Máte
otázku?

Vyčíslenie škody a vyhotovenie znaleckého posudku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Žilina

Otázka: Vyčíslenie škody a vyhotovenie znaleckého posudku

Dobrý deň, ako napísať žalobu na občianskoprávne konanie na vyčíslenie škody za porušenie autorských práv? Súd uznal vinníka a odsúdil ho na peňažný trest. Sudca odporučil škodu vymáhať v občianskoprávnom konaní. Mám si ja zabezpečiť znalca na vyčíslenie škody? Môžem si škodu vyčísliť sama? Ďakujem.

Odpoveď: Vyčíslenie škody a vyhotovenie znaleckého posudku

Dobrý deň. 

Žaloba na súd musí obsahovať všeobecné náležitosti a to:

  1. ktorému súdu je určené,
  2. kto ho robí,
  3. ktorej veci sa týka,
  4. čo sa ním sleduje a
  5. podpis.

V žalobe sa okrem všeobecných náležitostí podania uvedie označenie strán, pravdivé a úplné opísanie rozhodujúcich skutočností, označenie dôkazov na ich preukázanie a žalobný návrh. Opísanie rozhodujúcich skutočností nemožno nahradiť odkazom na označené dôkazy. Žalobca k žalobe pripojí dôkazy, ktorých povaha to pripúšťa, okrem tých, ktoré nemôže bez svojej viny pripojiť.

Výšku škody si môžete vyčísliť sám, ale ak túto výšku škody bude druhá strana namietať, tak navrhne vyhotoviť súdno-znalecký posudok. Preto odporúčam na výšku škody dať vyhotoviť znalecký posudok a v žalobe žiadať úhradu nákladov s jeho vyhotovením. 

Odporúčam sa v tejto veci obrátiť na advokáta, ktorý Vám k tomu poskytne kvalifikovanú právnu pomoc vrátane spísania žaloby na súd. 

Dávam do pozornosti ustanovenie 209 CSP, na základe ktorého už je možné predložiť súdu aj súkromný znalecký posudok:

Súkromný znalecký posudok je znalecký posudok predložený stranou bez toho, aby znalecké dokazovanie nariadil súd. Ak je spolu so žalobou predložený súkromný znalecký posudok, ktorý má všetky zákonom predpísané náležitosti a obsahuje doložku o tom, že znalec si je vedomý následkov vedome nepravdivého znaleckého posudku, postupuje sa pri vykonávaní tohto dôkazu akoby išlo o znalecký posudok súdom ustanoveného znalca. Ak sa súkromný znalecký posudok vyhotovuje v priebehu konania, súd umožní znalcovi nahliadnuť do spisu alebo sa inak oboznámiť s informáciami potrebnými na vypracovanie znaleckého posudku.

Trápi vás "Vyčíslenie škody a vyhotovenie znaleckého posudku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyčíslenie škody a vyhotovenie znaleckého posudku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.