Máte
otázku?

Zverenie dieťaťa počas rozvodu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Banská Bystrica

Otázka: Zverenie dieťaťa počas rozvodu

Dobrý deň. Rada by som sa informovala o tom, ako prebieha rozvod, keďže máme dieťa. Náš syn má 15 mesiacov a môj manžel je typ človeka, ktorý sa bude za každú cenu snažiť získať práva na dieťa, aj keď by to malo viesť k ublíženiu malému. Ako mám postupovať, aby dieťa netrpelo a bolo mi zverené? Rozumiem, že keď bude starší, môže tráviť víkendy aj u otca. Avšak kým je malý a som na materskej dovolenke, chcem, aby bol so mnou. Manžel má výbušný charakter a keď ho niečo nahnevá, často nevykazuje dostatok trpezlivosti voči dieťaťu. Rozumiem tiež tomu, že proces podania návrhu na rozvod a čakanie na rozsudok môže trvať istý čas. Ako môžem zaistiť, aby bol syn so mnou v priebehu celej doby pojednávania o rozvode? Nechcem, aby musel behať z jedného miesta na drugé, pretože to nebude mať na neho dobrý dopad. Učím ho určitý režim a manžel, keď je s ním sám, často robí všetko naopak. To je pre dieťa škodlivé, pretože mi to podkopáva autoritu. Ďakujem vopred za odpovede.

Odpoveď: Zverenie dieťaťa počas rozvodu

Dobrý deň. Po podaní návrhu na rozvod sa situácia nezmení, dieťa aj naďalej ostane tam, kde bolo aj pred podaním návrhu na rozvod manželstva. Ak je dieťa s Vami, tak s Vami ostane aj počas konania o rozvod manželstva. Výnimkou by bola len situácia, ak by otec dieťaťa podal na súd návrh na neodkladné opatrenie, aby bolo dieťa zverené do jeho osobnej starostlivosti na čas do rozvodu manželstva, prípadne ak by podal návrh na úpravu práv a povinností k maloletému na čas do rozvodu manželstva. Ak k takejto situácii nedôjde dieťa ostane vo Vašej osobnej starostlivosti počas celého konania a po skončení konania o rozvod ostane v starostlivosti toho rodiča o ktorom rozhodne súd. Bude len na Vás, či aj počas konania o rozvod manželstva umožníte otcovi styk s maloletým alebo nie. Odporúčam však tento styk umožniť. Pokiaľ sa s otcom dieťaťa nedohodnete rozhodne súd a to na podklade jednak odporúčania Úradu práce sociálnych vecí a rodiny, ako aj znalca, ktorý bude pribratý do konania aby zhodnotil, čo bude pre maloletého najlepšie. 

Trápi vás "Zverenie dieťaťa počas rozvodu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zverenie dieťaťa počas rozvodu (Rozvod)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa rozvodu. S manželom plánujeme podať návrh na rozvod a pred jeho podaním som už podala návrh na zverenie do osobnej starostlivosti, s čím súhlasil aj môj manžel a súd našu dohodu schválil. Rada by som sa opýtala, či sa pri rozvode bude táto záležitosť prejednávať ešte raz a či môže súd ustanoviť niečo iné. Ďakujem.

Odpoveď: Zverenie dieťaťa počas rozvodu

(odpoveď odoslaná: 01.11.2016)

Dobrý deň, podľa § 24 zákona o rodine, v rozhodnutí, ktorým sa rozvádza manželstvo rodičov maloletého dieťaťa, súd upraví výkon ich rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu na čas po rozvode, najmä určí, komu maloleté dieťa zverí do osobnej starostlivosti, kto ho bude zastupovať a spravovať jeho majetok. Súčasne určí, ako má rodič, ktorému nebolo maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti, prispievať na jeho výživu, alebo schváli dohodu rodičov o výške výživného. Súd teda rozhodne o výkone rodičovských práv a povinnosti aj v časti osobnej starostlivosti o dieťa nanovo. Aj v konaní o rozvode môžete s otcom dieťaťa uzavrieť v tejto otázke totožnú rodičovskú dohodu, ktorú súd môže schváliť s účinnosťou na čas po rozvode manželstva.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zverenie dieťaťa počas rozvodu (Rozvod)

Dobrý deň, pán Ficek,

chcela by som sa opýtať ohľadne rozvodu a zverenia dieťaťa. Môj manžel od nás odišiel asi pred rokom. Máme spolu dcéru, ktorá má teraz rok a tri mesiace. Súdime sa o ňu a už sme absolvovali dva sudy.

Prípad prešiel do rúk iného sudcu a už vyše pol roka je dieťa zverené mne ako matke, a to na základe predbežného opatrenia.

Najbližšie nás čaká rozvod. Môj manžel však v návrhu, ktorý podal, uvádza samé nezmysly. Hovorí, že som pila, nestarala sa o dieťa a že som psychicky labilná.

Všetko je to však klamstvo, pretože svojou fámou sa snaží pripraviť ma o dcéru. Tá je veľmi naviazaná na mňa a je ešte malá. Napriek tomu on robí všetko pre to, aby mi ju vzal.

Aká matka príde jednoducho tak o svoje dieťa? Aké musia byť príčiny? Veď moje dieťa je mojím všetkým a bojím sa, že dcéru zveria práve jemu. Dcéra žije od narodenia so mnou. Ja sa o ňu starám a medzi nami je silné puto.

Odpoveď: Zverenie dieťaťa počas rozvodu

(odpoveď odoslaná: 19.04.2015)

Dobrý deň, z toho čo ste napísali je takmer isté, že dcéra bude zverená Vám. Napísali ste, že manžel odišiel asi pred rokom, to znamená, že už približne rok nie je s dcérou tak ako ste Vy. Súdy pri rozhodovaní o tom, komu zveria dieťa pozerajú aj na to, aký je stav v čase do rozhodovania súdu. Ak je dieťa s Vami a je také malé, ako uvádzate, je to vysoko pravdepodobné, že dieťa bude zverené Vám a to navyše ak je dieťa tak malé a naviazané na Vás. Matke súdy zoberú dieťa vtedy, ak nie je schopná sa o dieťa postatať, môže byť pre dieťa z výchovného hľadiska hrozba. Musí ísť teda o vážne príčiny.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zverenie dieťaťa počas rozvodu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.