Máte
otázku?

Ťarcha v liste vlastníctva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Košice

Otázka: Ťarcha v liste vlastníctva

Dobrý deň, zvažujeme kúpu nehnuteľnosti. Avšak, v časti C listu vlastníctva sme našli ťarchu s označením ONV Košice-vidiek, číslo RIII 75/75-33/75. Mohli by ste mi na základe týchto údajov vysvetliť, o aký druh ťarchy by sa mohlo jednať? Ďakujem.

Odpoveď: Ťarcha v liste vlastníctva

Trápi vás "Ťarcha v liste vlastníctva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ťarcha v liste vlastníctva (Obchodné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na nasledovnú situáciu. Môj otec za svojho života vypracoval darovaciu zmluvu na dom, v ktorom vlastnil polovicu (druhú polovicu vlastnila jeho sestra). Svoj polovičný podiel odkázal môjmu bratovi. Po otcovej smrti bola vypracovaná ďalšia darovacia zmluva, v rámci ktorej mi môj brat odkázal svoju štvrtinovú časť. Avšak v zmluve je uvedené, že na tomto majetku je ťarcha v prospech daňového úradu a vecné bremeno na mojho zosnulého otca, žijúcu babičku a doživotné bývanie mojej mamy, ktorá tiež ešte žije. Ako zistím výšku dlhu a akým spôsobom by som mala postupovať? Môj otec je už trinásť rokov mŕtvy. Ďakujem vopred za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Ťarcha v liste vlastníctva

(odpoveď odoslaná: 30.12.2021)

Dobrý deň,
treba kontaktovať daňový úrad a požiadať o čo najviac informácií k tejto ťarche. Následne bude možné zvážiť ako postupovať. Či dlh vyplatiť, aby záložné právo bolo zrušené alebo postupovať iným spôsobom.

Vecné bremeno Vášho starého otca viete vymazať takým spôsobom, že oznámite katastru jeho smrť. Smrťou totiž zaniká vecné bremeno a oni ho záznamom vymažú z katastra.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ťarcha v liste vlastníctva (Obchodné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Byt, v ktorom momentálne bývame, patrí môjmu manželovi. Mám nárok po jeho prípadnej smrti zostávať v byte, alebo ho ešte za môjho života zdedia jeho deti? Sme manželmi už 8 rokov. Bude mi tiež nápomocný overený list, teda ťarcha na byt, ktorá by mi zaručila možnosť v ňom zostať po manželovej smrti? Ďakujem za odpoveď. L.

Odpoveď: Ťarcha v liste vlastníctva

(odpoveď odoslaná: 13.02.2020)

Dobrý deň,

o možnostiach dedenia v prvej skupine dedičov píšeme aj v osobitnom článku, ktorý by mohol byť pre Vás nápomocný.

Na Vašu otázku uvádzame nasledovnú odpoveď :

V prípade úmrtia manžela, ktorý je vlastníkom bytu, dedili by ste spolu s jeho deťmi, a to v rovnakom pomere 1/3 k celku.

Riešením za života ohľadom bytu je, aby Vám manžel daroval jednu polovicu bytu, prípadne dohodnutý podiel  s tým, aby v  zmluve bolo súčasne zriadené vecné bremeno doživ. užívania a bývania v byte so zápisom do katastra nehnuteľností.

Na spísanie zmluvy odporúčame kontaktovať advokáta.

 


Podotázka: Ťarcha v liste vlastníctva (Obchodné právo)

Dobrý deň. Daroval som byt rodinnému príslušníkovi. V darovacej zmluve mám uvedené doživotné užívacie právo k nehnuteľnosti. Chcem sa opýtať, či to musí byť zapísané aj na katastri v liste vlastníctva ako ťarcha. Vo výpise z listu vlastníctva to tam nie je a obávam sa, že mi nehnuteľnosť predajú bez môjho vedomia. Ďakujem.

Odpoveď: Ťarcha v liste vlastníctva

(odpoveď odoslaná: 14.02.2019)

Dobrý deň, je potrebné v zmluve skúmať, ako je upravené Vaše právo. Či je táto časť zmluvy formulovaná všeobecne, teda že máte právo doživotne užívať danú nehnuteľnosť, alebo či tento záväzok zaväzuje iba obdarovaných. Právo doživotného užívania neznamená, že obdarovaní nemôžu nehnuteľnosť predať bez Vášho vedomia, znamená to, že Vás musia nechať doživotne užívať nehnuteľnosť. Ak je Vaše právo v zmluve formulované všeobecne, teda nie ako vzťah iba medzi Vami a obdarovanými, odporúčame návrhom na vklad do katastra nehnuteľností zapísať toto právo, aby malo vecnoprávne účinky. Keď budete mať právo zapísané v katastri nehnuteľností, každý ďalší vlastník bude musieť rešpektovať toto právo a bude Vás musieť nechať doživotne užívať nehnuteľnosť.

Inak, ak by nebolo zapísané na liste vlastníctva, má iba obligačnoprávne účinky a nie je to záväzné pre kupujúceho.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ťarcha v liste vlastníctva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.