Máte
otázku?

Zúženie BSM a pôžičky manžela


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Zúženie BSM a pôžičky manžela

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné notárskou zápisnicou vybaviť zúženie BSM. Predpokladá sa, že môj manžel (ktorý mi vyhráža, že to urobí bez môjho vedomia a za mojim chrbtom) plánuje brať úvery a pôžičky (napríklad nebankové pôžičky) bez môjho vedomia, možno aj falšovaním môjho podpisu. Už spoločne splácame hypotekárny úver na nový dom, v ktorom bývame, a auto na leasing, a máme dve nezaopatrené deti. Manžel, ktorý plánuje brať tieto pôžičky, nemá oficiálny príjem a je dobrovoľne nezamestnaný. Oficiálny príjem mám len ja a tiež vlastním (zdedenú a darovanú) časť rodičovského domu. Obávam sa, že ak by môj manžel vzal pôžičku, ktorej by nebol schopný splácať, mohli by sme prísť nielen o nový dom, ktorý splácame, ale ja by som mohla prísť aj o svoj podiel v rodičovskom dome. Tento dom pre mňa predstavuje posledné útočisko a istotu, ak by sa situácia zhoršila. Taktiež by som sa rada opýtala, či by pri tomto procese museli byť prítomné obe strany, alebo či by postačilo, keby bola prítomná len jedna strana – manželka. Ďakujem.

Odpoveď: Zúženie BSM a pôžičky manžela

Dobrý deň, v prvom rade by ste mali vedieť, že pokiaľ si jeden z manželov zoberie pôžičky a druhý manžel nie je uvedený ako spoludlžník a neprejaví s týmito pôžičkami súhlas, potom sú to pôžičky iba tohto jedného manžela. Nepôjde teda o spoločnú pôžičku oboch manželov.

Manžel, ktorý si však zobral pôžičku, vystavuje spoločný majetok riziku, že budú veritelia požadovať uhradiť pôžičku z majetku, ktorý je spoločný.

Zúženie BSM Vám v tomto prípade nepomôže. Ideálne riešenie je zrušenie BSM alebo rozvod manželstva, ktorým zaniká BSM.

Návrh na zrušenie BSM sa podáva na súd a iba súd je oprávnený o tom rozhodnúť.

 

Pokiaľ chce manželka ochrániť spoločný majetok, mala by sa ponáhľať a riešiť to bude zrušením BSM alebo rozvodom manželstva.

Trápi vás "Zúženie BSM a pôžičky manžela" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zúženie BSM a pôžičky manžela (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je možné vylúčiť z BSM moju mzdu alebo všetky moje príjmy. Moj manžel si vytvoril dlžoby a obávam sa, že by mohla prísť exekúcia na môj účet alebo mzdu. Ďakujem za odpoveď. Iveta

Odpoveď: Zúženie BSM a pôžičky manžela

(odpoveď odoslaná: 15.10.2021)

Dobrý deň,
riešením Vami uvedenej situácie poskytuje ust. § 148 ods. 2 Obč. zákonníka :

 

"Zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva."
 
Správanie manžela spočívajúce v braní pôžičiek len pre svoju potrebu ohrozuje samotnú podstatu BSM, kedy by mohlo dôjsť k situácii, že v prípade vymáhania dlžnej sumy veriteľom by mohol byť postihnutý aj majetok v BSM.Preto riešením na Vašej strane je podať návrh na súd na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva za trvania manželstva. Následne po rozhodnutí súdu bude musieť dôjsť k vyporiadaniu BSM.
Za tohto stavu - bez súdneho rozhodnutia , teda ak nie je zrušené BSM prípadne nedošlo k rozvodu, Vy sama nemôžete vylúčiť Vaše príjmy z BSM. Otázkou však je, či neboli nadobudnuté napr. dedením alebo darom. K zriadeniu samostatného bankového účtu súhlas manžela nepotrebujete, avšak ak by ste na účet podieli mzdu, táto naďalej patrí do BSM.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zúženie BSM a pôžičky manžela (Spoluvlastníctvo)

Som konateľom v niekoľkých obchodných spoločnostiach. Je možné upraviť bezpodielové vlastníctvo manželov (v rámci trvajúceho manželstva) tak, aby sa napríklad nezahrňoval príjem manželky, nadobudnutá nehnuteľnosť počas manželstva, zariadenie domácnosti a podobne? Akým spôsobom to môžem uskutočniť, postačí notárska zápisnica?

Odpoveď: Zúženie BSM a pôžičky manžela

(odpoveď odoslaná: 16.12.2015)

Dobrý deň,

podľa 143a ods. 1 a 3 Občianskeho zákonníka je možné dohodou rozšíriť alebo zúžiť rozsah  BSM, pričom táto dohoda vyžaduje formu notárskej zápisnice.

§ 143a ods.1 OZ

Manželia môžu dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. Obdobne sa môžu dohodnúť aj o správe spoločného majetku.

§ 143a ods.1 OZ

Dohoda podľa odsekov 1 a 2 vyžaduje formu notárskej zápisnice. Manželia sa môžu voči inej osobe na túto dohodu odvolať len vtedy, ak jej je táto dohoda známa.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zúženie BSM a pôžičky manžela" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.