Máte
otázku?

Susedský spor


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Susedský spor

Dobrý deň, obraciam sa na Vás ohľadom susedskeho sporu týkajúceho sa parkovania. Som študentkou, rodičia sú invalidní dôchodcovia, prostriedky na platenú právnu pomoc nemáme a neviem na koho sa obrátiť. Bývame v obci v RD, pred našou bránou (vstup do dvora, do kopca) je kúsok trávnika cca 3 m po dĺžke a 40 cm po výške. Pozdĺžne s trávnikom, čiže kolmo na nás vstup ide ulička a pozdĺžne s ňou s druhej strany je trávnatá plocha v tvare trojuholníka (ten je verejný). A práve ten trojuholník je predmetom sporu. Cez daný trojuholník vstupuje sused do "garáže" (prerobená stodola), priamo z garáže vychádza na tento verejný pozemok. V prípade ak tam sused zaparkuje auto, síce parkuje pred svojou garážou, ja však do dvora autom kvôli nemu nevojdem. Ide mi teda o to, Či JE MOŽNÉ NEJAKÝM ZÁKONNÝM SPôSOBOM ZAKÁZAŤ PARKOVAŤ SUSEDOVI PRED JEHO GARÁŽOU NA VEREJNOM TRÁVNATOM PRIESTRANSTVE (tým, že tam parkuje využíva verejný priestor na úkor nás). Nevadí mi, že tadiaľ vchádza dňu, spôsobuje mi rpoblém ak tam nechá auto. Dohoda s ním neprichádza do úvahy, keďže je konfliktný a vulgárny. Starosta dáva od celej veci ruky preč. Ak vonku sused zastane, ja sa dňu nedostanem, lebo sa tam potrebujem vytočiť. Daná stodola je dvojgaráž, využíva len jednu stranu. Ak tam zastanem volá policajtov, že mu blokujem vjazd a výjazd, na ceste stat nemôžem. V prípade potreby viem pre lepšiu predstavu zaslať mapu z katastra, čísla, pod ktorými sú parcely, prípadne zakresliť situáciu. V zákone o cestnej premávke sa píše niečo v zmysle, že vodič nesmie zastaviť a stat na mieste kde blokuje vjazd a výjazd do objektov (ak stojí pred garážou z môjho pohľadu vjazd blokuje do svojej garáže, ale to špecifikované v zákone nie je), tiež vodič nesmie zastaviť a stat na cestnej a verejné prístupnej zelení (neviem, či sa to dá použiť). Za každú odpoveď a radu ďakujem.

Odpoveď: Susedský spor

Dobrý deň, je ťažké odpovedať  takto na diaľku ohľadom Vášho problému.

Odporúčame, aby ste s uvedeným problémom obrátila priamo na príslušný dopravný inšpektorát  a vec aj

zdokumentovala fotografiami.

 

 

 

Trápi vás "Susedský spor" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Susedský spor (Občianske právo)

Dobrý deň, už štyri roky bývame v rodinnom dome v slepej uličke. Svoje prvé auto máme zaparkované v garáži a druhé pred domom. Pred mesiacom sa stala nehoda, keď náš sused pri výjazde z brány nabúral naše auto, ktoré stálo pred naším domom. Aj napriek tomu, že sme ho upozornili na túto situáciu, odišiel. Aby sme zachovali dobré susedské vzťahy, nerozhodli sme sa zavolať políciu. Na dotyčného suseda sme počkali tri dni, kým sa konečne rozhodol spísať škodovú udalosť. Ku našemu prekvapeniu následne zavolal políciu s tým, že mu bránime v jeho jazde do a z brány, pretože auto máme zaparkované pred jeho bránou. Polícia k nám prišla, videli, že auto máme zaparkované pred naším plotom a že nijako neobmedzujeme suseda (čo v priebehu štyroch rokov nikdy nebolo problémom). Konštatovali, že je všetko v poriadku a povedali nám, že už ich nemusíme volať. Susedovi to však nestačilo a rozhodol sa podať sťažnosť na obecný úrad, kde nás očiernil. Rada by som sa opýtala, či nám starosta môže zakázať parkovať pred vlastným domom. Ďakujem.

Odpoveď: Susedský spor

(odpoveď odoslaná: 19.12.2022)

Dobrý deň, starosta ako orgán obce Vám ako jediným obyvateľom obce nemôže individuálne zakázať parkovať pred vlastným domom. Čo však môže starosta urobiť, resp. čo môže obecné zastupiteľstvo prijať je všeobecné záväzné nariadenie, ktorým môže upraviť napr. aj to, aby obyvatelia neparkovali svoje motorové vozidlá na obecnom chodníku bezplatne ale za poplatok. Ale to predpokladám ako málo pravdepodobné a navyše takéto nariadenie by platilo plošne a vzťahovalo by sa na všetkých obyvateľov, nielen na vás a vaše vozidlo. Dokiaľ však takéto nariadenie obec nepríjme, parkovať pred svojim domom môžete.

Bolo by potrebné ale tiež preskúmať, či tam nie je zákaz parkovania alebo nejaké iné obmedzenie, či sú napríklad dodržané vzdialenosti od zvislej prekážky. Ak ale polícia povedala, že je to v poriadku, tak potom nevidím problém v tom, že tam parkujete.

Pokiaľ však pozemok pred vašim plotom, na ktorom parkujete s vašim autom je vo vašom vlastníctve, nikto vám na takomto pozemku nemôže zakázať parkovať, a to ani všeobecne záväzným nariadením, ktoré by prijal orgán obce. Vlastníka totiž nemožno len tak bezdôvodne obmedziť v jeho vlastníckom práve. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Susedský spor (Občianske právo)

Dobrý deň. Rád by som požiadal o radu týkajúcu sa susedského sporu. Môj sused, ktorý býva vedľa nás, má problém, ak návšteva, ktorá príde k nám, zaparkuje tak, že časť auta presiahne pred jeho okná, pričom mu to nebráni vstúpiť do jeho domu. Tento problém sa vyskytuje len výnimočne, raz či dvakrát do roka. Má môj sused právo na svojej strane?

Odpoveď: Susedský spor

(odpoveď odoslaná: 18.02.2022)

Dobrý deň,
ak auto návštevy parkuje naozaj tak, že mu bráni vojsť na jeho dvor, tak je v práve. Návšteva by nemala parkovať takým spôsobom, že obmedzuje Vášho suseda v riadne užívaní svojej nehnuteľnosti, napríklad tým, že mu blokuje sčasti vchod do dvora.

Najčastejšie to zvyknú ľudia riešiť tak, že na svoj pozemok, na hranicu položia veľký kameň, aby tým zamedzili parkovaniu cez dva pozemky. Tým zostane jeho prístupová cesta a vchod na pozemok vždy voľný.


Podotázka: Susedský spor (Občianske právo)

Dobrý deň,
potrebujem právnu radu týkajúcu sa nášho problému. Bývame v radovej zástavbe, postavenej ešte za socializmu. Za domami sa nachádzajú záhrady, ktoré, aj keď nie sú veľké, sú oddelené plotmi. Každý vlastník domu postavil plot na svojej južnej strane. Podľa projektovej dokumentácie mali byť všetky záhrady oplotené pletivom, aby všade bol dostatok slnka. My sme tieto podmienky dodržali a pletivo sme na mieste. Vznikol však problém s našou susedkou na južnej strane, ktorá postavila pozdĺž nášho plotu ďalší plot vo forme drevených dosiek, bez toho aby nám o tom dala vedieť. Jej plot vrhá tieň na polovicu našej záhrady počas väčšej časti roka, čo nám sťažuje pestovanie a pôda je pre nadmernú vlhkosť pokrytá machom. Nastražila si však pletivo na svojej južnej strane, aby mala dostatok slnka. Komunikácia s ňou je náročná, keďže koná len v súlade so svojimi záujmami. Chcel by som vedieť, či existuje možnosť riešenia tohto problému súdnou cestou, v prípade že by sme sa s ňou nedokázali dohodnúť. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Susedský spor

(odpoveď odoslaná: 03.03.2021)

Dobrý deň,
zrejme ide o pomerne úzky pozemok, kde neprehľadné oplotenie spôsobuje Vami uvedené problémy.

Riešenie ponúka ust par. 127 Obč. zákonníka, podľa ktorého ustanovenia vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážneo ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie okrem iných nad mieru primerným pomerom obťažovať susedov aj tienením. 

Odporúčame v tejto veci susedu kontaktovať písomne za tým účelom, aby oplotenie spôsobujúce tienenie odstránila a uviesť aj následky postavenia jej oplotenia (mach a podobne).

Ak k náprave nedôjde, vo veci sa budete musieť obrátiť na súd.


Trápi vás "Susedský spor" a chcete pomôcť?

Podotázka: Susedský spor (Občianske právo)

Dobrý deň, poprosím o pomoc pri riešení susedskeho sporu. Mám oplotený pozemok plným plotom. Každoročne susedovi prerastajú konáre rôznych druhov drevín: divé ruže, báza a vysoké trávy. Niekoľkokrát som ho upozorňovala, aby odstránil tieto nežiadúce dreviny na svojom pozemku aspoň na šírku jedného metra. Kedysi som to orezávala sama, ale vzhľadom na môj vek už ma to vyčerpáva a je pre mňa neúnosné každoročne to riešiť. Poprosím o odpoveď, čo v takomto prípade robiť, aby sa sused postavil k tomuto problému v zmysle zákona. Podotýkam, že jeho pozemok je zarastený vysokou burinou, ktorá sa navyše vysemení. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Susedský spor

(odpoveď odoslaná: 10.09.2020)

Dobrý deň,
v takom prípade by som mu odporúčal poslať list, kde ho poslednýkrát na to vyzvete, inak, že na neho podáte žalobu a budete sa domáhať toho, aby mu uvedené nariadil odstrániť súd. Ak to nezaberie, tak potom môžete jedine podať žalobu a žiadať, aby mu súd uložil povinnosť nezasahovať do Vášho vlastníckeho práva, čím by de facto bol povinný odstrániť uvedené konáre.


Podotázka: Susedský spor (Občianske právo)

Dobrý deň. Bývam v menšom mestečku v dome, ktorý sme rekonštruovali pred približne 24 rokmi. Hranicou s vedľajším pozemkom je stena nášho domu a plot záhrady. Počas rekonštrukcie sme od majiteľa získali ústny súhlas na vytvorenie okienka (vetračky) v prízemí v kúpeľni s rozmermi 112x50 cm. Okno je umiestnené vo výške asi 180 cm, takže nevidíme na ich pozemok, ale skôr na vedľajší dom. Susedný pozemok nemá charakter stavebného pozemku, je to záhrada - široká asi 7 metrov. Vedľa stojí ďalší dom, jeho majiteľ nemá problém s našimi oknami. Syn suseda, ktorý medzitým zomrel, si spravil na konštrukcii, ktorá je "prilepená" na našej novo zateplenej stene, basketbalový kôš. Hrozí poškodenie omietky a hranie spôsobuje otrasy a hluk v dome. Namiesto riešenia našich námietok reaguje vyhrážkami, že nám cez úrad zazdá okná, pretože ho obťažujeme (sledujeme), keďže nemáme písomný súhlas na vytvorené okná. Na poschodí je tiež malé okienko s rozmermi 50 x 40 cm.

Odpoveď: Susedský spor

(odpoveď odoslaná: 14.06.2020)

Dobrý deň,

úvodom poznamenávame, že Váš RD ako stavba patrí Vám a nik nie je oprávnený užívať resp. využívať ani múry predmetného RD k svojim účelom.
Podľa ust. § 127 Obč. zákonníka platí :

"(1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

Odporúčame vlastníka sused. pozemku upozorniť a požiadať, aby prestal múr Vášho RD využívať na športové účely, odstránil konštrukciu s tým upozornením, že ak od uvedeného konania neupustí, budete sa svojho práva domáhať cestou súdu, vrátane náhrady škody.

Nepíšete v otázke, či rekonštrukcia RD bola vykonávaná podľa projektovej dokumentácie a podľa projekt. dokumentácie bola aj zrealizovaná, vrátane okien, ktoré v otázke spomínate.

V súčasnosti žiadna vyhláška nestanovuje, že okná na RD nemôžu byť po jeho jednotlivých stranách. 

Súhlas terajšieho vlastníka sused. pozemku (záhrada) na okná na Vašom RD nepotrebujete. Vyhl. č. 532/2002Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie stanovuje len odstupy stavieb v ust. § 6.

Ale aj vo Vašom prípade platí ust. § 127 Obč. zákonníka, ktoré síce nehovorí vyslovene o obťažovaní pohľadmi, ale vzhľadom na slovo "najmä", treba aj tento pojem obťažovanie pohľadmi zahrnúť do zákazu takýchto konaní.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Susedský spor (Občianske právo)

Dobrý deň, môj susedský problém spočíva v tom, že susedove deti hrajú futbal a loptou často trafia do zadnej steny nášho domu. Dôsledkom toho je špinavá a obitá fasáda, a hlučnosť, ktorá je počuť v dome. Zároveň loptou narážajú do plynovej rúry, ktorá vedie pozdĺž zadnej steny. Rodičov týchto detí sme už niekoľkokrát upozorňovali na hluk, ktorý je v dome počuť, avšak nerešpektujú to. Rád by som sa preto opýtal na odporúčania, ako postupovať, aby som zabezpečil pokoj v našom dome.

Odpoveď: Susedský spor

(odpoveď odoslaná: 06.05.2020)

Dobrý deň,

rodičov maloletých detí je potrebne upozorniť, aby so športovými aktivitami, kde výsledkom je poškodenie múra Vášho domu, aby od tejto aktivity upustili a to s tým, že z dôvodu poškodenia budete vyžadovať náhradu škody. Ak od uvedených aktivít neupustia, je treba podať oznámenie na obec o spáchaní priestupku.


Trápi vás "Susedský spor" a chcete pomôcť?

Podotázka: Susedský spor (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o radu. Už nevieme, kam sa máme obrátiť. Náš sused začal chovať včely v roku 2017 a ich počet neustále rastie. Na jar mal 39 úľov a priniesol ďalšie. Máme štyri deti, ktoré sa nemôžu hrať na dvore ani v záhrade. Obecné zastupiteľstvo prijalo nariadenie, že môže chovať najviac desať úľov, avšak sused to nerešpektuje a my nevieme, čo s tým máme robiť. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Susedský spor

(odpoveď odoslaná: 27.04.2020)

Dobrý deň,
vo veci odporúčame podať oznámenie o spáchaní priestupku na príslušnú obec a na konanie suseda - chov včelstiev upozorniť Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu podľa Vášho okresu (https://www.svps.sk/zakladne_info/kontakt_rvps.php?rvps=PO), keďže povinnosťou chovateľa hosp. zvierat bolo registrovať nové chovy včelstiev na prísl. veterinárnej správe v súlade s ust. zákona o veterinárnej starostlivosti.

 


Podotázka: Susedský spor (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu, ako postupovať v prípade, keď nás sused vyhráža žalobou z dôvodu štekotu našich psov. Bývame v intraviláne obce a sme vlastníkmi dvoch nemeckých ovčiakov. Sused si postavil relaxačnú zónu (trampolínu, terasu, pieskovisko, hojdačku) oproti kotercom, v ktorých sú umiestnené šteňatá. Samozrejme to psy dráždi a stekajú. Sused situáciu ešte zhoršil tým, že počas aktivít ako hranie futbalu, skákanie na trampolíne a podobne, púšťal psom ultrazvukové zariadenie, čo sme si všimli len náhodou. Tým v nich v podstate vybudoval averziu voči svojej osobe. Naši psi sú celý deň aj noc tichí, s výnimkou času, kedy je sused na dvore. Psov sme mali už v čase, keď sa sused prisťahoval. Je možné, že v prípade súdneho konania môže sused vyhrať a nám môže byť vydaný zákaz chovania psov?

Odpoveď: Susedský spor

(odpoveď odoslaná: 04.07.2018)

Dobrý deň,

pri zodpovedaní otázky je potrební vychádzať hlavne z ust. § 127 Obč. zákonníka /citujeme / : 

"Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného, alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chovné zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

 

Z cit. ustanovenia vyplýva, že vlastník veci sa musí zdržať len takého konania alebo nekonania, ktorým by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného, alebo ktorým by vážne ohrozoval výkon jeho práv, žalobným návrhom sa možno voči vlastníkovi, ktorý nerešpektuje tzv. susedské práva, domáhať len toho, aby sa zdržal presne opísaného a vymedzeného rušenia, ktorým žalovaný obťažuje svojho suseda, alebo ktorým vážne ohrozuje výkon jeho práv. Zo znenia citovaného ustanovenia súčasne vyplýva, že je vylúčené, opierajúc sa o tento právny dôvod požadovať, aby sa vlastníkovi - teda Vám uložila povinnosť niečo konkrétne konať, teda zakázať chovať psa ako domáce zvieratko.

V podobných veciach je viacero súdnych rozhodnutí. Súdy vyslovili ten právny názor, že zakázať chov psov z dôvodu obťažovania suseda neprimeraným hlukom, prípadne aj zápachom a únikom zvierat by bolo v rozpore s právom vlastniť majetok, a teda porušením základných práv.  Ak by sused aj podal žalobu na súd z uvedeného zákonného dôvodu ust . § 127 Obč. zákonníka, musel by preukázať v súdnom konaní, že Vaše psy by ohrozovali jeho život a zdravie, čo vo Vašom prípade nie je. 

Odporúčanie na záver 
Zabezpečiť svedkov tohto konania suseda, ako aj správanie Vašich psíkov.
Sme toho právneho názoru, že súd Vám nemôže zakázať chovať doma psíka, nakoľko sa jedná o právo vlastniť majetok, a navyše vo Vašom prípade sa nejedná o chov psov, čím sa obvykle myslí chov psov za účelom ich následného predaja. Sused ako navrhovateľ v konaní by musel preukázať, že Vaše psy ohrozujú jeho život alebo zdravie. 

Na elimináciu resp. stupňovanie susedského sporu prípadne odporúčame kontaktovať kynológa. 
©



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Susedský spor" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.