Máte
otázku?

Vecné bremeno na dome


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Vecné bremeno na dome

Dobrý večer, rada by som sa opýtala na nasledujúcu situáciu. Moji rodičia vlastnia nehnuteľnosť, v ktorej má právo dožitia moja matkiná sestra. O túto nehnuteľnosť sa však už osem rokov nezaujíma a neprispieva na ňu nič. Náhle, po šiestich rokoch, sa chce nasťahovať späť. Keď odišla z domu, neurobila vyúčtovanie energií a nič nám nepovedala. Mám právo žiadať od nej peniaze za tie roky, keďže dom bol v pôvodnom stave a museli sme ho rekonštruovať? Teda nie je dispozične riešený ako predtým. Aj keď tu nebývala, dom sme museli udržiavať a prerábať sme aj kúrenie, vodu, elektriku. Nedávno nám poslala dopis, v ktorom uvádza, že chce využívať svoje doživotné právo. Je možné, že ju do domu nepustíme až po súdnom procese? Alebo je možné sa vecného bremena zbaviť tým, že predáme nehnuteľnosť, keďže si zrušila trvalé bydlisko v mieste doživotného užívania? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vecné bremeno na dome

Dobrý deň, pokiaľ má sestra vecné bremeno na nehnuteľnosti, môže túto nehnuteľnosť užívať. Pokiaľ by ste jej v tom chceli zabrániť, tak súdnou cestou sa svojho práva domôže.

Pokiaľ ste investovali do nehnuteľnosti, ktorej ona nie je vlastníčkou, potom nemôžete od nej požadovať náhradu týchto nákladov.

Náhradu nákladov a investícií do nehnuteľnosti by ste mohli požadovať iba vtedy, ak by vlastnila čo i len podiel na tomto dome.

Ak by sestra neužívala túto nehnuteľnosť ešte ďalšie dva roky, a teda by uplynula 10 ročná lehota, mohli by ste podať návrh na súd na zrušenie vecného bremena. Preto by bolo možno jednoduchšie nájsť jej nateraz nejaké iné bývanie po dobu týchto dvoch rokov a potom by ste vecné bremeno jednoducho zrušili súdnou cestou.

Trápi vás "Vecné bremeno na dome" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vecné bremeno na dome (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa doživotného bývania. Svokor a manželka vlastnia nehnuteľnosť, v ktorej má svokra právo doživotného bývania a zároveň tu má aj trvalý pobyt. Zajtra plánujeme svokru prihlásiť na trvalý pobyt do nášho domu, pretože už s nami býva. Stratí svokra nárok na doživotné bývanie, ak si zmení trvalý pobyt? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vecné bremeno na dome

(odpoveď odoslaná: 22.11.2023)

Dobrý deň, vo veci vašej otázky uvádzame, že ak svokre zmeníte trvalý pobyt na vašu adresu, to ešte zo zákona neznamená, že jej tým zanikne aj právo doživotného bývania v dome vášho švagra a jeho manželky.

Podľa ust. § 109 Obč. zákonníka platí :

"Právo zodpovedajúce vecnému bremenu sa premlčí, ak sa desať rokov nevykonávalo."

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že ak by svokra mala u vás trvalé bydlisko a aj u vás bývala 10 rokov, následne sa už ani cestou súdu nemôže domáhať toho, aby mohla v dome, kde má zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania, dožadovať užívania domu v rozsahu tohto vecného bremena.

Vec odporúčam riešiť tak, že svokra a vlastníci domu, v ktorom má svokra zriadené právo doživotného bývania, túto dohodu o vecnom bremene zrušia na základe písomnej dohody a následne podajú návrh na vklad do katastra nehnuteľností.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vecné bremeno na dome (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Nastala situácia, v ktorej vlastním dom aj s vecným bremenom. Osoba oprávnená z vecného bremena si chce napojiť komín v svojej izbe, avšak chce to nechať urobiť osobe, ktorá na to nie je špecializovaná. Ako majiteľ domu, mám nejaké právo mu v tom zabrániť?

Odpoveď: Vecné bremeno na dome

(odpoveď odoslaná: 16.09.2023)

Dobrý deň, to, že na nehnuteľnosti viazne vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania, to ešte neznamená, že táto osoba, v prospech ktorej bolo toto vecné bremeno zriadené, je oprávnená robiť zásahy do stavby a tobôž už nie také ako uvádzate v otázke - výstavba komína osobou bez príslušného oprávnenia, čo vyplýva z ust. § 151n/ ods. 3 Občianskeho zákonníka :

"Pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania."

Naviac z vyplýva, že sa nejedná o opravu komína, ale výstavbu nového komínového telesa, ktorá výstavby podlieha ust. stavebného poriadku, keďže musia byť splnené okrem iných aj protipožiarne predpisy.

V prípade, že by došlo bez povolenia k výstavbe komína, odporúčam obratom kontaktovať ako obec - stavebný úrad, tak aj políciu.


Podotázka: Vecné bremeno na dome (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom doživotného práva. Ako to prebieha, keď niekto vlastní v dome doživotné právo a keď zomrie? Dediť nejaký majetok môžu jeho deti aj keď je rodinný dom už prepísaný na inú osobu, a nie na ne?

Odpoveď: Vecné bremeno na dome

(odpoveď odoslaná: 21.04.2023)

Dobrý deň, ak v prospech poručiteľa bolo zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania, potom toto právo ako vecné bremeno zaniká jeho smrťou. Vecné bremeno sa v tomto prípade nededí, lebo je viazané na osobu poručiteľa ako osoby oprávnenej z vecného bremena.
Ak poručiteľ daroval alebo predal dotknutú nehnuteľnosť, predmetná nehnuteľnosť už nemôže byť predmetom dedenia po poručiteľovi, lebo ku dňu úmrtia nie je jej vlastníkom.


Trápi vás "Vecné bremeno na dome" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vecné bremeno na dome (Občianske právo)

Dobrý deň, som 55-ročný invalidný dôchodca. Kvôli zlému zdravotnému stavu by som chcel svojej matke nechať možnosť dožiť sa v mojom byte, ktorý potom zdedí moja dcéra. Prosím, mohli by ste mi poradiť, ako mám postupovať? Peter

Odpoveď: Vecné bremeno na dome

(odpoveď odoslaná: 03.04.2023)

Dobrý deň, riešenie Vami uvedenej problematiky je jednoduché :

Je potrebné kontaktovať spolu s mamou advokáta za účelom spísania dohody o zriadení vecného bremena spočívajúceho v práve doživotného bývania pre Vašu mamu. Následne bude potrebné predmetnú dohodu zavkladovať do katastra nehnuteľností, čo tiež zabezpečí notár. Uvádzame, že v prípade Vášho úmrtia vecné bremeno v prospech Vašej matky naďalej trvá a prechádza zo zákona na nového vlastníka nehnuteľnosti.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


Podotázka: Vecné bremeno na dome (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím Vás o pomoc. Mám žiadosť o zrušenie ťarchy na dome v prípade smrti. Ďakujem.

Odpoveď: Vecné bremeno na dome

(odpoveď odoslaná: 16.01.2023)

Dobrý deň, z otázky usudzujeme, že sa pýtate na to ako postupovať v prípade, že osoba oprávnená z vecného bremena, ktoré spočívalo v práve doživotného užívania domu, zomrela a ako toto vecné bremeno vymazať z katastra nehnuteľností.

Ak je náš predpoklad správny, potom riešenie je jednoduché. 

Treba podať žiadosť na katastrálny odbor okresného úradu o výmaz uvedeného vecného bremena a doložiť kópiu úmrtného listu /originál alebo overenú kópiu/ osoby oprávnenej z vecného bremena. Konanie je oslobodené od správneho poplatku. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vecné bremeno na dome (Občianske právo)

Dobrý deň, náš syn je vlastníkom bytu v Bratislave, ktorý má hodnotu približne 170 000 euro. Chcel by ho predať a tým vyplatiť svojich súrodencov. Avšak, na byt je záložné právo, a to v prospech vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome podľa §15 ods. 1 zákona NR SR č. 182/1993 Z. Z. a tiež v prospech banky Slovensko a.s. Ako jeho rodičia sa pýtame: Sme s manželkou majiteľmi rodinného domu, ktorý má približne rovnakú hodnotu ako synov byt. Je možné, aby záložné práva prešli na náš rodinný dom, ktorý by sme prepísali na nášho syna s doživotným bývaním pre nás ako rodičov? Tým by mohol vyplatiť svojich dvoch súrodencov z peniazí z predaja svojho bytu v hodnote znaleckého posudku za náš rodinný dom. Je možné takúto situáciu zrealizovať s dohodou banky? Ďakujeme pekne za odpoveď. Jaroslav

Odpoveď: Vecné bremeno na dome

(odpoveď odoslaná: 12.09.2021)

Dobrý deň,
z podstaty otázky vyplýva, že sa pýtate na to, že ak by ste previedli ako rodičia Vašu nehnuteľnosť na syna, s tým, že na tejto by viazlo záložné právo v prospech banky a súčasne by ste zriadili vecné bremeno so zapísaním na LV vo Váš prospech ako rodičov, odpoveď je tá, že banka by zriadenie vecného bremena pri súčasnom záložnom práve v prospech banky, neakceptovala.

Pokiaľ ide len o záložné právo v zmysle zákona o vlastníctve bytov, samotné toto záložné právo syna neobmedzuje v nakladaní s nehnuteľnosťou, ide o zákonné zál. právo na základe cit. zákona.

Sme názoru, že podstatným je problém, z akého dôvodu usudzujete Vy resp. syn, že má vyplatiť svojich súrodencov. O tomto sa v otázke nezmieňujete.


Trápi vás "Vecné bremeno na dome" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vecné bremeno na dome (Občianske právo)

Dobrý deň, Pred približne 15 rokmi nám s bratom darovali obaja naši stále žijúci rodičia nehnuteľnosť s ustanovením práva dožitia pre obidvoch. Následne sa otec odsťahoval a teraz býva inde. 1. Má otec právo vrátiť sa a využívať nehnuteľnosť v plnom rozsahu, ak sa rozhodne sa tam vrátiť? Predpokladám, že napríklad, tak ja, ako i brat a otec môžeme mať vlastnú izbu (zamknutú), a spoločné priestory budú zdieľané. 2. Má otec právo na hnuteľný majetok, ktorý bol v dome v čase prepisu na mňa a brata a ktorý je v dome aj teraz, pokiaľ ho získali ako manželia? Rozumiem, že polovicu z majetku z bezpodielového vlastníctva sme s bratom zdedili. Vopred ďakujem za radu. Róbert

Odpoveď: Vecné bremeno na dome

(odpoveď odoslaná: 16.08.2021)

Dobrý deň, v otázke uvádzate, že rodičia Vám a bratovi darovali nehnuteľnosť pred cca 15 rokmi, pričom bolo zriadené vecné bremeno v prospech rodičov. Uvádzate ďalej, že otec sa následne odsťahoval a býva inde, pričom neuvádzate konkrétny rok. Nepíšete, či otec má na inej adrese kam sa aj odsťahoval zriadený trvalý pobyt v zmysle ust. zákona o hlásení pobytu občanov.
Podstatné  vo Vami uvedenom prípade je ust. § 109 Obč. zákonníka :

"Právo zodpovedajúce vecnému bremenu sa premlčí, ak sa desať rokov nevykonávalo."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vplýva, že ak sa otec odsťahoval a reálne aj býva inde, vecné bremeno práva dožitia nevykonáva. V tomto smere je treba podať návrh katastrálny odbor o výmaz  vecného bremena. Ak od odsťahovania otca z domu uplynulo viac ako 10 rokov, nemôže sa domáhať výkonu vecného bremena doživotného užívania nehnuteľnosti.
Pokiaľ ide o otázku hnuteľných vecí v dome, tu uvádzame, že Vám bol darovaný dom a nie hnuteľné veci, ktoré sú resp. boli vo vlastníctve Vašich rodičov. V tomto smere s poukázaním na dobré mravy je treba kontaktovať otca a hnuteľný majetok vyporiadať za života. To, že otec žije a býva inde, neznamená, že hnuteľné veci, ktoré sa nachádzajú v dome, mu už nepatria a nie sú jeho vlastníctvom.
 
Odporúčame kontaktovať advokáta za účelom výmazu vecného bremena a vyporiadania hnut. vecí.

Podotázka: Vecné bremeno na dome (Občianske právo)

Dobrý deň, kúpili sme dom s pozemkom v novo vybudovanej lokalite s právom prechodu a prejazdu cez tri pozemky, z ktorých je prístupová cesta pre celú lokalitu. Toto vecné bremeno máme zapísané aj v liste vlastníctva a naše ťarchy sú len voči banke kvôli hypotéke. V zmluve, kedy sa bremeno zakladalo, nie je uvádzané, že by sa malo platiť ročný poplatok alebo príspevok za údržbu a dane spomenutých troch pozemkov. Aktuálne si majiteľ týchto trech pozemkov rozposiela medzi všetkými v lokalite zúčtovania o zaplatení 120 eur príspevku za údržbu a dane spomenutých pozemkov s daným termínom úhrady a číslom účtu. Riadna faktúra to ale náhodou nie je. Môže tento majiteľ od nás všetkých susedov žiadať peniaze za to, že máme zriadené vecné bremeno?

Odpoveď: Vecné bremeno na dome

(odpoveď odoslaná: 06.02.2020)

Dobrý deň, otázku úhrady za zriadené vecné bremeno upravuje ust. § 151n Obč. zákonníka nasledovne :
"(1) Vecné bremená obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe.
(2) Vecné bremená spojené s vlastníctvom nehnuteľnosti prechádzajú s vlastníctvom veci na nadobúdateľa.
(3) Pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania."


Z ods. 3 zák. ustanovenia vyplýva, že ako oprávnený z vecného bremena pokiaľ ste sa v zmluve o zriadení vecného bremena nedohodli na úhrade nákladov na opravy cesty a jej zachovanie v primeranom schodnom stave, je vecou účastníkov dohody v akom rozsahu z hľadiska finančného vyjadrenia sa budete na týchto nákladoch podieľať.

Samotné zaslanie faktúry nie je podkladom na úhradu nákladov. 
Otázkou je v akom rozsahu doteraz boli vykonané náklady na úpravu cesty a jej zachovanie, čo má vplyv na úhrade nákladov zo strany jednotlivých oprávnených z vecného bremena. Platí súčasne, že ak aj vlastník cesty túto využíva, je povinný znášať tiež náklady, ktorých úhradu vyžaduje od vyžaduje.
Odporúčame požiadať vlastníka ako povinného z vecného bremena, aby Vám predložil návrh dohody o úhrade nákladov podľa § 151n/ ods. 3 Obč. zákonníka a to tak, aby účastníkmi boli všetky osoby oprávnené z vecného bremena a osoba povinná z vecného bremena/vlastník pozemku/.
 


Podotázka: Vecné bremeno na dome (Občianske právo)

Dobrý deň. Pred pár rokmi môj otec z finančných dôvodov daroval rodičovský dom mojej matke. V podmienkach darovacej zmluvy bolo stanovené, že musí umožniť jeho dožitie v dome. Pred pár týždňami mu však zrušila trvalý pobyt a pred približne dvoma rokmi odpojila plyn a elektrinu. Rád by som sa opýtal, či je možné takúto zmluvu zrušiť a požiadať o vrátenie daru. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Vecné bremeno na dome

(odpoveď odoslaná: 14.08.2018)

Dobrý deň,

ak mal a má otec zriadené právo zodpovedajúce vecnému bremenu doživotného užívania, potom je oprávnený nehnuteľnosť užívať. Ak matka odpojila energie, takéto konanie by sa mohlo považovať, ako konanie v rozpore s dobrými mravmi, kde teoreticky vzniká právo na vrátenie daru, avšak právo darcu na vrátenie daru sa premlčuje ako každé majetkové právo. Preto, ak došlo k darovaniu pred viac, ako 3 rokmi a otec by sa domáhal vrátenia daru, matka by mohla namietnuť premlčanie a v takom prípade by súd žalobu zamietol a dar by otcovi vrátený nebol. Pokiaľ ide o trvalý pobyt, ten má len evidenčný charakter a nijako neovplyvňuje právo doživotného užívania. Odporúčam matku vyzvať, aby umožnila otcovi riadne užívať nehnuteľnosť. Ak odmietne, bude potrebné riešiť túto situáciu súdnou cestou.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vecné bremeno na dome" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.