Máte
otázku?

Výživné zo zahraničia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Výživné zo zahraničia

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu, ako postupovať pri vymáhaní výživného zo zahraničia. Mojím otcom je holandský štátny občan s trvalým pobytom v Holandsku, ktorý bol rozsudkom holandského súdu zaviazaný platiť mi výživné až do dovŕšenia 21 rokov - tak určuje holandské právo. Ďalšie výživné na obdobie môjho štúdia bolo určené dohodou medzi mojimi rodičmi, spísanou advokátmi, tzv. Kinderconvenant. V tejto zmluve sa otec zaviazal platiť mi ďalšiu sumu výživného, v závislosti na svojich príjmoch. Táto suma však nebola presne stanovená a dohoda nebola schválená pred súdom. Je podpísaná rodičmi a advokátom. Toto som zistil až teraz v dospelosti. Momentálne som študentom univerzity, mám 24 rokov a otec mi znížil sumu, ktorú mi podľa rozsudku vyplácal, na polovicu, hoci moje výdavky dospelého študenta sú vyššie. Navyše mám závažné autoimúnne ochorenie - colitis ulcerosa - a momentálne som trvale odkázaný na lieky a pomerne náročnú diétnu stravu. Keďže s otcom nie je možná žiadna dohoda, uvažujem, hoci nerád, o vymáhaní výživného. Centrum pre medzinárodnú ochranu detí a mládeže môže vymáhať výživné iba na základe súdnych rozsudkov. V mojom prípade sa to zrejme nepodarí. Preto by som rád požiadal o radu, či je možné obrátiť sa na slovenský súd a postupovať podľa slovenského práva, a vymáhať od otca výživné cez slovenský súd.

Odpoveď: Výživné zo zahraničia

Dobrý deň. 

Áno, môžete podať návrh na určenie výživného na slovenský súd. Miestne príslušným súdom je súd, v obvode ktorého máte Vy ako navrhovateľ adresu trvalého pobytu. Konanie vo veciach výživného plnoletých osôb je upravené v § 154 a nasl. Civilného mimosporového poriadku. 

Trápi vás "Výživné zo zahraničia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné zo zahraničia (Rodinné právo)

Dobrý deň, môžem podať návrh na určenie výživného na slovenský súd, keď sa dieťa narodilo vo Švajčiarsku a jeho otec tam žije a pracuje? Ja a dieťa sme sa natrvalo vrátili na Slovensko, ale výživné nebolo určené. Ďakujem.

Odpoveď: Výživné zo zahraničia

(odpoveď odoslaná: 22.10.2022)

Dobrý deň, nakoľko ide o vec s medzinárodným prvkom situácia bude trochu komplikovanejšia. Nakoľko európske nariadenia sa v tomto prípade nepoužijú, použijeme zákon o medzinárodnom práve súkromnom, ktorý upravuje v § 24a:  Vyživovacia povinnosť rodičov k deťom sa spravuje právom štátu, v ktorom má dieťa obvyklý pobyt. Iné vyživovacie povinnosti sa spravujú právom štátu, v ktorom má bydlisko oprávnený na výživné. Obvyklý pobyt nie je presne definovaný, ale štátom obvyklého pobytu je štát v ktorom má dieťa vytvorené zázemie, navštevuje v ňom školu, má kamarátov, zdravotné poistenie, navštevuje rôzne krúžky atď. Istú úlohu zohráva aj čas, teda záleží od akého momentu na Slovensku žijete a ako dlho ste žili vo Švajčiarsku. Faktorom, ktorý by tiež zohrával úlohu je Váš úmysel tu zostať natrvalo. V tomto prípade by sa teda za štát obvyklého pobytu podľa nášho názoru dala považovať aj Slovenská republika. Právomoc rozhodnúť o dieťati bude mať okresný súd, pričom miestne príslušným z okresných súdov vo veciach výživného je súd v zmysle § 112 ods. 1 Civilného mimosporového poriadku: Na konanie vo veciach starostlivosti súdu o maloletých je miestne príslušný súd, v ktorého obvode má maloletý v čase začatia konania bydlisko určené dohodou rodičov alebo iným zákonným spôsobom. Vo veciach maloletých sa tiež pri rozhodovaní vychádza z najlepšieho záujmu maloletého, a preto a aj v zmysle vyššie uvedeného by mal byť príslušným súd v obvode, ktorého má maloletý v čase začatia konania bydlisko a návrh treba podať tam.    
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné zo zahraničia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.