 29.04.2015)

Dobrý deň,

konanie, ktoré popisujete, určite nie je v súlade s právnym poriadkom, a to ani podľa ustálenej judikatúry súdov. Ako spoluvlastník, hoci aj menšinový, máte právo vyjadriť sa a byť oboznámený s investíciami týkajúcimi sa spoločnej veci. K odpovedi pripíjam rozhodnutie súdu, ktoré viac objasňuje tento problém:

Rozsudok NS ČR sp. zn. 22 Cdo 1658/2001

Pod pojem hospodárenie spoločnou vecou, o ktorom majú spoluvlastníci podľa § 139 ods.2 OZ rozhodovať , možno zahrnúť aj rozhodnutie o tom, aká investícia, t.j. náklady akého druhu a v akej výške sa majú do spoločnej nehnuteľnosti realizovať.

Ak vôbec prichádza do úvahy dohoda spoluvlastníkov alebo rovnosť hlasov alebo nedosiahnutie väčšiny, menšinovému spoluvlastníkovi musí byť predostretý zámer investíciu vykonať (a to akého druhu a v akej výške) ostatnými spoluvlastníkmi, aby sa tak mohol vyjadriť k tomu, či s ňou súhlasí alebo nie (a tiež prípadne zvážiť možnosť zrušenia a vysporiadania spoluvlastníckeho vzťahu).

 

Pokiaľ by menšinovému spoluvlastníkovi vôbec nebola daná možnosť vyjadriť sa k zamýšľanej investíciu (druhu a výške), potom aj za situácie, kedy by s takou investíciou súhlasila väčšina spoluvlastníkov , počítaná podľa veľkosti podielov, nejde o rozhodnutie väčšiny v zmysle § 139 ods.2 OZ. V takom prípade by z hľadiska hospodárenia spoluvlastníkov so spoločnou vecou išlo o neplatný právny úkon.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vysporiadať rodinný dom patriaci do podielového spoluvlastníctva?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.