Máte
otázku?

Vysporiadanie pozemku pod domom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Vysporiadanie pozemku pod domom

Dobrý deň, kúpili sme staršiu rodinnú nehnuteľnosť, ktorá bola postavená v roku 1958. Avšak problematika spočíva v tom, že pozemok, na ktorom stojí, má iných vlastníkov a my tam vlastníme menej než 1 m2. Zaujíma nás, ako sa dá tento prípad vyriešiť. Skúsili sme už zaujímavý krok - kontaktovali sme vlastníkov a ponúkli sme im 7 €/m2. Ich predstava však bola o poznání vyššia, približne medzi 15 a 20 €/m2. Táto cena je pre nás však nad naše možnosti. Existuje iný spôsob, ako sa s týmto problémom vysporiadať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

Dobrý deň, situácia v akej sa nachádzate v súčasnosti vzniká z dôvodu, že podľa Občianskeho zákonníka stavby nie sú súčasťou pozemkov. Tzn. vlastník pozemku môže byť odlišný od vlastníka stavby, ktorá je postavená na pozemku. V tomto prípade Vám nezostáva nič iné ako pozemok pod Vašim domom odkúpiť od vlastníka. Je však potrebné uviesť i to, že vlastnícke právo je chránené ústavou, a tak ako nemôžete nikoho nútiť aby niečo vlastnil, rovnako nemôžete nikoho nútiť aby nejakú vec (pozemok) predal. Jediným východiskom je uzavrieť s vlastníkom pozemku kúpnu zmluvu, pričom sa budete musieť o kúpnej cene dohodnúť. Odporučil by som Vás skúsiť navštíviť s vlastníkom pozemku mediátora, ktorý Vám môže pomôcť dohodnúť sa na kúpnej cene pozemku.

Trápi vás "Vysporiadanie pozemku pod domom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vysporiadanie pozemku pod domom (Občianske právo)

Dobrý deň,
Chcem sa spýtať, keď som vlastnícka domu ale je postavený aj na parcele, ktorá mi nepatrí môžu mi dom vziať.

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

(odpoveď odoslaná: 28.03.2024)

Vo vašej situácii je dôležité rozlišovať medzi vlastníctvom domu a vlastníctvom pozemku, na ktorom je dom postavený. V zásade, v prípade, že časť rodinného domu, napríklad strechu, presahuje na susedný pozemok, ktorý vám nepatrí, súd nemusí automaticky nariadiť odstránenie tejto časti stavby, pokiaľ by odstránenie nebolo hospodársky účelné a objektívne možné. Navyše, v takomto prípade, namiesto odstránenia môže súd zriadiť vecné bremeno, ktoré je nevyhnutné na výkon vlastníckeho práva k stavbe a umožní vám v budúcnosti takúto časť stavby obhospodarovať. To znamená, že vlastníctvo domu vám nemusí byť odňaté kvôli tomu, že je postavený čiastočne na cudzej parcele, ak sa dá vzťah medzi vami ako vlastníkom stavby a vlastníkom pozemku inak usporiadať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vysporiadanie pozemku pod domom (Občianske právo)

Dobrý večer, môj známy má zakúpený dom, ale pozemok pod ním nie. Môže tento pozemok odkúpiť niekto iný a tým pádom nárokovať si aj dom?

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

(odpoveď odoslaná: 02.05.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že teoreticky pozemok pod domom môže kúpiť aj iná osoba, lebo vlastník domu nemá zo zákona predkupné právo na pozemok pod domom.

Uvádzame, že v zmysle ust. § 120 ods. 2 Obč. zákonníka stavby nie sú súčasťou pozemku, z čoho následne vyplýva, že aj keby pozemok kúpila iná osoba nemôže si v žiadnom prípade nárokovať na vlastníctvo domu.


Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta na vyporiadanie pozemku, keďže toto bude zrejme hlavne otázky ceny za pozemok.

 


Podotázka: Vysporiadanie pozemku pod domom (Občianske právo)

Dobrý deň, naša situácia sa týka dvojdomu, pod ktorým nie je vyriešený pozemok. Z jednej strany je obývaný mojím svokrom, z druhej jeho švagrinou. Svokor by chcel vyriešiť svoju stranu - ide o tri parcely. Na jednej figuruje meno bez akýchkoľvek údajov, na dvoch je uvedená Slovenská republika. Keď sa staval dom (1960-1970), tieto parcely boli odkúpené a zaplatené, avšak nemáme žiadne doklady (stratili sa). Jediné, čo máme k dispozícii, je Geometrický plán z roku 2008, ktorý nebol podaný na katastrálne úrad. Je možné s týmto Geometrickým plánom niečo riešiť, alebo už je neplatný? Prosím, poradte nám, ako vlastne postupovať pri tejto veci. Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

(odpoveď odoslaná: 24.08.2022)

Dobrý deň,
geometrický plán bez ďalších dokladov a dokumentov, napríklad kúpnej zmluvy alebo dohody o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva nie je postačujúcim dokladom k tomu, aby došlo k zmene vlastníckeho práva na nehnuteľnosti. Ak budete chcieť za tohto stavu dosiahnuť zmenu vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, s ohľadom na stratu dokladov sa obávam, že budete musieť znovu absolvovať proces odkúpenia pozemkov od štátu. Jedine, že by sa v okolitých archívoch našli dokumenty z rokov 1960-70.


Trápi vás "Vysporiadanie pozemku pod domom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vysporiadanie pozemku pod domom (Občianske právo)

Dobrý deň, spoločne so susedom sme zakúpili pozemok, na ktorom sme postavili chaty podľa jedného projektu. Pozemky pod chatami vlastníme spoločne. Ako by sme mohli vysporiadať pozemky pod chatami, tak, aby každý vlastnil pozemok pod svojou chatou?

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

(odpoveď odoslaná: 28.07.2022)

Dobrý deň,
riešenie vami uvedneého problému je jednoduché : je potrebné kontaktovať autorizovaného geodeta a predostrieť mu svoju požiadavku. Následne na základe vypracovaného geom. plánu spíšete dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, keďže v otázke uvádzate, že pozemok ste kúpuli spoločne a teda predpokladáme, že je v podielovom spoluvlastníctve.

Následne podáte návrh na vklad do katastra nehnuteľností.

Na spísanie dohody o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva odporúčam kontaktovať advokáta, aby zmluva bola právne perfektná.


Podotázka: Vysporiadanie pozemku pod domom (Občianske právo)

Dobrý deň,
predávam pozemok, na ktorom je rozostavaný dom, ktorý ešte nie je skolaudovaný. Záujemca ho chce kúpiť. Ako mám postupovať?
Ďakujem, s pozdravom Jozef.

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

(odpoveď odoslaná: 18.06.2022)

Dobrý deň, odpoveď na vami položenú otázku je jednoduchá :
Odporúčm nechať vypracovať znalecký posudok na rozostavanú stavbu, ktorý bude neoddeliteľnou súčasťou zmluvy. Zoznam znalcov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR. Následne spíšete kúpnu zmluvu na predaj pozemku a rozostavanej stavby, pričom v samotnej kúpnej zmluve uvediete, že na kupujúceho prevádzate aj práva a povinnosti vyplývajúce zo stavebného povolenia v zmysle ust. §  70 stavebného poriadku :

"Stavebné povolenie a rozhodnutie o predĺžení jeho platnosti sú záväzné aj pre právnych nástupcov účastníkov konania."
 
Na spísanie zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta.

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vysporiadanie pozemku pod domom (Občianske právo)

Dobrý deň, zdedila som dom, ale nezdedila som pozemok, na ktorom stojí. Pozemok má viacerých spoluvlastníkov. Chcela by som dom predať. Ako mám postupovať? Ďakujem. Jana

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

(odpoveď odoslaná: 11.06.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že nie je právny problém predať dom, ktorý ste nadobudli dedením a to bez ohľadu an to, že nie ste vlastníčkou pozemku. Pozemky a stavby na nich postavené môžu mať rozdielnych vlastníkov /§ 119 ods. 2 Obč. zákonníka/.

Nevieme z otázky či poznáte vlastníka resp. podielových spoluvlastníkov pozemku, ale najlepšie by bolo vyporiadať aj pozemok po domom a to z dôvodu, že nevyporiadaný pozemok môže znížiť hodnotu domu resp. dojednávanie predajnej ceny za dom, keďže kupujúci bude musieť pozemok vyporiadať, čím mu vzniknú náklady s uvedeným konaním a vyporiadaním pozemku a pri vyporiadanom pozemku aj v závislosti od lokality domu môže byť predajná cena vyššia.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta, aby vám pomohol s vyporiadaním pozemku resp. poradil najlepší postup a spísal kúpnu zmluvu. Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Vysporiadanie pozemku pod domom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vysporiadanie pozemku pod domom (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som kúpiť starší rodinný dom, avšak problém spočíva v tom, že časť tohto domu zasahuje na vedľajší pozemok, na ktorom je 10 spoluvlastníkov. Je možné tento dom odkúpiť aj za týchto okolností? Prípadne, stačilo by odkúpiť len jeden podiel z tohto susedného pozemku?

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

(odpoveď odoslaná: 04.05.2021)

obrý deň,  pokiaľ chcete kúpiť rodinný dom, ktorý má iného vlastníka ako sú vlastníci pozemkov, ktorý je naviac v podielovom spoluvlastníctve, právne to je možné. Podľa ust. 119 Obč. zákonníka platí, že stavba ako nehnuteľnosť môže mať iného vlastníka a vlastníkom pozemku môže byť tiež iná osoba, alebo jednoduchšie : kto je vlastníkom stavby neznamená to automaticky, že je aj vlastníkom pozemku pod stavbou.

Aby ste mohli odkúpiť príslušnú časť pozemku pod stavbou, na tento účel bude nevyhnutný geom. plán, ktorý vypracuje autorizovaný geodet a na jeho základe bude musieť byť spísaná zmluva o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva ohľadom pozemku, kde účastníkmi na strane predávajúcich budú všetci spoluvlastníci príslušného pozemku ako celku /§ 141 Obč. zákonníka/.

Vo veci odporúčame kontaktobvať advokáta za účelom ako vypracovania kúpnopredajnej zmluvy ohľadom rodinného domu, ako aj vyporiadania pozemku.


Podotázka: Vysporiadanie pozemku pod domom (Občianske právo)

Dobrý deň, zdela som chalupu po svojej starej mame. Pozemok, na ktorom sa nachádza táto nehnuteľnosť, je v podielovom vlastníctve. Mne prípadajú dve tretiny tohoto pozemku a ostatným podielnikom - je ich asi 20 - jedna tretina. Náš rodina využíva pozemok od roku 1925. Máme ho aj oplotený. Chcela by som vedieť, ako mám postupovať, keď chcem získať celý pozemok. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

(odpoveď odoslaná: 11.01.2021)

Dobrý deň,

 

napriek tomu, že pozemok nerušene užívate už dlhšiu dobu, neuvažoval by som vo Vašom prípade o vydržaní, pretože viete, že pozemok je v spoluvlastníctve. Vydržanie by bolo možné len ak by ste tento pozemok užívali dobromyseľne - v domnení, že Vám, resp. Vašim predchodcom patrí.

Preto ako jedinú alternatívu vidím zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, a to dohodou a ak sa dohoda nebude dať dosiahnuť, tak podaním návrhu na súd. V podstate budete žiadať to, že ostatných spoluvlastníkov vyplatíte z ich podielov.


Podotázka: Vysporiadanie pozemku pod domom (Občianske právo)

Dobrý deň. Mám záujem o časť pozemku, ktorý vlastní 40 ľudí, avšak ja nevlastním žiadny podiel. Je možné to vyriešiť tak, že odkúpim podiel od jednej osoby, následne ho zaregistrujem na katastri a potom ostatní podpíšu svoje podiely vo mne ako vlastníkovi? To by bolo v súlade so zákonom č. 397/2000 Z.z. Je tiež potrebné oficiálne zamerať časť parcely pre geometrický plán? Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

(odpoveď odoslaná: 16.11.2020)

Dobrý deň,
ak kúpite podiel jedného zo spoluvlastníkov (nie časť pozemku, ale jeho podiel) stanete sa podielovým spoluvlastníkom nehnuteľnosti. Už z toho je zrejmé, že akékoľvek vydržanie vlastníckeho práva k celej parcele neprichádza do úvahy, lebo si budete vedomý toho, že ste kúpili iba podiel na vlastníckom práve na celej nehnuteľnosti.

Ako spoluvlastník však budete môcť začať robiť kroky smerujúce k tomu, aby ste sa stali jediným vlastníkom nehnuteľnosti (či už cez postupné skupovanie podielov alebo zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva k celej nehnuteľnosti).


Trápi vás "Vysporiadanie pozemku pod domom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vysporiadanie pozemku pod domom (Občianske právo)

Dobrý deň, môže súd v konaní BSM prideliť v rozsudku rodinný dom, v ktorom bývam výlučne ja, mojej exmanželke, aj keď som jediným vlastníkom pozemku pod týmto domom a nechcem sa ho vzdať? Toto konanie o rodinný dom sa ťahá už 4 roky a keď sa po dlhom boji ustálila cena domu, začala sa oň zaujímať aj ona. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Vysporiadanie pozemku pod domom

(odpoveď odoslaná: 23.06.2020)

Dobrý deň,
v teoretickej rovine môže súd prikázať RD aj do jeho výlučného vlastníctva, a to aj napriek tomu, že Vy ste vlastníkom pozemku, na ktorom je RD postavený. V našom právnom poriadku môže byť vlastník pozemku odlišný od vlastníka stavby, ktorá je na ňom postavená.

Súd bude pri rozhodovaní prihliadať na kritériá určené v ustanovení § 150 Občianskeho zákonníka, vrátane potreby maloletých detí (napríklad ak sú deti zverené do Vašej osobnej starostlivosti je vysoká pravdepodobnosť, že súd prisúdi dom Vám), kto sa ako zaslúžil o nadobudnutie a udržanie veci... S prihliadnutím aj na to, že súd by mal rozhodnúť tak, aby sa predchádzalo ďalším sporom by bolo z pohľadu súdu prijateľnejšie riešenie, aby RD nadobudol vlastník pozemku. Inak sa v budúcnosti vytvorí nový spor týkajúci sa rozdielnosti vlastníctva pozemku a RD (zrejme nie je zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve prechodu a prejazdu, rovnako nie je uzatvorená nájomná zmluva...).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysporiadanie pozemku pod domom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.