Máte
otázku?

Vyhrážanie sa formou sms správ


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Vyhrážanie sa formou sms správ

Dobrý deň, dostal som výhražnú SMS správu od bývalého kamaráta. Vo svojej správe sa mi vyhráža bitkou a vulgárne sa do mňa obúva. Dokonca obvinil moju manželku, že ma podvádza. Pracujem v zahraničí, a preto by som potreboval poradiť, čo možno v takomto prípade podniknúť. Ďakujem.

Odpoveď: Vyhrážanie sa formou sms správ

Dobrý deň, v takomto prípade je možné podať trestné oznámenie písomnou formou doručenou príslušnému orgánu policajného zboru SR. Na základe Vášho písomného oznámenia o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu začnú orgány činné v trestnom konaní konať. Ako prílohu svojho oznámenia priložte aj sms správy, ktoré ste od neho obdržali. O trestný čin však ide iba v tom prípade, ak sú jeho vyhrážky takej intenzity, že vzniká dôvodná obava o Vaše zdravie. Musíte teda orgánom činným v trestnom konaní presne popísať aj obavu, ktorá vzniká jeho vyhrážaním sa.

Trápi vás "Vyhrážanie sa formou sms správ" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyhrážanie sa formou sms správ (Trestné právo)

Dobrý deň, osoba mi na Messengeri posiela urážlivé a vyhrážajúce sa správy, v ktorých hovorí o tom, že "spláchnem popol, krížené kosti a lebku". Používa aj vulgárne výrazy voči mojej dcére a mne. Táto osoba je otcom dieťaťa, ktoré máme spolu s mojou partnerkou zverené do výchovy, pretože jeho matka je psychicky chorá. Dotyčný už v minulosti bol trestným súdom odsúdený za drogové delikty a bol vyhostený z Rakúska, čo vyvoláva moje obavy o bezpečnosť rodiny. Mám tento problém nahlásiť polícii alebo by som mal podať písomné sťažnosti? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Vyhrážanie sa formou sms správ

(odpoveď odoslaná: 10.03.2024)

Dobrý deň,
rozumieme Vám, nejde o jednoduchú situáciu, v tomto prípade by sa mohlo jednať o trestný čin nebezpečného vyhrážania podľa ust. § 360 Trestného zákona: 

Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.  

Situáciu Vám odporúčam riešiť. Môžete sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní a podať trestné oznámenie, buď písomne alebo ústne do zápisnice. K oznámeniu priložte aj dôkazy, ktoré vo veci máte, teda snímky obrazovky, kde sú zachytené predmetné správy. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vyhrážanie sa formou sms správ (Trestné právo)

Dobrý deň, neustále dostávam výhražné správy, nadávky, vyhrážky bitkou a urážky od bývalej priateľky môjho partnera. Toto trápenie sa už vlečie takmer rok. Naposledy mi, v rámci jej výtržností, jej rúžom pokreslila auto nadávkami. Keď sme sa následne stretli, chcela ma dokonca aj zbiť. Aké kroky by som mala podniknúť v tejto situácii?

Odpoveď: Vyhrážanie sa formou sms správ

(odpoveď odoslaná: 05.09.2022)

Dobrý deň,
v tomto prípade by som odporúčal urobiť oznámenie na polícii. Minimálne by som v tomto konaní videl priestupok, proti občianskemu spolunažívaniu, ale pokiaľ by sa zistilo, že závažnosť konania je vyššia a boli by na to dôkazy, mohlo by sa teoreticky jednať aj o trestný čin nebezpečného prenasledovania, prípadne nebezpečného vyhrážania. Zhromaždite dôkazy, ktoré máte a oznámte uvedené na polícii. 


Podotázka: Vyhrážanie sa formou sms správ (Trestné právo)

Dobrý deň. Rozišla som sa s milencom, ktorý má k dispozícii moje fotografie, aj tie z intímnych oblastí môjho života. Vyhráža sa mi tým, že založí profil na zoznamovacom portáli a bude odosielať moje fotografie cudzím ľuďom v mojom mene. Je možné postupovať v tomto prípade anonymne, s ohľadom na môj rodinný status? Ďakujem.

Odpoveď: Vyhrážanie sa formou sms správ

(odpoveď odoslaná: 17.11.2020)

Dobrý deň,
trestné oznámenie môžete podať aj anonymne, ale nakoľko bude vo veci zrejmé kto je v postavení poškodeného, je málo pravdepodobné, že by policajti prejednali vec bez toho, aby Vás kontaktovali a predvolali. Na to, aby ste preukázali vyhrážanie je totiž potrebné policajtom predložiť predmetné správy, v ktorých sa Vám vyhráža. Z nich musí byť zrejmé z akých účtov na sociálnych sietiach alebo mobilných čísiel sa komunikovalo.


Trápi vás "Vyhrážanie sa formou sms správ" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyhrážanie sa formou sms správ (Trestné právo)

Dobrý deň. Komunikovala som s jedným pánom, ktorý tvrdí, že je lekárom a pracuje v Jemene. Nedávno ma požiadal, či mu môže poslať balík, na čo som mu poskytla svoju adresu. No potom mi doručovacia spoločnosť oznámila, že musím zaplatiť za balík, takže som pánovi odpísala, že zaň nezaplatím. Teraz sa mi vyhráža, že je lekárom a že mi nakazí covid-19, že ma dá uniesť a zaplatí právnika, aby ma dal do väzenia. Tvrdí, že ho mám očakávať tento týždeň a sľubuje mi, že mi skomplikuje celý život, a to aj mojej rodine. Teraz sa bojím a som z toho zmätená.

Odpoveď: Vyhrážanie sa formou sms správ

(odpoveď odoslaná: 04.11.2020)

Dobrý deň,
riešením Vami uvedenej situácie, je oznámiť výhražné emaily na políciu a na emaily z Vašej strany nijako nereagovať.

Možnosťou je tiež informovať komerčné média /JOJ, Markíza/, aby Váš prípad zverejnili pod podmienkou, že nebude zverejnené Vaše meno, hlavne pre výstrahu  ďalším ľuďom.


Podotázka: Vyhrážanie sa formou sms správ (Trestné právo)

Dobrý deň, mám 17 rokov a pred nedávnom som si písala a telefonicky komunikovala na Messengeri s jedným chlapcom. Počas našej hovornej konverzácie sme sa navzájom ukazovali oblečení vulgárnym spôsobom. Keď som sa mu ukázala, natáčal ma, vytvoril z toho video a vytvoril z toho aj snímku obrazovky, ktorú následne preposlal svojim kamarátom. Teraz mi vyháňajú, že ak sa s nimi nevyspím, nevymažú video a ak im nepošlem ďalšie vulgárne fotky, pošlú video mojej rodine a priateľom. Prípadne, že to bude vedieť celá dedina a budú mi písať ďalší a vyhrožuje sa mi. Dokonca mám dôkaz o ich vyhrážkach. Prosím, poraďte mi. Veľmi sa bojím a som zúfalá. Už neviem ako ďalej rozmýšľať - tak zúfalá, že premýšľam nad samovraždou. Táto situácia bola len pre zábavu a on to preposlal aj svojim kamarátom, čo mi len pripomína, aká som bol hlúpa. Teraz sa zo mňa ešte smejú. Je to strašné, prosím, pomôžte mi a poraďte. Môže mi pomôcť polícia?

Odpoveď: Vyhrážanie sa formou sms správ

(odpoveď odoslaná: 06.04.2020)

Dobrý deň prajem,

v takom prípade odporúčam podať trestné oznámenie, pre vydieranie. Záleží ale tiež na tom, koľko mal dotyčný rokov. Ak mal menej ako 15, tak by ste z toho mohli mať problém aj Vy. Ak mal aspoň 15 tak je to v poriadku. Oznámenie odporúčam podať písomne na polícii, pričom im vysvetliť aj Vaše obavy a strach z toho, že to zverejnia. 

Podľa § 189 Trestného zákona Kto iného násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až šesť rokov.

Za uvedené konanie im hrozí dosť vysoká sankcia.

Tým, že fotky poslal ďalej, resp. ostatní medzi sebou, mohli by mať postih aj za trestný čin poškodzovania cudzích práv:

§ 376 Trestný zákon: Kto neoprávnene poruší tajomstvo listiny alebo inej písomnosti, zvukového záznamu, obrazového záznamu alebo iného záznamu, počítačových dát alebo iného dokumentu uchovávaného v súkromí iného tým, že ich zverejní alebo sprístupní tretej osobe alebo iným spôsobom použije a inému tým spôsobí vážnu ujmu na právach, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. 

Odporúčám si premyslieť uvedené a pokiaľ sa chcete brániť, podať trestné oznámenie. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vyhrážanie sa formou sms správ (Trestné právo)

Dobrý deň, Chcem sa spýtať, človek, ktorý už bol vo väzení a má podmienučný trest, mi vyhráža smrťou prostredníctvom SMS. Nie je však jasné, čí smrť má na mysli: moju alebo svoju. Aj napriek tomu, že som mu už mnohokrát povedala / napísala, že si to neželám, neustále ma kontakuje. Čo môžem robiť? Kam sa mám obrátiť? Vopred ďakujem za odpoveď. Dovidenia.

Odpoveď: Vyhrážanie sa formou sms správ

(odpoveď odoslaná: 05.01.2019)

Dobrý deň, vo veci odporúčame podať na polícii oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu nebezpečného vyhrážania.

Podľa § 360 Trestného zákona sa trestného činu nebezpečného vyhrážania dopustí, kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyhrážanie sa formou sms správ" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.