Máte
otázku?

Uznanie viny, náhrada škody


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Uznanie viny, náhrada škody

Dobrý deň, rád by som sa informoval o tom, akým spôsobom by som mohol ošetriť nasledujúcu situáciu - moja babička mi podpísala výpoveď zo zmluvy o sporení, podľa ktorej mali byť peniaze prevedené na môj účet. Žena, ktorá s ňou bola doma (babička totiž je lôžková pacientka), stratila tieto dokumenty. V dôsledku toho peniaze zo sporenia prichádzajú do úvahy ako dedičstvo, do ktorého sa ja nezapočítavam. Táto žena, uvedomujúc si svoju chybu, mi sľúbila, že mi peniaze uhradí, ak ich nebudú chcieť odstúpiť prípadní dediči. Chcel by som sa preto opýtať, ako by som mohol ošetriť tento jej sľub, aby sa naozaj dostal do platnosti. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Uznanie viny, náhrada škody

Dobrý deň. 

V prvom rade je potrebné uviesť, že po poručiteľovi predmet dedičstva dedia dedičia a nie je možné sa vzdať časti dedičstva v prospech osoby, ktorá nie je dedičom. Dedič sa môže vzdať len celého dedičstva a preto finančné prostriedky zo sporenia bude musieť niektorí z dedičom zdediť.

V zmysle § 585 Občianskeho zákonníka dohodou o urovnaní môžu účastníci upraviť práva medzi nimi sporné alebo pochybné. Dohoda, ktorou majú byť medzi účastníkmi upravené všetky práva, sa netýka práv, na ktoré účastník nemohol pomýšľať.

V zmysle § 55 Občianskeho zákonníka ak niekto uzná písomne, že zaplatí svoj dlh určený čo do dôvodu aj výšky, predpokladá sa, že dlh v čase uznania trval. Pri premlčanom dlhu má také uznanie tento právny následok, len ak ten, kto dlh uznal, vedel o jeho premlčaní.

Na základe vyššie uvedených ustanovení zákona by som to riešila spísaním dohody o urovnaní, do ktorej by som zahrnula aj uznanie dlhu. Avšak odporúčam pri jej vypracovaní obrátiť sa na advokáta, ktorý ju spíše kvalifikovaným spôsobom.

Trápi vás "Uznanie viny, náhrada škody" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Uznanie viny, náhrada škody" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.