Máte
otázku?

Upustenie od výkonu trestu (zdravotné dôvody)


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Upustenie od výkonu trestu (zdravotné dôvody)

Rada by som sa opýtala, ako začať s procesom žiadosti o upustenie od výkonu trestu. Máme si vyžiadať informácie o zdravotnom stave odsúdeného z nemocnice a následne požiadať okresný súd v Trenčíne o toto upustenie od zvyšku trestu odňatia slobody? Ako by sa to malo vykonávať podľa predpisov a trestného poriadku? Kde začať, keďže jeho fyzický stav je relatívne dobrý, má len cukrovku, ale psychický stav sa mu výrazne zhoršil. Pedagóg nám povedal, že podmienečné prepustenie bude možné až o rok, čo je na jeho stav príliš dlhá doba. Ďakujem.

Odpoveď: Upustenie od výkonu trestu (zdravotné dôvody)

Dobrý deň. Pokiaľ máte záujem o uplatnenie inštitútu upustenia od výkonu trestu podľa ustanovenia § 413 ods. 2 Trestného poriadku, vykonávaciemu súdu je potrebné preukázať existenciu ochorenia odsúdeného na nevyliečiteľnú životu nebezpečnú chorobu alebo existenciu ochorenia odsúdeného na nevyliečiteľnú duševnú chorobu. Existencia spomenutých ochorení sa pritom preukazuje najčastejšie lekárskym potvrdením.

Trestný poriadok bližšie nešpecifikuje postup, ktorý treba pri uplatnení spomenutého inštitútu dodržať. Vo všeobecnosti však možno skonštatovať, že je vhodné napísať písomnú žiadosť, ku ktorej treba priložiť doklady preukazujúce existenciu zákonného dôvodu na upustenie od výkonu trestu podľa ustanovenia § 413 ods. 2 Trestného poriadku (vo Vašom prípade zrejme ochorenie odsúdeného na nevyliečiteľnú duševnú chorobu, keďže jeho fyzický stav je v zásade dobrý).

Na záver je nevyhnutné zdôrazniť, že na uplatnenie tohto inštitútu nie je právny nárok, čo znamená, že je na zvážení súdu, či od výkonu trestu odňatia slobody upustí alebo nie.

Trápi vás "Upustenie od výkonu trestu (zdravotné dôvody)" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Upustenie od výkonu trestu (zdravotné dôvody)" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.