Máte
otázku?

Vlastníctvo vodovodnej prípojky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Vlastníctvo vodovodnej prípojky

Dobrý deň. Nie som si istá, či mi cez tuto formu môžete poskytnúť informáciu. Na našom pozemku, ktorý sme kúpili bez ťarchy, sa nachádza vodovodná a kanalizačná prípojka, pričom jej pôvodným vedením malo byť popri ceste. K chybe pri zameriavaní prípojok došlo a zistenie faktičkého stavu nastalo v momente, keď sme sa rozhodli začať stavať vo vzdialenosti blízko tejto prípojky. Nesúhlasíme s napojením susedov na túto prípojku. Vodárne aj obec si priznali svoju chybu a vraj napoja susedov na novú prípojku. Stará a sporná prípojka je pre susedov teda nefunkčná. Pri stavaní nášho domu by nám teraz viac vyhovovalo napojiť sa na ňu. Predstavitelia vodární od nás požadujú súhlas suseda, k prepojeniu s pôvodne blízkou prípojkou. Je to správne? Veď my by sme mohli požiadať o odstránenie prípojky, nakoľko zasahuje do nášho súkromného vlastníctva. Prečo teda potrebujeme súhlas susedov k jej využitiu? Tento postup mi pripadá ako šikanovanie zo strany vodární, nakoľko možný nesúhlas by znamenal vznik problému pre nich. Vodári to prezentujú tak, že odmietame z čistého sebeckého zámeru získat susedovu prípojku. Avšak v prípade, že je súhlas nevyhnutný, nemáme problém napojiť sa na prípojku, ktorá nám bola určená, pretože chceme udržať dobré susedské vzťahy. Za odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom, Beterová.

Odpoveď: Vlastníctvo vodovodnej prípojky

Dobrý deň, 

najskôr zadefinujem pojmy.
Vodovodná prípojka je úsek potrubia spájajúci rozvádzaciu vetvu verejnej vodovodnej siete s vnútorným vodovodom nehnuteľnosti. Vodovodnou prípojkou sa privádza voda z verejného vodovodu do nehnuteľnosti, ktorá je pripojená na verejný vodovod.

Vlastníkom vodovodnej prípojky je osoba, ktorá zriadila prípojku na svoje náklady  a to spôsobom určeným prevádzkovateľom.

To isté platí pre odpadovú prípojku.

Takže prípojka je vo vlastníctve suseda, preto potrebujete jeho súhlas. Ak by bola vo Vašom vlastníctve, nepotrebujete jeho súhlas.

Prípojka musí byť zriadená iba so súhlasom prevádzkovateľa, takže nie každé napojenie je povolené.

Skúste sa dohodnúť so susedom na tom, že by ste využili jeho prípojku alebo že by ste ju od neho odkúpili. Potom by ste sa pred vodarmi preukázali vlastníctvom prípojky, vtedy by ste nepotrebovali súhlas suseda. Sused Vam nemusí prípojku len predať, môže Vám ju darovať, ak ho o tom presvedčíte. Pre suseda nemá prípojka hodnotu, pre Vás áno.

 

Trápi vás "Vlastníctvo vodovodnej prípojky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vlastníctvo vodovodnej prípojky (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Kúpili sme dom a vodovodná prípojka je umiestnená v pivnici suseda, kde sa nachádzajú aj hodiny. Môže nás sused odpojiť od vody bez nášho súhlasu? Ďakujem.

Odpoveď: Vlastníctvo vodovodnej prípojky

(odpoveď odoslaná: 25.05.2022)

Dobrý deň,
ak máte zároveň zriadené vecné bremeno v jej nehnuteľnosti tak nie. Ak by ste vecné bremeno priamo na liste vlastníctva zriadené nemali, viem si predstaviť situáciu, že by Vás odpojila. V následných súdnych konaniach by ste však mali uspieť. Rozhodujúce je totiž to, či so zriadením prípojky v minulosti súhlasila, ako dlho je zriadená... Aj právo z vecného bremena sa dá totiž vydržať a presne tak ho mohol vydržať bývalý vlastník nehnuteľnosti. Ak by Vás odpojila, bude nutné sa čo najskôr brániť návrh na nariadenie neodkladného opatrenia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vlastníctvo vodovodnej prípojky (Spoluvlastníctvo)

Pekne vás zdravím, nedávno som kúpil starší dom na dedine a narazil som na problém s verejným vodovodom. Na celej ulici je v každom dome zavedená verejná voda, len v našom ju pôvodní obyvatelia nedali zaviesť. Nastal nám tým pádom pomerne veľký problém. Používame vodu zo studne, avšak aj po viacerých odberoch, úpravách a kontrolách v biologických laboratórnych skúškach sa ukázala byť nevhodná na domáce použitie, nehovoriac o pite. Pri žiadaní o napojenie vody by sme sa museli dostať (podvŕtať) na druhú stranu prístupovej cesty, aby bol možný prívod vody k nášmu domu. Moja otázka teda znie: Je možné sa napojiť na prípojku suseda vedľajšieho domu, aby sme nemuseli prekopávať celú ulicu? Čo všetko by sme k tomu potrebovali? Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď na môj dosť záväzný problém.

Odpoveď: Vlastníctvo vodovodnej prípojky

(odpoveď odoslaná: 01.08.2019)

Dobrý deň,

to odkiaľ vás vodári zapoja záleží od toho odkiaľ sú napojené vodovodné potrubia. Pokiaľ sa dá pripojiť na susedovu vodovodnú rúru a schvália to i vodári, tak nevidím problém v tom, prečo by to nebolo realizovateľné. Avšak ak usúdili, že hlavný prípoj je na opačnej strane, vodári sa vedia podkopať pod prístupovú cestu bez toho, aby ju narušili. Vykopú sa jamy na vašej strane a na opačnej za prístupovou cestou a popod cestu zavedú novú vodovodnú rúru, ktorú napoja do vašej šachty. Z uvedeného teda vyplýva, že vodári musia u vás zakresliť a určiť, kde sa s verejnou vodou napoja, a kde bude pre pripravená šachta. 

Pred zriadením vodovodnej prípojky musíte predložiť vlastníkovi (prípadne prevádzkovateľovi) verejného vodovodu vyplnenú žiadosť.

Každá obec má na pripojenie svoje podmienky, a teda je potrebné, aby ste si podali žiadosť o pripojenie na verejný vodovod na príslušnú obec. 

Pre každú pripájanú nehnuteľnosť sa zásadne zriaďuje samostatná vodovodná prípojka.  Miesto pripojenia na vodovodnej prípojke, umiestnenie vodomerného meradla na vodovodnej prípojke určí prevádzkovateľ verejného vodovodu, alebo obec.  Žiadateľ musí pred pripojením vybudovať na vlastné náklady vodovodnú prípojku podľa dokumentácie vyhotovenej podľa príslušných právnych predpisov.  Ak sa prevádzkovateľ verejného vodovodu rozhodne osadiť meradlo na vodovodnej prípojke, z ktorej sa doteraz odber vody nemeral, odberateľ je povinný vykonať podľa pokynov prevádzkovateľa verejného vodovodu potrebné úpravy na vodovodnej prípojke (napr. vybudovať šachtu na osadenie vodomeru).

Prílohami uvedenej žiadosti sú kópia listu vlastníctva, výkres pripojenia šachty, ak sú v rámci zriadenie vodovodnej prípojky pozemky, ktoré nie sú vo vašom vlast., tak je potrebné pripojiť i súhlas tohto vlastníka. 

Pred spracovaním projektovej dokumentácie je potrebné zakresliť verejný vodovod v záujmovom území do katastrálnej mapy s vyznačením daného pozemku. K žiadosti treba doložiť:

  • kópiu katastrálnej mapy, prípadne aj kópiu geometrického plánu,
  • preukázanie majetkovej podstaty,
  • situáciu vodovodnej prípojky, vrátane umiestnenia vodomernej šachty,
  • návrh vodomernej šachty,
  • uloženie vodovodnej prípojky vo vzťahu k iným inžinierskym sieťam,
  • v prípade umiestnenia vodomernej šachty nie na vlastnom pozemku je potrebné predložiť notárom, resp. matrikou overenú dohodu o umiestnení vodomernej šachty v zmysle zákona č. 442/2002 Zb.

Podotázka: Vlastníctvo vodovodnej prípojky (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. Mám však ešte doplňujúcu otázku. Chybu spôsobili vodárne, ktoré inštalovali tieto prípojky v celej novej časti IBV. Následkom toho sa v dôsledku chyby vodáren všetky náklady na výstavbu nových prípojok ponesú susedia, čím sa stávajú majiteľmi nových prípojok bez akejkoľvek finančnej ujmy. Podľa informácií od zamestnanca vodárne môžeme odstrániť prípojky, ktoré nelegálne prechádzajú cez náš pozemok–kúpený bez akejkoľvek ťarchy - (na koho náklady?), avšak na ich napojenie potrebujeme súhlas suseda. To nám nedáva zmysel - na odstránenie prípojok nepotrebujeme súhlas, ale na ich napojenie áno? Už sme sa rozhodli, že túto možnosť nevyužijeme, ale veľmi nás zaujíma Váš právny názor, keďže veríme, že štátne úrady by mali byť tu pre ľudí. Vopred Vám ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Vlastníctvo vodovodnej prípojky

(odpoveď odoslaná: 05.07.2017)

Dobrý deň, prípojka a stále vo vlastníctve suseda a nemôžete ju len tak porušiť, iba ak by to v zmysle zákona už nebola prípojka. Prípojkou prestáva byť odpojením a znefunkčnením od hlavného prívodu. 

Ak by ste ju chceli vykopať, dohodnite sa so susedom, čo s materiálom, ktorý tvoril prípojku. Myslím si však, že nemá zmysel ju vykopávať. Keď budete na mieste prípojky niečo stavať, tam ju odstránite, na iných miestach ju môžete nechať v zemi. Zbytočne si budete robiť náklady.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vlastníctvo vodovodnej prípojky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.