Máte
otázku?

Dočasný prevod vlastníckeho práva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Dočasný prevod vlastníckeho práva

Prosím Vás, potrebovala by som sa poradiť. Existuje iný spôsob prepisu nehnuteľnosti (pozemku) na inú osobu okrem darovacej a kúpnej zmluvy? Mala by som na mysli prepis na určitú dobu. Ďakujem.

Odpoveď: Dočasný prevod vlastníckeho práva

Dobrý deň. Zmluvy, na základe ktorých sa prevádza vlastnícke právo, tzv. scudzovacie zmluvy sú kúpna zmluva, zámenná zmluva a darovacia zmluva. Pokiaľ ide o dočasný prevod vlastníckeho práva, náš právny poriadok výslovne upravuje napr. inštitút zabezpečovacieho prevodu práva (§ 553 a nasl. OZ). Tento inštitút, ako už z jeho názvu vyplýva, je zabezpečovacím prostriedkom, ktorý predpokladá existenciu pohľadávky, ktorej splnenie zabezpečuje. 

Trápi vás "Dočasný prevod vlastníckeho práva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dočasný prevod vlastníckeho práva (Občianske právo)

Dobrý deň, sme dvaja bratia a máme žijúcich rodičov. Môj brat vlastní svoj rodinný dom a ja som spoluvlastníkom rodinného domu s rodičmi, v ktorom aj spolu bývame. Radi by sme ešte za ich života, so súhlasom môjho brata a rodičov, prepísali dom aj s pozemkom na moje meno s doživotným právom bývania pre rodičov. Týmto by som mohol investovať a robiť rekonštrukciu domu. Akým spôsobom môžeme prepísať majetok na moju osobu? Riešime to darovacou zmluvou, alebo existuje iný spôsob? Nechceme totiž čakať na dedičské konanie. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dočasný prevod vlastníckeho práva

(odpoveď odoslaná: 22.03.2018)

Dobrý deň,

ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej týmto uvádzame nasledovné stanovisko vyjadrujúce právny názor advokátskej kancelárie:

Váš cieľ najjednoduchším spôsobom dosiahnete uzavretím scudzovacej zmluvy (najčastejšie darovacej či kúpnej) spolu so zmluvou o zriadení vecného bremena - obe tieto zmluvy budú obsiahnuté v jednej listine. Vaši rodičia budú na strane prevádzajúceho (a súčasne oprávnených z vecného bremena) a Vy na strane nadobúdateľa (a súčasne povinného z vecného bremena).

Súhlas, príp. aj nesúhlas Vášho brata nemá na daný právny úkon žiadny vplyv, keďže je výlučným právom Vašich rodičov rozhodnúť sa, či, komu a za akých podmienok prevedú svoj spoluvlastnícky podiel. Z tohto dôvodu by preto ani Váš brat nebol účastníkom uvedenej scudzovacej zmluvy. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dočasný prevod vlastníckeho práva (Občianske právo)

Dobrý deň, spolu s priateľom sme postavili dom. Úver máme spoločný; sme dlžník aj ručiteľ. No na list vlastníctva som uvedená ja ako vlastníčka (pri vybavovaní to bolo jednoduchšie riešenie). Chcela by som rozdeliť vlastníctvo na podielové, každému polovica. Ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Dočasný prevod vlastníckeho práva

(odpoveď odoslaná: 20.06.2017)

Dobrý deň. Za daných okolností môžete prepis domu do podielového spoluvlastníctva dosiahnuť napr. darovacou zmluvou, ktorou by ste na Vášho priateľa previedli spoluvlastnícky podiel o veľkosti ½. Následne, po vklade vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, by ste boli obaja evidovaní ako podieloví spoluvlastníci, každý s veľkosťou podielu ½. Odlišný by bol iba nadobúdací titul spoluvlastníckeho práva.


Podotázka: Dočasný prevod vlastníckeho práva (Občianske právo)

Dobrý deň, môj partner si vzal úver a zakúpil dom sám (na papieri). Do tejto nehnuteľnosti som už investovala dosť veľa peňazí a prispievam aj na úhradu energií a hypotéky (polovicu). Plánujeme navštíviť banku, aby sme zmenili zmluvu - mňa budú zapísať ako spoludlžníčku a chceme, aby ma na základe predajno-kúpnej zmluvy zapísali do LV ako polovičnú vlastníčku. V banke nám poradili, že stačí priniesť tlačivo (potvrdenie od zamestnávateľa) a predajno-kúpnu zmluvu medzi nami na 1,- €. Chcem sa opýtať, či je to v poriadku a či to bude v budúcnosti korektné. Obávam sa, že v prípade rozchodu (čoho dúfam, že sa nestane), by mi mohol právnik "mávať papierom", že som dom kúpila za 1 euro, hoci doňho bolo investovaných dodatočných tisíce eur. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Dočasný prevod vlastníckeho práva

(odpoveď odoslaná: 14.01.2017)

Dobrý deň, v prvom rade považujem za potrebné upozorniť na skutočnosť, že kúpna zmluva na spoluvlastnícky podiel o veľkosti 1/2 s kúpnou cenou 1,- € môže byť posúdená ako neplatná. Išlo by totiž o simulovaný právny úkon - darovaciu zmluvu. Existuje síce nález ústavného súdu, ktorý hovorí o tom, že aj kúpna zmluva s cenou 1,- € za nehnuteľnosť môže byť platná, avšak nemyslím si, že spĺňate podmienky uvedené v tomto náleze. Mohlo by sa stať, že Vám okresný úrad, katastrálny odbor na základe takej zmluvy nevykoná vklad vlastníckeho práva k nehnuteľnosti. Odporúčam Vám spýtať sa v banke, či neakceptujú darovaciu zmluvu, ktorou by Vám Váš partner daroval 1/2 spoluvlastnícky podiel. Vzhľadom na to, že oboma úkonmi by ste sa stali spoluvlastníčkou nehnuteľnosti, mám za to, že by banke mala postačovať aj darovacia zmluva. Voči Vášmu partnerovi v súčasnosti máte nárok na vydanie bezdôvodného obohatenia (ak neexistuje medzi Vami nejaká dohoda), nakoľko ste jednak investovali do cudzej nehnuteľnosti a tiež ste platili 1/2 splátok úveru, ktorý ste platiť nemuseli. Preto si nemyslím, že ak Vám daruje 1/2 nehnuteľnosti by mohol v budúcnosti z toho vzniknúť problém, nakoľko by sa to dalo vnímať ako splatenie jeho dlhu (z bezdôvodného obohatenia) Vám prevodom vlastníckeho práva k nehnuteľnosti.


Trápi vás "Dočasný prevod vlastníckeho práva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dočasný prevod vlastníckeho práva (Občianske právo)

Dobrý deň, je možné zabezpečiť vlastnícké právo k nehnuteľnosti tak, že sa bude viazať výhradne na osobnú prítomnosť vlastníka pri vklade akýchkoľvek zmien do katastra nehnuteľností? Počul som o prípade, keď dotyčný náhle prestal byť vlastníkom a nevedel prečo. Táto situácia sa stala na Slovensku. Ďakujem.

Odpoveď: Dočasný prevod vlastníckeho práva

(odpoveď odoslaná: 17.12.2016)

Dobrý deň, v našom právnom poriadku môže vlastníckymi právami k akejkoľvek nehnuteľnosti (pozemok, stavba, byt) nakladať výlučne vlastník zapísaný v katastri nehnuteľnosti. Údaje uvedené v katastri nehnuteľnosti sa považujú za pravdivé, kým nie je preukázaný opak. Jediný prípad, kedy by niekto iný mohol nakladať s Vašimi vlastníckymi právami a scudziť nehnuteľnosť je, keby ste nejakú osobu na to splnomocnili. Splnomocnenie by však muselo byť dostatočne určité a musel by byť Váš podpis na splnomocnení úradne overený. Inak nemôže dôjsť legálne k žiadnej zmene vlastníctva Vašich nehnuteľností. Prípad, o ktorom ste počuli mohol byť prípad tzv. vydržania vlastníckeho práva k nehnuteľnosti. Pre vydržanie však platia prísne zákonné podmienky. Každým ďalším prípadom, kedy by ste prišli o svoje nehnuteľnosti, by išlo s vysokou pravdepodobnosťou o podvodné konania zainteresovaných osôb. Jediným, kto môže predať alebo darovať Vaše nehnuteľnosti, ste Vy sám.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dočasný prevod vlastníckeho práva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.