Máte
otázku?

Výkon činnosti finančného sprostredkovateľa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Žilina

Otázka: Výkon činnosti finančného sprostredkovateľa

Dobrý deň, dostal som sa do kontaktu s nemenovanou firmou, ktorá sa zaoberá finančným sprostredkovaním (úvery, poistky, atď.). Organizujú semináre "finančného vzdelávania", po ktorých vám ponúknu spoluprácu, kde ak niekomu odporučíte ich služby, dostávate províziu. Po absolvovaní celodenného seminára - ktorý stojí 66€, vás požiadajú o podpísanie dokumentov o spolupráci. V týchto dokumentoch je bod, kde som žiadateľ ja a záujemca je firma: "Žiadateľ vyhlasuje, že nemá záujem vykonávať túto činnosť ako zamestnanec záujemcu. Žiadateľ vyhlasuje, že je plnoletý, že je osobou dôveryhodnou v zmysle zákona č. 455/1991 Z.z. o živnostenskom podnikaní a že spĺňa všetky podmienky na to, aby činnosť uvedenú v bode 1. vykonával ako podnikateľ." V bode 1 je popísaná činnosť odporúčania ľudí a ich údajov pre uzatvorenie zmlúv. Pokiaľ správne chápem, podnikateľ musí byť zapísaný v obchodnom registri alebo byť živnostníkom. Zo zmluvy vyplýva, že deklarujem, že som podnikateľ. Táto firma však na seminároch propaguje, že to môžem robiť aj ako fyzická osoba. Mám teda pravdu a nemôžem túto činnosť vykonávať ako fyzická osoba? Je možné podať nejaký anonymný podnet na prešetrenie alebo musím postupovať verejne? Nejde náhodou o trestný čin alebo niečo podobné zo strany firmy? Ďakujem.

Odpoveď: Výkon činnosti finančného sprostredkovateľa

Dobrý deň,

k Vašej otázke týkajúce sa spôsobov, akými je možné vykonávať činnosť finančného sprostredkovania je potrebné v prvom rade uviesť, že tvrdenie o tom, že činnosť finančného sprostredkovania je možné vykonávať nielen ako podnikateľ, ale ako fyzická osoba nepodnikateľ je pravdivé.

Živnostenský zákon totiž výslovne ustanovuje v § 3 ods. 1 písm. d) bod 6. že živnosťou nie je činnosť pri výkone povolaní burzových dohodcov, samostatných finančných agentov a finančných poradcov a iných fyzických osôb oprávnených vykonávať finančné sprostredkovanie a finančné poradenstvo podľa osobitného predpisu (týmto osobitným predpisom je zákon č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve).

Z uvedeného jednoznačne vyplýva, že túto činnosť nielen že nie je nutné vykonávať ako fyzická osoba - podnikateľ (teda živnostník), ale zákon túto možnosť výslovne vylučuje. V tejto časti na základe Vami popísaného skutkového stavu teda nie je možné v konaní spoločnosti zaoberajúcej sa finančným sprostredkovaním konštatovať žiadny nesúlad s účinným právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Finančné sprostredkovanie je právne regulované už vyššie uvedeným zákonom č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a o finančnom poradenstve (ďalej len Zákon o finančnom sprostredkovaní). Zákon o finančnom sprostredkovaní v § 2 ods. 5 ustanovuje, že finančné sprostredkovanie vykonávané podľa Zákona o finančnom sprostredkovaní je podnikaním. Súčasne ale toto ustanovenie obsahuje odkaz na § 2 ods. 2  písm. c) Obchodného zákonníka, podľa ktorého podnikateľom je aj osoba, ktorá podniká na základe iného než živnostenského oprávnenia podľa osobitných predpisov.

Zákon o finančnom sprostredkovaní teda výslovne ustanovuje, že finančné sprostredkovanie vykonávané podľa Zákona o finančnom sprostredkovaní je podnikaním, avšak osoba oprávnená na finačné sprostredkovanie po splnení zákonných podmienok ho vykonáva nie ako podnikateľ zapísaný v obchodnom registri ani ako osoba podnikajúca na základe živnostenské oprávnenia, ale ho vykonáva ako osoba podnikajúca na základe iného než živnostenského oprávnenia podľa osobitných predpisov (ktorým je aj Zákon o finančnom sprostredkovaní).

Na základe uvedených skutočností možno jednoznačne konštatovať, že osoba oprávnená podľa Zákona o finančnom sprostredkovaní na výkon činností finančného sprostredkovania ju musí vykonávať ako podnikateľ, ktorým sa na tieto účely rozumie osoba podnikajúca podľa Zákona o finančnom sprostredkovaní - teda na základe iného než živnostenského oprávnenia, keďže táto činnosť živnosťou ani nie je. 

Z Vami opísaného skutkového stavu teda nemožno v tomto smere vyvodiť porušenie či zamlčenie určitých skutočností, na ktoré by bola spoločnosť zaoberajúca sa finančným sprostredkovaním povinná podľa Zákona o finančnom sprostredkovaní.

Trápi vás "Výkon činnosti finančného sprostredkovateľa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výkon činnosti finančného sprostredkovateľa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.