Máte
otázku?

Výživné pri striedavej starostlivosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Výživné pri striedavej starostlivosti

Manželka podala žiadosť o rozvod. V jej návrhu je aj návrh zverenia deti do striedavej starostlivosti, na ktorom sme sa dohodli. Zároveň v žiadosti uviedla, že nepožaduje určenie výživného. O dva týždne máme rozvod a trochu ma prekvapilo, že s termínom prišla požiadavka, aby som priniesol doklad o príjme za posledných 12 mesiacov. Moja otázka znie: Aj napriek tomu, že v podaní od manželky je uvedené, že nepožaduje výživné, môže súd vymerať výživné? A dá sa stáť, že sa také niečo stane?

Odpoveď: Výživné pri striedavej starostlivosti

Dobrý deň, súdu pri striedavej starostlivosti obyčajne neurčuje výživné, môže sa však stať, že ho určí. Súd v konaniach o starostlivosti o maloleté deti musí zohľadňovať najlepší záujem dieťaťa bez ohľadu na to, ako sa dohodli rodičia.

Musím Vás však upokojiť, nestáva sa to, že by súd rozhodoval proti vôli rodičov.

Trápi vás "Výživné pri striedavej starostlivosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné pri striedavej starostlivosti (Rozvod)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Rozvedený som už dva roky a po rozvode máme deti v striedavej starostlivosti. Po roku po rozvode podala moja ex-manželka nesúhlas so súdnym rozhodnutím a odvolala sa na krajský súd. Chce od 1. 1. 2022 spätne poberať na každého chlapca 70 eur v rámci striedavej starostlivosti. Po 16 mesiacoch jej okresný súd schválil, aby som doplatil sumu 2-krát po 40 eur na každého syna. Dôvodom bolo, že zarábam viac, ale iba vďaka nadčasom, ktoré musím robiť, lebo po rozvode som sa musel ubytovať niekde inde. Ex-manželka si nechala všetko, vrátane domu a zariadenia. Musel som si vziať hypotéku a postavil som si dom, aby som mohol deťom poskytnúť tiež domov. Keby som nemal hypotéku, nemusel by som robiť nadčasy a môj príjem by bol menší ako jej. Dva roky som býval v podnájme a teraz, keď som sa konečne presťahoval a synom som postavil nový domov, musím každý mesiac platiť po 2-krát 40 eur na našich synov, hoci ich máme v striedavej starostlivosti. Ex-manželka má teraz priateľa, ktorý s ňou býva, čo by sa malo náležite zhodnotiť. Ako mám ďalej postupovať? Je ešte nejaká možnosť odvolania? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné pri striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 17.05.2023)

Dobrý deň, ak vo veci rozhodol krajský súd, potom už odvolanie voči takémuto rozsudku nie je prípustné. Čo sa ale dá urobiť je podať nový návrh na súd, musí nastať ale podstatná zmena pomerov. 

V každom prípade platí, že ak sa na vašej strane zmenila situácia od posledného rozhodnutia súdu, zmenili sa okolnosti, za ktorých súd rozhodoval naposledy, a Váš príjem je v súčasnosti rovnaký ako príjem vašej ex-manželky, potom môžete podať návrh na zrušenie výživného na čas trvania striedavej osobnej starostlivosti. Návrh však treba riadne odôvodniť. Môžete v ňom poukázať na tieto skutočnosti, ktoré tu uvádzate, a síce, že máte hypotéku, ktorú splácate sám a pod. Toto tu ale nemohlo byť v čase, keď rozhodoval súd. Poukážte na všetky vaše oprávnené nevyhnutné výdavky. A tiež na to, ktoré všetky výdavky hradíte mal. deťom vy. Rovnako súd by mal skúmať nielen príjem matky, ale aj jej partnera, ktorý s nimi žije v domácnosti. Ak matka zamlčí, že žije s partnerom, tak to treba uviesť, lebo súd to nemá odkiaľ vedieť. 

Tiež ale závisí v akom pomere máte nastavenú striedavú starostlivosť. A to, že či máte deti počas mesiaca každý (ako vy tak aj vaša exmanželka) v rovnaký počet dní. Ak by tomu tak nebolo a matka by mala deti v starostlivosti väčší počet dní počas každého mesiaca (aj za predpokladu, že by mala rovnaký príjem ako vy) potom by súd návrhu vyhovieť nemusel a výživné by ponechal z vašej strany aj na čas trvania striedavej starostlivosti. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výživné pri striedavej starostlivosti (Rozvod)

Dobrý deň. Chcem sa rozviesť a mám otázku ohľadom výživného. My s manželkou sme sa ústne dohodli na striedavej starostlivosti o deti. Nežijeme spolu už šesť rokov, ale všetko fungovalo ako malo. V januári 2021 sa však moja manželka stiahla z našich dohôd a začala žiť divočejší život. Dohodli sme sa, že deti budú od pondelka do piatku u nej a od piatku do nedele u mňa. Táto dohoda je dosť flexibilná, pretože náš starší potomok už chodí na strednú školu a častokrát u mňa ostáva aj cez týždeň. Finančne ich podporujem viacej ako moja manželka. Okrem toho splácam auto, ktoré je napísané na meno mojej manželky a ona ho využíva, nie ja. Mesačná splátka je 144 eur a ona tvrdí, že táto platba je namiesto výživného. Chcem sa preto opýtať, či v tom netvrdím chybu. Rovnako by som sa rád informoval, či po rozvode bude súd určovať výživné. Ako som už napísal, deti sú aj u mňa a ja ich finančne viac zabezpečujem. Napokon, opýtam sa aj to, či v prípade rozvodu bude moja manželka povinná mi vyplatiť hodnotu auta, kvôli ktorému splácam pôžičku. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné pri striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 26.07.2022)

Dobrý deň,
pri striedavej starostlivosti sa niekedy výživné neurčuje. Určuje sa len v prípade, ak je medzi príjmami rodičov veľký nepomer. Ak máte porovnateľné príjmy, tak si osobne nemyslím, že súd určí výživné. Ale to je ťažko predvídať. Pokiaľ ide o auto, ak splácate spoločné auto, tak do momentu právoplatnosti rozvodu sa na to pozerá, ako keby platíte spoločne (hoci to platí len 1). Až po právoplatnosti si môže ten manžel, ktorý to sám platí, žiadať polovicu splátok od druhého manžela. 


Podotázka: Výživné pri striedavej starostlivosti (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či mám vo svojom prípade nárok na výživné, aj keď mám s bývalým partnerom dcéru v striedavej starostlivosti. Táto starostlivosť nebola určená súdom, ale dohodli sme sa na nej ústne. Fungujeme takto už takmer štyri roky. Dohodli sme sa, že mi bude mesačne posielať 40 eur. Môj príjem je však oproti jeho podstatne nižší, minimálne o polovicu, a momentálne som na materskej dovolenke s druhým dieťaťom. Nemám partnera, som teda slobodnou matkou, a tých 40 eur by mi veľmi chýbalo, keby mi ich prestal posielať. Preto by som rada vedela, či mám na výživné nejaký nárok. Ďakujem.

Odpoveď: Výživné pri striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 13.09.2021)

Dobrý deň,
problém je v tomto prípade to, že ste tak fungovali iba na základe ústnej dohody. Taká dohoda nie je vykonateľná. Tzn. že v tomto prípade budete musieť najprv súdnou cestou vyriešiť úpravu výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu. Súd bude v konaní zisťovať, že napriek tomu, že je dieťa v striedavej starostlivosti, či je odôvodnené určiť výživné. Bez súdneho rozhodnutia ho neviete donútiť k tomu, aby výživné platil.


Trápi vás "Výživné pri striedavej starostlivosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výživné pri striedavej starostlivosti (Rozvod)

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu.

V septembri 2020 nás rozviedli. Deti zverili do striedavej starostlivosti (na základe znaleckého posudku, výpovede znalkyne a pohovoru s deťmi na UPSVAR). No exmanželka aj napriek striedavke žiadala výživné. Právnik mi priamo na mieste poradil, aby sme sa dohodli, lebo inak sa ona odvolá a ja neuvidím deti ďalšie mesiace. Tak sme sa dohodli na 260 EUR mesačne (na dve deti). Problém je však v tom, že je to podľa mňa nespravodlivé.

Exmanželka ma čistý príjem 800 EUR (vrátane bonusu) a poberá aj prídavky na deti, takže s nimi 850 EUR.
Ja mám čistý príjem zo živnosti 750 EUR. Pracujem pre firmu v podstate ako zamestnanec, ale musel som mať živnosť (viem, že to nie je celkom ok so zákonom, ale to momentálne nechcem riešiť, lebo inak som u nich spokojný). Fakturujem si 1280 EUR, platím odvody cca 280 EUR, náklady mám cca 150 EUR mesačne, 100 EUR odkladám na dôchodok (inak by mi vyšiel úplne minimálny) a ako poistku v prípade nezamestnanosti. Keby som bol zamestnaný, ostane mi v čistom cca 650 EUR, takto ako živnostníkovi 750 EUR. Pri tomto "zamestnaní na plný úväzok" nestíham nič iné.
Prenajímam garáž a mám z nej čistý príjem 150 EUR mesačne.
Takže môj celkový príjem je 900 EUR.

Prevádzka domu ma stojí 150 EUR mesačne. Teda ostáva mi 750 EUR.
Exmanželka si platí podnájom 450 EUR mesačne. Teda ostáva jej 400 EUR.

Je v poriadku, že musím manželke platiť za týchto podmienok 260 EUR? Mne ostáva reálne 490 EUR. Jej 660 EUR. Je možné žiadať úpravu výšky výživného aspoň na dorovnanie reálnych príjmov? Pri výživnom 175 EUR sa nám financie dorovnajú na hodnote 575 EUR. Alebo dokonca nedorovnávať, ale platiť jej len ubytovanie pre jedno dieťa (t. J. 150 EUR) a žiadať presun prídavkov na deti na mňa? (Tak to konštatovala sudkyňa. ) Potom by mne ostávalo 650 EUR, jej 500 EUR.

Vidíte reálne jednu alebo druhu požiadavku? Alebo mám všetko zaplatiť a vyhnúť sa súdu?

Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné pri striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 01.03.2021)

Dobrý deň,
pri takýchto príjmoch, ako ste uviedli vo Vašej otázke, sa zväčša výživné neurčuje. Ak áno, býva vo výške 50-70 € na "výpomoc" matke. Výživné sa pri striedavej starostlivosti určuje, ak je príjem rodičov diametrálne odlišný a otec má oveľa vyšší príjem.

Problém pri zmene súdneho rozhodnutia v súčasnosti vidím v tom, že na zmenu súdneho rozhodnutia je potrebná zmena pomerov, z ktorých súd vychádzal pri pôvodnom rozhodovaní. Zmenu nie je možné žiadať iba na základe toho, že dodatočne ste si uvedomili, že to nie je spravodlivé a finančne únosné. Myslím si, že keby za nezmenených pomerov podáte návrh na zmenu výživného, súd zrejme práve z dôvodu absencie zmeny pomerov (najmä ak bude mať matka šikovného zástupcu) návrh zamietne.


Podotázka: Výživné pri striedavej starostlivosti (Rozvod)

Syn je v starostlivosti otca - žiaľ. Pred pol rokom bol ešte u mňa. V apríli bol syn u otca mesiac bez prestania. Vtedy mi bývalý manžel napísal, že mi na syna nezaplatí výživné, pretože ho mesiac stravoval a obliekal. Teraz, po poslednom súde, keď súd zveril syna otcovi, je syn mesiac u mňa, pretože sa tak sám rozhodol. Oznámila som bývalému manželovi, že mu teda nezaplatím výživné, pretože som mesiac preživila a oblekla syna ja. Predpokladám, že syn sa nebude vždy rozhodovať byť niekoľko týždňov u jedného a ďalšie týždne u druhého rodiča. Striedavá starostlivosť nie je oficiálne dohodnutá. Bola by to len ústna dohoda, s ktorou však bývalý manžel nebude súhlasiť. Mohla by som mať problémy? Ako sa to dá vyriešiť?

Odpoveď: Výživné pri striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 16.11.2020)

Dobrý deň,
neviem koľko rokov má Váš syn, ale ak je vo veku, kedy už sám vie vyjadrovať svoj názor a povedať si, u koho chce byť, mal by sa jeho názor rešpektovať. Z pohľadu dieťaťa je dobré, že má starostlivosť zo strán oboch rodičov, ale z pohľadu práva a záväzného súdneho rozhodnutia je to potom zmätočné. V praxi sa postupuje tak, že v rozpore s rozhodnutím súdu je dieťa celý mesiac u rodiča, u ktorého by nemal byť, tento rodič neplatí výživné. Môže sa však stať, že napriek tomu podá Váš exmanžel návrh na vykonanie exekúcie a Vy budete v tom postavení, že budete musieť preukazovať, že syn bol naozaj u Vás, a preto ste nezaplatili. Ak je Váš syn už vo vyššom veku a povedal Vám, že týmto spôsobom alebo aspoň obdobne by chcel, aby sa rodičia o neho starali, uzatvorte rodičovskú dohodu a dajte ju schváliť súdu. Tak budete mať istotu, že sa nevystavíte riziku vymáhania dlžného výživného.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Výživné pri striedavej starostlivosti (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa spýtala na konkrétnu situáciu. Mám priateľa, ktorý je rozvedený a má dve deti v striedavej starostlivosti. Bol mu určený príspevok na výživu vo výške 200 eur mesačne. Máme hypotéku a tým pádom dosť vysoké výdavky. Jeho exmanželku nechal bývať vo svojom byte spolu s deťmi. My bývame v dome, a deti sú u nás každý druhý týždeň. Jeho exmanželka nemá žiadny úver a ani zvýšené výdavky na deti, všetko si delia na polovicu. Momentálne očakávame prírastok do rodiny a výživné nás finančne zaťažuje. Chcela by som sa spýtať, či existuje možnosť zrušenia výživného, vzhľadom na to, že matka je zamestnaná a dva týždne v mesiaci je úplne sama - takže má minimálne výdavky. Okrem toho mám ešte svoje dve deti v starostlivosti. Čiže buď sme doma štyria alebo šiesti. A teraz je na ceste ďalšie bábätko a každé euro sa nám hodí. Priateľ sa vzorne stará o deti, na rozdiel od matky. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné pri striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 22.10.2020)

Dobrý deň,
je dosť netradičné, ak sa pri striedavke určí výživné. Väčšinou je to preto, ak nie je striedavka úplne 50 na 50 alebo preto, že jeden z rodičov má oveľa vyššie príjmy. Neviem, či to bol aj Váš prípad. V tejto situácii odporúčam skúsiť podať na súd návrh na zrušenie výživného a zdôvodniť ho práve tým, čo ste písali. Zdôrazniť hlavne, že mu vznikne nová vyživovacia povinnosť a tiež to, že platia všetko na polovicu a hlavne, že o deti sa starajú každý v jemu vyhradenom čase, takže nie je dôvod na výživné.


Trápi vás "Výživné pri striedavej starostlivosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výživné pri striedavej starostlivosti (Rozvod)

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať, či je opodstatnené žiadať od otca deti výživné vo výške 300, - Eur na dieťa, pri striedavej starostlivosti, keď príjem matky je 650 eur a otca 2500 eur. Dieťa nevyžaduje žiadne špeciálne výdavky, pretože nie je zdravotne znevýhodnené. Ráta sa pri striedavej starostlivosti s nepomerom príjmov? Po zohľadnení všetkých bežných pravidelných výdavkov otca (bez mimoriadnych) mu z príjmu zostane 1600 eur. Matka neplatí za bývanie - otec zaisťuje matke aj náklady na bývanie, ako aj hypotéku na byt, v ktorom matka žije. Ďakujem.

Odpoveď: Výživné pri striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 24.01.2020)

Dobrý deň, pri striedavej starostlivosti súdy priznávajú nárok na výživné v takých prípadoch, kedy nie je možné z pohľadu rodičov zabezpečiť rovnaký štandard pre dieťa. Vaše príjmy sú výrazne odlišné. Samotný nárok na výživné by bol vyvodzovaný najmä z odôvodnených potrieb maloletého dieťaťa, na druhej strane by súd zohľadnil tú skutočnosť, že Vám otec prispieva na bývanie a de facto aj touto formou plní svoju vyživovaciu povinnosť. Na druhej strane, ak otcovi po úhrade všetkých nákladov (aj tých spojených s bytom matky) stále zostáva z príjmu 1.600,- €, napriek všetkému to môže odôvodniť určenie výživného. Výška výživného by však nebola určená na sumu 300,- €, nakoľko taká výška by zrejme nebola odôvodnená ani odôvodnenými potrebami dieťaťa, ak neštuduje na súkromnej škole alebo nemá drahé koníčky...


Podotázka: Výživné pri striedavej starostlivosti (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som rozvedená s bývalým manželom približne tri roky a máme určenú striedavú starostlivosť o naše spoločné dieťa. Výživné sme nemali, nakoľko sme mali zhruba rovnaký príjem. Moja situácia sa však časom zmenila a idem na materskú dovolenku. Teším sa na dieťa s terajším priateľom. Chcela by som vedieť, či môžem požiadať bývalého manžela o výživné na naše spoločné dieťa, ktoré máme v striedavej starostlivosti.

Odpoveď: Výživné pri striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 26.01.2018)

Dobrý deň. Základným predpokladom na to, aby súd rozhodol o zmene pôvodného rozhodnutia, v zmysle ktorého sa pri striedavej osobnej starostlivosti neurčilo výživné je to, aby medzičasom došlo k podstatnej zmene pomerov, a to na strane niektorého z rodičov alebo na strane dieťaťa. Táto podstatná zmena pomerov pritom musí nastať v porovnaní skutkovej situácie, aká tu bola v čase predchádzajúceho rozhodnutia s tým, aká je situácia v súčasnosti.

Pritom ak ste v čase predchádzajúceho rozhodnutia mali s bývalým manželom približne rovnaký príjem, avšak v súčasnosti sa Váš príjem zníži v dôsledku materskej dovolenky, pričom Vám súčasne vznikne nová vyživovacia povinnosť, mám za to, že tieto okolnosti možno považovať za podstatnú zmenu pomerov, ktorá by mohla odôvodňovať zmenu predchádzajúceho súdneho rozhodnutia. Vzhľadom na uvedené nie je vylúčené, aby ste voči bývalému manželovi mohli podať návrh na určenie výživného pre dieťa, ktoré máte v striedavej osobnej starostlivosti.


Podotázka: Výživné pri striedavej starostlivosti (Rozvod)

Je možné požiadať o doplatenie výživného pri striedavej starostlivosti? Môj manžel zarába dvojnásobok môjho príjmu - on 1200 eur, ja 600 eur. Akú sumu by som mohla požiadať?

Odpoveď: Výživné pri striedavej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 11.06.2017)

Dobrý deň.

Ak bolo o striedavej starostlivosti rozhodnuté súdom, tak muselo byť rozhodnuté aj o výživnom. Ak súd rozhodol, že z dôvodu striedavej starostlivosti sa výživné neurčuje, tak môžete podať na súd návrh na určenie výživného, ak sa zmenili pomery na strane maloletého dieťaťa alebo rodičov. Ak však v čase vydania rozhodnutia ste mali také príjmy, ktoré uvádzate, tak nemôžete žiadať o doplatenie výživného, pretože už v konaní o určení striedavej starostlivosti sa posudzovali tieto príjmy. Aj keď zákon umožňuje žiadať aj výživné 3 roky spätne, tak by ste museli zdôvodniť prečo ste návrh nepodali už skôr. Súdna prax neurčuje výživné pri striedavej starostlivosti, ak obidvaja rodičia sa o dieťa starajú rovnako dlhý čas.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné pri striedavej starostlivosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.