POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Vlastníctvo pôdy, výplata nájomného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Vlastníctvo pôdy, výplata nájomného

Preformulovane:

Vlastním 5 ha pôdy a nemám uzavretú žiadnu nájomnú zmluvu s užívateľom pôdy. Táto osoba mi zaslala nájomné. Mohlo by byť jeho prijatie považované za vstup do zmluvného vzťahu?

Odpoveď: Vlastníctvo pôdy, výplata nájomného

Dobrý deň, nájomný vzťah sa riadi zákonom o nájme poľnohospodárskych pozemkov, pričom sa subsidiárne majú použiť ustanovenia nájomnej zmluvy obsiahnuté v Občianskom zákonníku. Ani z jedného zákona však nevyplýva, že nájomná zmluva musí byť medzi Vami uzatvorená v písomnej podobe. Tzn. že nájomnú zmluvu ste mohli uzatvoriť i na základe ústnej dohody, ktorá s veľkou pravdepodobnosťou medzi Vami dohodnutá bola. Na základe tejto dohody Vám následne nájomca platí dohodnuté nájomné. Je potrebné však uviesť, že ak má nájom trvať viac než 5 rokov je potrebné podpísať písomnú nájomnú zmluvu a tú následne zapísať v katastri nehnuteľnosti. Kataster nehnuteľností totiž má obsahovať nájomné vzťahy k nehnuteľnostiam, ak majú trvať viac než 5 rokov.

Trápi vás "Vlastníctvo pôdy, výplata nájomného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vlastníctvo pôdy, výplata nájomného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.