Máte
otázku?

Darovanie domu na 2 polovice pre synov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Darovanie domu na 2 polovice pre synov

Matka chce darovať dom svojim dvom synom na dve rovné polovice. Môže byť v jednej darovacej zmluve uvedená darujúca a dvaja obdarovaní?

Odpoveď: Darovanie domu na 2 polovice pre synov

Dobrý deň, áno je možné jednou darovacou zmluvou previesť vlastnícke právo na dvoch synov, tak aby obaja mali rovnaký podiel na nehnuteľnosti. V darovacej zmluve však musia byť všetky zmluvné strany dostatočne označené a z darovacej zmluvy musí vyplývať, že sa nehnuteľnosť z výlučného vlastníctva Vašej matky daruje do vášho podielového spoluvlastníctva, pričom podiely oboch budú rovnaké (t.j. 1/2). Ak bude mať darovacia zmluva všetky zákonné náležitosti bude spôsobilým predmetom na zápis vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Po právoplatnom rozhodnutí katastra o povolení vkladu sa stanete s Vaším bratom podielovými vlastníkmi nehnuteľnosti.

Trápi vás "Darovanie domu na 2 polovice pre synov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovanie domu na 2 polovice pre synov (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s otázkou týkajúcou sa darovania domu. Konkrétne je to tak, že rodičia môjho manžela chcú darovať svoj dom manželovej sestre. Sestra manžela by mala za polovicu domu vyplatiť tchýňu, ktorá chce týmto spôsobom vyriešiť vlastníctvo domu, aby sa nemuselo riešiť neskôr v dedičskom konaní. Problém je, že tchán, teda otec môjho manžela, je nesvojprávny (bohužiaľ, je v stave, kedy už nekomunikuje a potrebuje 24/7 starostlivosť). Poradíte mi, ako postupovať? Rodina i dom sú na Slovensku.

Odpoveď: Darovanie domu na 2 polovice pre synov

(odpoveď odoslaná: 28.11.2019)

Dobrý deň. Pokiaľ sa má vykonať dispozícia majetkom osoby, ktorá je pozbavená/obmedzená spôsobilosti na právne úkony, na to, aby išlo o platnú dispozíciu, je potrebné v niektorých prípadoch aj schválenie súdom. Ide o prípady, keď nejde o tzv. bežné veci. Darovanie nehnuteľnosti pritom nie je bežná vec, v ktorej by mohol opatrovník dotyčnej osoby vykonať prevod ako zákonný zástupca. Z tohto dôvodu by musel schváliť darovanie aj súd. Súd pritom právny úkon schváli, ak je v záujme osoby, ktorá je obmedzená/pozbavená spôsobilosti na právne úkony.

Nakoľko by malo ísť o bezodplatný prevod, nie je vylúčené, že s tým súd bude mať problém. Určite by však pomohlo, ak by bolo súčasne s darovaním zriadené aj vecné bremeno s možnosťou doživotného bývania a užívania danej nehnuteľnosti.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovanie domu na 2 polovice pre synov (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal ohľadom darovacej zmluvy. Jedna polovica domu je na môjho otca, druhá na strýka. My v domu bývame, investujeme do jeho opráv, napríklad sme opravovali strechu, vymenili okná a mnohé ďalšie veci. Strýko, však, tu nebýva a neinvestoval do domu ani korunu. Dom bol ohodnotený ešte predtým, ako sa udelila darovacia zmluva, keď mal dom ešte nízku hodnotu. Ak by náhodou strýko požadoval vyplatenie, má na to nárok, keďže sa o dom vôbec nestará? A ak áno, z akého obdobia by sa mala brať cena domu pre jeho ohodnotenie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovanie domu na 2 polovice pre synov

(odpoveď odoslaná: 19.08.2019)

Dobrý deň, 
v otázke uvádzate, že nehnuteľnosť je v podielovom spoluvlastníctve, potom platí ust. § 139 Obč. zákonníka :
"(1) Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci sú oprávnení a povinní všetci spoluvlastníci spoločne a nerozdielne.
(2) O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd.
(3) Ak ide o dôležitú zmenu spoločnej veci, môžu prehlasovaní spoluvlastníci žiadať, aby o zmene rozhodol súd."

Z  uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak ste chceli investovať do nehnuteľnosti a vykonávať rôzne rekonštrukčné práce, mali resp. mohli ste sa s druhým spoluvlastníkom vopred písomne dohodnúť. 

Uvádzame súčasne, že druhý spoluvlastník nemá právny nárok na to, aby hodnota nehnuteľnosti  a teda aj cena jeho podielu na nehnuteľnosti vychádzala zo stavu po vykonaných investíciách, ktorými sa hodnota nehnuteľnosti zvýšila.

Tá okolnosť, že strýko v nehnuteľnosti nebýva a ani ju neužíva, neznamená, že jeho vlastníctvo zaniklo uplynutím času (§ 100 ods. 2 Obč. zákonníka).
Ak sa so strýkom nedohodnete na úhrade Vami vykonaných investícií alebo na predaji jeho podielu Vám, potom bude potrebné podať návrh na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva v zmysle ust. § 142 občianskeho zákonníka. 
Ak by súd zrušil podiel. spoluvlastníctvo a Vám by prisúdil  nehnuteľnosť, primeraná suma náhrady v súdnom konaní by bola určená na základe znaleckého posudku o obvyklej cene nehnuteľnosti v čase rozhodovania súdu o zrušenie a vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva s prihliadnutím  na Vami vykonané investície, teda nie podľa toho, akú hodnotu mala nehnuteľnosť v čase darovania. 

Ak by súd Vášmu návrhu vyhovel, súčasne by Vás zaviazal k povinnosti zaplatiť spoluvlastníkovi za jeho podiel, ktorá lehota je obyčajne do maximálne 3 až 6 mesiacov od právoplatnosti rozsudku, teda nie v splátkach.

Najjednoduchším riešením by bola dohoda, pričom cena nehnuteľnosti by bola určená podľa znal. posudku podľa súčasného stavu avšak bez hodnoty Vami vykonaných investícií, na ktorých sa strýko ako spoluvlastník nijako nepodieľal.

 

 

 

 


Podotázka: Darovanie domu na 2 polovice pre synov (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som darovať pozemky svojim dvom synom, z ktorých jeden má 26 rokov a druhý 13 rokov. Je možné darovať tieto pozemky môjmu 13-ročnému synovi, pričom by som v tejto veci konala ako jeho zákonná zástupkyňa?

Odpoveď: Darovanie domu na 2 polovice pre synov

(odpoveď odoslaná: 06.05.2019)

Dobrý deň, v prípade takéhoto darovania by došlo ku konflitku záujmov. Preto je potrebné súdom stanoviť maloletému opatrovníka. Tento ustanovený opatrovník potom podpíše darovaciu zmluvu za maloletého. Potom musí súd v ďalšom konaní schváliť tento podpis, tento právny úkon. Po tomto schválení podáte na základe darovacej zmluvy návrh na vklad do katastra nehnuteľností.


Trápi vás "Darovanie domu na 2 polovice pre synov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovanie domu na 2 polovice pre synov (Občianske právo)

Dobrý deň, s priateľom sme sa dohodli na prepise polovice domu, ktorý sme kúpili počas nášho vzťahu a staviame na ňom už niekoľko rokov (on je vlastník, na kúpu domu zobral hypotéku), na moje meno. Aký spôsob by ste nám odporučili - darovanie alebo kúpa za symbolickú cenu? Čítala som, že od roku 2018 "Predmetom darovania je najmä vec, a to buď hnuteľná, alebo nehnuteľná, pričom musí ísť o samostatnú vec. Predmetom daru nemôžu byť súčasti veci." Pochopila som to správne, že polovicu domu nie je možné darovať? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Darovanie domu na 2 polovice pre synov

(odpoveď odoslaná: 11.12.2018)

Dobrý deň, najvhodnejším spôsobom ako dosiahnuť Váš cieľ je, že Vám partner daruje 1/2 spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti. Neodporúčame kúpnu zmluvu za symbolickú cenu, nakoľko práve takéto kúpne zmluvy môžu byť vyhlásené za neplatné z dôvodu obchádzania zákona. Najvhodnejšie bude ak Vám daruje 1/2 podiel na nehnuteľnosti. Takéto darovanie je možné, nakoľko spoluvlastnícky podiel nie je súčasť veci. Súčasť veci definuje ustanovenie § 120 ods. 1 Občianskeho zákonníka ako "Súčasťou veci je všetko, čo k nej podľa jej povahy patrí a nemôže byť oddelené bez toho, že by sa tým vec znehodnotila." Spoluvlastnícky podiel nie je súčasťou veci. Súčasťou veci na nehnuteľnosti môžu byť napríklad nosné múry, základy domu. Predmetom darovacej zmluvy vo Vašom prípade by mal byť podiel vo výške 1/2 na vlastníckych právach k nehnuteľnosti. Po zápise v katastri nehnuteľností, budete obaja vlastniť nehnuteľnosť v podiele 1/2 ako podieloví spoluvlastníci.


Podotázka: Darovanie domu na 2 polovice pre synov (Občianske právo)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal na prepísanie rodinného domu z manželky na manžela alebo na dospelé deti. Manželka dostala dom od rodičov po svadbe. Avšak vzhľadom na našu finančnú situáciu sme nemohli prepísať dom na obidvoch manželov - bol teda prepísaný len na manželku. Predpokladám, že sa jedná o bezodplatný prevod. Dom užívame spoločne približne 20 rokov.

Odpoveď: Darovanie domu na 2 polovice pre synov

(odpoveď odoslaná: 28.01.2016)

Dobrý deň

je dôležité na základe čoho prepísali nehnuteľnosť rodičia vašej manželky. Pokiaľ jej ho darovali (iba jej), nehnuteľnosť nespadá do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Podľa § 143 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník: “V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.” Bolo by nutné vidieť zmluvu na základe ktorej nadobudla nehnuteľnosť vaša manželka. Pokiaľ je výlučnou vlastníčkou len vaša manželka, táto ňou môže disponovať (resp. darovať).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Darovanie domu na 2 polovice pre synov (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Moji rodičia, z ktorých mama už, bohužiaľ, nie je medzi nami a otec stále žije, mi a mojej sestre prepísali svoj dom. Moja sestra sa už však niekoľko rokov nezaujíma ani o otca, ani o dom. Otec by preto rád získal späť polovicu domu, ktorú daroval mojej sestre. Je to možné? Ak áno, akým spôsobom by mal postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie domu na 2 polovice pre synov

(odpoveď odoslaná: 02.11.2015)

Dobrý deň

podľa § 630 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník: “Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.” 

Toto ustanovenie umožňuje, aby sa darca jednostranným úkonom domáhal vrátenia daru. Darca môže urobiť tak vtedy, keď obdarovaný sa k nemu správa spôsobom, ktorý hrubo porušuje dobré mravy. Je však potrebné upozorniť, že musí ísť o hrubé porušenie dobrých mravov, teda pri napr. nevďačnosti alebo menej významnom porušení dobrých mravov nevzniká právo darcu domáhať sa vrátenia daru. 

 

Právo darcu podlieha premlčaniu vo všeobecnej premlčacej dobe (3 roky), ktorá začína plynúť odo dňa, keď darca mohol právo uplatniť po prvý raz.

 


Trápi vás "Darovanie domu na 2 polovice pre synov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovanie domu na 2 polovice pre synov (Občianske právo)

Dobrý deň, vážený pán advokát. Chcel by som Vás poprosiť o radu. Spolu s manželkou chceme darovať náš dom synovi a snahe. Plánujeme, že 90 percent domu by sme darovali synovi a 10 percent snahe. Prosíme Vás o radu, či je to možné realizovať takýmto spôsobom. Alebo by sme mali dom darovať rovným dielom, alebo len synovi? Preferovali by sme variantu 90 a 10 percent. Je možné to takto formulovať, alebo ako by sme mali postupovať? Ďakujeme Vám za rady.

Odpoveď: Darovanie domu na 2 polovice pre synov

(odpoveď odoslaná: 02.10.2014)

Dobrý deň,

pokiaľ ide o darovanie domu synovi a neveste, tento im môžete darovať v akomkoľvek podiele, to znamená, že aj tak ako ste to chceli, tj. 90 percent synovi a 10 percent neveste.

Dôležité je, aby ste mali správne napísanú kúpnu zmluvu a návrh na vklad. 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovanie domu na 2 polovice pre synov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.