Máte
otázku?

Vymáhanie uhradenej zálohy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Nitra

Otázka: Vymáhanie uhradenej zálohy

Dobrý deň, na začiatku roka 2017 som sa dohodol s jedným pánom na dodávke montovanej konštrukcie. Zaplatil som zálohu 500 € a následne ešte 200 € poštou, o čom mám aj doklad. Disponujem jeho osobnými údajmi, avšak nemám jeho adresu. Prestal komunikovať a nezdvíha telefón. Neviem, ako by som mal postupovať. Nemám spísanú zmluvu, len nahrávky hovorov a doklad z pošty.

Odpoveď: Vymáhanie uhradenej zálohy

Dobrý deň. Pokiaľ máte doklad o úhrade spomenutej zálohy, skutočnosť, že nebola spísaná pôžička, nemusí byť prekážkou pri prípadnom súdnom vymáhaní. Ak by sa totiž nepodarilo preukázať zmluvný základ, bolo by možné vymáhať zálohu titulom bezdôvodného obohatenia. Z vašej otázky však nie je úplne zrejmé, či máte doklad len na 200 € alebo aj na sumu 500 €.
Vzhľadom na to, že dotyčný pán (dlžník) sa zatajuje, akákoľvek mimosúdna snaha o vyriešenie veci by zrejme nebola úspešná.
Ak by ste sa však rozhodli vymáhať danú sumu súdnou cestou, bolo by najskôr potrebné zistiť adresu dlžníka (ideálne jeho trvalý pobyt). Zistiť trvalý pobyt môžete cez Centrálny register obyvateľov SR v Banskej Bystrici.

Trápi vás "Vymáhanie uhradenej zálohy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhanie uhradenej zálohy (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Dňa 21.9.2020 som zaslaním 300 eur na účet manželky pána, ktorý predával psa, vložila zálohu. Pes následne uhynul, avšak majiteľ mi ponúkol iného psa. Vzhľadom na to, že som nemala záujem, sľúbil, že mi zálohu vráti. Napriek tomu mi nepreberá telefón a nereaguje na moje správy. Chcela by som sa opýtať na to, ako mám postupovať ďalej, aby som dostala späť svoje peniaze. Ďakujem, M.

Odpoveď: Vymáhanie uhradenej zálohy

(odpoveď odoslaná: 30.10.2020)

Dobrý deň,

z otázky usudzujeme, že ste reagovali na nejaký inzerát, pričom nešlo o registrovaný chov zvierat, teda zálohu ste uhradili fyzickej osobe - nepodnikateľovi. Usudzujeme z popisu prípadu, že ste naleteli podvodníkovi, ktorý žiadnych psov nemá a podvodným spôsobom vyláka od záujemcov o kúpu spoločenských zvierat peniaze.

Ak je to tak a zálohu ste uhradili, odporúčame osobe, s ktorou ste komunikovali poslať len SMS s tým, že v prípade, že záloha vrátená nebude vo Vami stanovenej lehote, vec oznámite na polícii, ako aj Slovenskej obchodnej inšpekcii ako neoprávnené podnikanie.

Ďalšou možnosťou je, aby ste sa obrátili na Vašu banku, aby banka žiadala prijímateľa peňazí o ich vrátenie. Ak ku vráteniu peňazí nedôjde dobrovoľne na základe žiadosti banky, banka Vám následne poskytne údaje o prijímateľovi platby (meno a adresu) a sumu 300 € budete musieť vymáhať cestou súdu. Táto služba v banke bude spoplatnená.

Ďalšou možnosťou je, aby ste o tomto konkrétnom prípade informovali média.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie uhradenej zálohy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.