Máte
otázku?

Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania

Dobrý deň, Došlo k situácii, v ktorej som bola nútená dať výpoveď nájomníkovi, ktorému som prenajala byt. Dohodli sme sa na termíne vysťahovania do 15. 5., ale nájomník, matka s 1,5-ročným dieťaťom, v byte stále býva a odmieta sa vysťahovať. Riešením, ktoré sme si vybrali, bolo odpojenie elektriny a vody v byte. Za týmto účelom sme do bytu vstúpili so svedkom - jedným z mojich príbuzných a prizvaným susedom. V Občianskom zákonníku som našla ustanovenie o vstupe majiteľa do nehnuteľnosti. Polícia mi potvrdila, že takéto konanie bolo v poriadku, ak sa tak stalo za uvedeným účelom. S pozdravom.

Odpoveď: Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania

Dobrý deň, vstup do prenajatého bytu bez súhlasu nájomcu, pokiaľ tento byt tvorí obydlie nájomcu nie je v súlade so zákonom. Veľakrát už bolo rozhodnuté, že ide o porušenie domovej slobody, teda trestné konanie.

Viem, že je to Váš byt, bijú sa tu však dve ústavné práva, jedno je právo vlastniť majetok a druhé právo na obydlie. Ústavný súd SR porovnával tieto práva a usúdil, že právo na obydlie má prednosť pred právom vlastniť majetok.

Nezostane Vám nič iné ako podať návrh na súd na vypratanie tejto osoby. Nakoľko však ide o mamičku s maloletým dieťaťom, súd ju nemusí vypratať, preto sa na súdne konanie musíte veľmi dobre pripraviť, ak by ste to riešili súdom. 

Je to neuveriteľné, ale prenajímateľ to na vôbec jednoduché.

Pokiaľ budete v budúcnosti uzatvárať nájomnú zmluvu, napíšte mi, poradím Vám veľmi dobre formulácie do zmluvy, ktoré v prípade tejto situácie Vám ušetria mesiace, možno až roky čakania na súde. V tomto štádiu, keď už máte zmluvu uzatvorenú by Vám nepomohli.

Stretli sme sa už aj s tým, že v prípade vypnutia elektriny, súd rozhodol neodkladným opatrením, že prenajímateľ je povinný zdržať sa konania, ktorým by obmedzoval prívod elektrickej energie do nehnuteľnosti.

Dajte si preto veľký pozor na to, aby ešte aj voči Vám nebolo vznesené obvinenie. 

 

Trápi vás "Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania (Občianske právo)

Dobrý deň, máme prenajatý byt, od ktorého nám majiteľ už vypovedal nájom. Máme však maloleté deti a majiteľ sa vyjadril, že počká, či nám mesto pridelí mestský byt, o ktorý žiadame. Napriek tomu nám však bez nášho vedomia odpojil elektrinu a nechce ju znovu zapnúť. Rád by som sa opýtal, či na to má právo a ako by som mal postupovať. Súčasný stav mi obmedzuje možnosť variť, keďže náš sporák je elektrický. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania

(odpoveď odoslaná: 02.07.2023)

Dobrý deň, v súlade so zákonom č. 40/1964 Zb. má nájomca právo na užívanie bytu v rozsahu zodpovedajúcom jeho účelu a na užívanie zariadení a príslušenstva bytu podľa nájomnej zmluvy. Ak vlastník prenajatého bytu počas trvania výpovednej doby neoprávnene odpojil elektrinu, môže sa nájomca obrátiť na súd a požadovať o zapojenie. V prípade výpovede z nájmu má nájomca právo na bývanie do uplynutia doby vypovedacej lehoty. Ak Vám skončila nájomná zmluva, majiteľ bytu môže podať návrh na súd na vypratanie. Skúste sa s ním dohodnúť, bez existujúcej nájomnej zmluvy však v byte bývate už nezákonne.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Moja manželka je na materskej a ja pracujem ako stavbár. Máme tri maloleté deti a momentálne bývame v podnájme. Už štyri mesiace meskačíme s nájomným. Nikdy sme nechceli byť dlžníkmi a chceli by sme všetko dať do poriadku. Momentálne sme už druhý deň bez elektriny, čo je pre nás ako by nás vyhodili na ulicu.

Odpoveď: Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania

(odpoveď odoslaná: 19.02.2023)

Dobrý deň,
pokiaľ ste nezaplatili nájomné za 4 mesiace, naplnili ste dôvod na výpoveď z nájmu, ktorú vám prenajímateľ môže dať v zmysle ust. § 711 ods. 1 Občianskeho zákonníka (OZ) len z taxatívne vymedzených dôvodov, medziiným aj vtedy, ak nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace, alebo tým, že prenechal byt alebo jeho časť inému do podnájmu bez písomného súhlasu prenajímateľa. 

Súčasne v zmysle ust. § 710 ods. 4 OZ ale platí, že "Ak bola daná výpoveď z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d), že nájomca nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu, a preukáže, že ku dňu doručenia výpovede bol v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov, výpovedná lehota sa predlžuje o ochrannú lehotu, ktorá trvá šesť mesiacov." a tiež, že "Ak nájomca, ktorý je v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov, pred uplynutím ochrannej lehoty platí prenajímateľovi dlžné nájomné alebo sa písomne dohodne s prenajímateľom o spôsobe jeho úhrady, rozumie sa tým, že dôvod výpovede nájmu bytu zanikol."

Vzhľadom na uvedené by bolo namieste kontaktovať prenajímateľa a vysvetliť mu celú situáciu. AK sa nachádzate v hmotnej núdzi, potom to prenajímateľovi preukážte. Súčasne by bolo dobré mu uhradiť aspoň časť zameškaného nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu, t.j. za energie, resp. dohodnúť sa na jeho postupnom splácaní.

Súčasne platí, že "Ak sa nájomný pomer skončil z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d) nájomcovi, ktorý preukáže, že je v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov, nájomca má právo len na náhradné ubytovanie. V iných prípadoch skončenia nájomného pomeru z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d) nájomca nemá právo na bytovú náhradu; ak ide o dôvod hodný osobitného zreteľa, má nájomca právo na prístrešie. Ak sa nájomný pomer skončil z dôvodov uvedených v odseku 3 nájomcovi, ktorý sa stará o maloleté dieťa alebo o bezvládnu osobu, ktorí sú členmi jeho domácnosti, a ak to pomery prenajímateľa umožňujú, poskytne sa mu namiesto náhradného ubytovania náhradný byt. Náhradný byt môže mať horšiu kvalitu a menšiu obytnú plochu, ako má byt, ktorý má nájomca vypratať. Náhradný byt mu možno poskytnúť aj mimo obce, v ktorej sa nachádza ním vypratávaný byt. Vzdialenosť náhradného bytu musí však umožniť dennú dochádzku do práce."

Pokiaľ podmienku hmotnej núdze nespĺňate, potom Vám asi nezostane iné ako ukončiť nájom a hľadať si nové bývanie. 

 


Podotázka: Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania (Občianske právo)

Dobrý deň, som v podnájme vyše roka, ale elektrika stále nie je prepísaná na môj meno, pretože majiteľka mala dlh pri vyúčtovaní, ktorý nezaplatila. Od tej doby prišlo samozrejme ďalšie vyúčtovanie, ktoré už zvýšilo dlh o približne 100 € a stále nebol uhradený. Včera, po viac ako roku, som ako nájomca bytu prišla z práce domov a elektriku mali odpojenú. Nevím, ako mám ďalej riešiť túto situáciu. Prosím o radu. Ďakujem.

Odpoveď: Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania

(odpoveď odoslaná: 22.06.2018)

Dobrý deň,

pokiaľ tento stav zavinil majiteľ bytu, ktorý neuhrádzal energie, potom máte ako nájomca právo žiadať zľavu z nájomného. Podľa § 698 a § 699 Občianskeho zákonníka:

§ 698

(1) Nájomca má právo na primeranú zľavu z nájomného, dokiaľ prenajímateľ napriek jeho upozorneniu neodstráni v byte alebo v dome závadu, ktorá podstatne alebo po dlhší čas zhoršuje ich užívanie. Právo na primeranú zľavu z nájomného má nájomca aj vtedy, ak sa neposkytovali plnenia spojené s užívaním bytu alebo sa poskytovali vadne, a ak sa v dôsledku toho užívanie bytu zhoršilo.

(2) Rovnaké právo má nájomca, ak stavebnými úpravami v dome sa podstatne alebo po dlhší čas zhoršia podmienky užívania bytu alebo domu.

(3) Nájomca má právo na primeranú zľavu z úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu, pokiaľ ich prenajímateľ riadne a včas neposkytuje.

§ 699

Právo na zľavu z nájomného alebo z úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu treba uplatniť u prenajímateľa bez zbytočného odkladu. Právo zanikne, ak sa neuplatnilo do šiestich mesiacov od odstránenia závad.


Trápi vás "Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania (Občianske právo)

Vážený p. Judr. Ficek, ďakujem pekne za odpoveď. Boli sme v byte len krátko. Elektrinu vypol na diaľku domovník, s ktorým som sa dohodla telefonicky. Mám svedkov, ktorí potvrdia, že sme tam boli približne 5 minút. Tiež sme vrátili môj nábytok z chodby späť do bytu, konkrétne na balkón. Cieľom bolo vrátiť nábytok do interiéru bytu v rámci ochrany mojich vecí. Susedka manipulovala s mojím nábytkom bez môjho súhlasu a neopýtala sa ma, či môže. Bez môjho vedomia s tým vykonala niečo. Nábytok nechala pred vchodovými dvermi na chodbe. Je to môj nábytok. Ako sa brániť voči tomuto? Susedka už povedala, že sa sťahuje preč, no v byte neoprávnene býval aj jej priateľ, ktorý nebol v zmluve uvedený. Domovník mi potvrdil, že tam býval. S tým súvisí, že susedka spotrebovala veľa elektriny a vody. Ako sa môžem brániť? Návrh som už podala elektronicky, avšak, ako ho môžem teraz stiahnuť? Tento návrh som podala cez web Ministerstva spravodlivosti. Pekný deň.

Odpoveď: Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania

(odpoveď odoslaná: 24.06.2017)

Dobrý deň, správanie, ktoré prezentuje nájomkyňa by bolo dôvodom na ukončenie nájomnej zmluvy. Nakoľko však už máte ukončený nájomný vzťah, tak potom je to bezpredmetné. Svoj majetok máte právo chrániť, len to nedáva dôvod na vstup do bytu. 

V tomto je právo dosť kruté pre prenajímateľa.

Žalobu na súd ešte nesťahujte, Počkajte kým sa skutočne vysťahuje a až potom ho stiahnite. Môžete to urobiť elektronicky, tak ako ste podávali žalobu. Stačí napísať list k spisovej značke, pod ktorou je konanie vedené, že beriete návrh v celom rozsahu spať.

Pokiaľ bola vypálená elektrina, pri vysťahovaní si spíšte preberací protokol a odpíšte stavy meračov energií. Pokiaľ sa nájomkyňa tohto odpisu nezúčastní, priberte jedného alebo dvoch svedkov, ktorí budú prítomní pri odpisovaní elektrickej energie. Zároveň si urobte fotografie stavov meračov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vypnutie elektriny v byte, v prípade nevysťahovania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.