Máte
otázku?

Prevod domu nesvojpravnej osoby na opatrovničku.


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Prevod domu nesvojpravnej osoby na opatrovničku.

Rada by som sa opýtala, kde môžem zistiť, či bol súdom schválený prevod domu nesvojprávnej osoby na jej opatrovníčku, ktorou je jej neter. Viem, že prevod musí byť schválený súdom, avšak neviem, ako zistiť, či neter skutočne požiadala súd o toto povolenie. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prevod domu nesvojpravnej osoby na opatrovničku.

Dobrý deň, mená osôb nie sú zverejené a preto nie je možné na stránke Ministerstva spravodlivosti SR (kde sa zverejňujú rozhodnutia) nájsť rozhodnutie podľa mena a priezviska. Môžete to však vyhľadať podľa súdu a podľa príslušných paragrafov. Je to pracnejšie ale niekedy sa to dá. Nejde o konanie, ktoré je až také časté a preto sa môže stať, že naň narazíte pomerne skoro. 
Ďalším riešením je sledovať zápis na katastri na príslušnom liste vlastníctva. Obyčajne podá oprávnená osoba návrh na kataster čo najskôr a na katastri to zapíšu do 30 dní.

Trápi vás "Prevod domu nesvojpravnej osoby na opatrovničku." a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prevod domu nesvojpravnej osoby na opatrovničku. (Občianske právo)

Dobrý deň, pán doktor, som zdravá sestra fyzicky aj mentálne postihnutej sestry (53 r.), ktorá je nesvojprávna. Naša matka (82 r.) býva vo svojom dvojizbovom byte spolu s mojou postihnutou sestrou, jej dcérou, a je jej opatrovníčkou. Ja sa starám o obe ako ich opatrovníčka. V posledných troch týždňoch sa zdravotný stav našej matky výrazne zhoršil; prestáva si pamätať, prestáva chodiť a musím ju fyzicky vytiahnuť z lôžka či zo stoličky. Mám obavy, že onedlho to už fyzicky nezvládnem (vážim 55kg a liečim si chrbticu) a budem nútená obidve odovzdať do domova dôchodcov. Financie na ich poplatky by som musela zabezpečiť z predaja maminho bytu. Ráda by som zistila, či je možnosť, že by mi ešte teraz darovala byt, ktorý je aj bydliskom mojej nesvojprávnej sestry. Neviem, ako postupovať, najlepšie by bolo bez zainteresovania súdov a potreby stanoveného súdneho kurátora. Matka hovorí, že byt stelesne zdedíme, no obávam sa, aby neskôr nevznikli problémy s jeho predajom vzhľadom na sestrinu nesvojprávnosť a matkinu pokročilú demenciu. Prípadne obávam sa množstva časovo náročných formulárit, ktoré by mohli trvať mesiace, ak nie roky.

Odpoveď: Prevod domu nesvojpravnej osoby na opatrovničku.

(odpoveď odoslaná: 03.11.2020)

Dobrý deň,

môže vám svoj byt darovať. Bude to lepšie ako keby to šlo dedením, pretože v dedičskom konaní by sa musel schvaľovať úkon za sestru. Čo predĺži celé konanie. 

Ak by už aj matka nebola svojprávna, a ak by ste jej súdom boli ustanovená ako opatrovník, nemáte na výber ako to riešiť cez súd. Pri bežných úkonoch ju zastupujete aj bez súhlasu súdu. Ak je to podstatná vec (nie bežný úkon) potrebujete súhlas súdu, no a pokiaľ by medzi opatrovníkom a opatrovancom mohla nastať kolízia ich záujmov, vyžaduje sa na aj ustanovenie kolízneho opatrovníka, ktorý posúdi danú kolíziu, urobí úkon za opatrovanca a tento potom schváli súd.

To by sa celé predĺžilo. Ak sa to da urobiť ešte teraz, tak to urobte. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prevod domu nesvojpravnej osoby na opatrovničku." a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.