Máte
otázku?

Odovzdanie dieťaťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Odovzdanie dieťaťa

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám s ex-priateľom trojročnú dcéru. Po ňu chodí každý druhý týždeň na 4 hodiny, tak to je určené súdom. V rozsudku je uvedené, že otec si dieťa má prebrať od matky a zas vrátiť do jej rúk. Od februára začínam pracovať, pretože mi skončil rodičovský príspevok, no našla som si prácu len na zmeny. Bývam u rodičov, ktorí mi s dcérou pomáhajú, ale môj ex-priateľ mi vyhráža, že ak nebudem poobede doma, mojim rodičom dcéru neodovzdá, pretože v rozsudku je napísané, že dieťa má odovzdať mne. Neviem, čo robiť, keďže neviem nájsť prácu na jednu zmenu, bez príjmu si tiež nemôžem dovoliť bývať v byte a pracovať poobede, keď mám prevziať dcéru od otca. Skutočne na to má právo, alebo existuje zákon, ktorý umožňuje odovzdanie a prevzatie dieťaťa otcovi aj rodinným príslušníkom, napriek tomu, že v rozsudku je uvedené, že má byť odovzdaná len mne? Ďakujem.

Odpoveď: Odovzdanie dieťaťa

Dobrý deň

toto je častý problém, pokiaľ sa rodičia dieťaťa nedohodnú. Je pravdou, že otec dieťaťa si má dieťa vyzdvihnúť od matky, ako aj odovdzať ho matke. Rozsudok upravuje vzťahy medzi dieťaťom a rodičmi a nie medzi ostatnými príbuznými. Je možné zadovážiť si plnú moc na prevzatie dieťaťa. Otec to musí akceptovať. Plná moc je ako keby dieťa prevzal alebo odovzdal rodič.

Trápi vás "Odovzdanie dieťaťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odovzdanie dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, čo sa stane s mojim synom, ktorý je zverený otcovi, ak otec nastúpi na výkon trestu? Ďakujem.

Odpoveď: Odovzdanie dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 22.04.2017)

Dobrý deň, pokiaľ by sa takéto niečo stalo, potom ihneď žiadajte zmenu zverenia dieťaťa súdnou cestou. O dieťa budete povinná sa postarať Vy.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odovzdanie dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám 10-ročného syna, ktorý je zverený do opatery otca. Keď si pre neho prídem v určený čas, jeho otec mi vždy povie, že syn nikam nepôjde, lebo nechce. Môžem požiadať kurátora, aby bol so mnou pri preberaní syna? Ďakujem.

Odpoveď: Odovzdanie dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 19.04.2017)

Dobrý deň, pracovník uradu práce sociálnych​ vecí a rodiny s Vami nepôjde, pretože to nie je v jeho kompetencii.

Musíte podať návrh na súd na výkon rozhodnutia. Otcovi môže hroziť pokuta až 1000 eur za nezrealizovaný styk. Ak syn nechce, potom je potrebné, aby sa styk realizoval napríklad na úrade práce sociálnych vecí a rodiny. To však môže nariadiť súd ak s tým otec nebude dobrovoľne súhlasiť.


Podotázka: Odovzdanie dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám dve otázky. Dňa 25.10.2016 sme mali mať konanie s otcom našej maloletéj (8-mesačnej) dcéry a mal byť vydaný rozsudok. Avšak otec dievčatka neprišiel a konanie odložili o mesiac. Otec sa s malou stretáva kedykoľvek, s niekoľkými výnimkami, na súde sme si určili každý druhý víkend a jeden deň v týždni. Momentálne mi dnes oznámil, že sa stretol so sudkyňou mimo konania. Je nezamestnaný. Žiadala som o 150 € mesačne, aj ÚPSVaR odporučil túto sumu. Som si neistá, nemá nič, čo by proti mne vytiahol, ale tu sú moje otázky: 1. Môže sa so sudkyňou stretnúť mimo konania a bez môjho vedomia? 2. Môže sudkyňa znížiť moju žiadosť o výživné a aj odložiť pojednávanie, respektíve predlžovať konania? Ďakujem.

Odpoveď: Odovzdanie dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 15.11.2016)

Dobrý deň, účastníci konania by sa so sudkyňou nemali mimo pojednávacej miestnosti stretnúť, ani komunikovať. So sudkyňou by sa malo komunikovať iba na pojednávaní, prípadne prostredníctvom písomných podaní adresovaných súdu k určitej spisovej značke. Stretnúť sa so sudkyňou mimo týchto možností je neštandardné a z pohľadu nestrannosti a nezávislosti súdu neakceptovateľné. Čo sa týka výšky výživného, je potrebné uviesť, že súdy nie sú v tomto smere viazané návrhom účastníkov konania. Tzn. že súd môže rozhodnúť aj inak než navrhnete Vy alebo otec dieťaťa. Súd vždy určí výšku výživného v záujme maloletého dieťaťa na základe komparácie schopností, možností a majetkových potrieb povinného rodiča a odôvodnených potrieb maloletého dieťaťa. Súd Vám môže priznať nižšie, ale aj vyššie výživné, závisí to na vyššie uvedených skutočnostiach. Z Vašej otázky nie je zrejmé, či malo ísť iba o vyhlásenie rozsudku na pojednávaní dňa 25.10.2016 alebo sa malo pojednávať a o veci ďalej konať. Ak išlo o druhý prípad (ktorý je pravdepodobnejší), tak súd mohol z dôvodu neprítomnosti otca pojednávanie odročiť a určiť nový termín pojednávania.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odovzdanie dieťaťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.