Máte
otázku?

Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Nitra

Otázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

Dobrý deň, ospravedlňujem sa za rušenie. Potreboval by som poradiť v určitej veci. Na súdne pojednávanie v civilnom spore som dostal predvolanie. Dlh voči OTP banke som si nadelil kvôli určitému úveru. Tento dlh prevzala iná spoločnosť a chce ho vymáhať súdnou cestou. Svoj úver som splácal dlhodobo - približne 2 roky - ale potom som sa dostal dlhodobo ako aj dočasne do nezamestnanosti a nebolo mi možné dlh splácať. Ako som už spomenul, dostal som predvolanie na súd, avšak chcel by som požiadať súd, aby sa vec prerokovala bez mojej prítomnosti. Svoj dlh uznávam a som si ho vedomý. Existuje takáto možnosť? Ak áno, ako je to možné vykonať? Musím poslať súdu nejakú žiadosť alebo ospravedlnenie? Veľmi mi pomôžete s vašou radou, pretože nie som zvyknutý chodiť na súdy a dosť ma to psychicky vyčerpať. Veľmi pekne ďakujem za radu. S pozdravom.

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

Dobrý deň, áno je možné súd požiadať, aby rozhodoval bez Vašej osobnej prítomnosti na pojednávaní. V takom prípade je potrebné súdu ospravedlniť Vašu neúčasť (najčastejšie kvôli pracovnej vyťaženosti) a zároveň požiadať súd o rozhodnutie bez Vašej prítomnosti, nakoľko ste si vedomý svojho dlhu. Po Vašom ospravedlnení by mal súd rozhodnúť bez Vašej prítomnosti. Účasť na pojednávaní by pre Vás možno malo aj výhodu. Ak Vaša finančná situácia neumožňuje splatiť celý dlh naraz Vášmu veriteľovi, mohli by ste sa s ním na pojednávaní pokúsiť uzatvoriť súdny zmier a požiadať o splácanie Vášho dlhu v splátkach. To je však možné iba vtedy ak sa na pojednávanie ustanovíte a dohodnete s ním konkrétnu výšku splátok Vášho dlhu. Každá dohoda je však dvojstranná, a preto s ňou musí súhlasiť aj Váš veriteľ.

Trápi vás "Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, budem mať súdne pojednávanie s bývalým priateľom kvôli tomu, že mi vyhrozoval a pre ďalšie veci. Rada by som sa opýtala, či musím byť na súdnom pojednávaní prítomná. Nechcem ísť a stretnúť sa s ním. Je možné ospravedlniť moju neúčasť tým, že sa nechcem stretnúť s obžalovaným? Je možné, aby súd rozhodol aj bez mojej účasti alebo sa súdne pojednávanie odročí, keď tam nebudem? Ďakujem.

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

(odpoveď odoslaná: 01.08.2023)

Dobrý deň,
z Vami uvedeného vyplýva, že pôjde o trestnú vec, nakoľko spomínate obžalovaného. Vaša účasť bude potrebná vtedy, ak máte byť na pojednávaní vypočúvaná. V takom prípade by Vám tiež bolo doručené predvolanie a boli by ste povinná sa zúčastniť s tým, že ak by ste sa na pojednávanie nedostavili, mohli by ste byť predvedená. Podľa ust. § 128 Trestného poriadku:

(1) Svedok, ktorý bol riadne predvolaný a bez dostatočného ospravedlnenia sa k úkonu neustanoví, môže byť predvedený. V konaní pred súdom na základe uznesenia súdu môže byť svedok zabezpečený spôsobom uvedeným v § 88, ak sú splnené podmienky pre taký postup. Na následky nedostavenia sa musí v predvolaní upozorniť.   (2) V prípade ospravedlnenej neúčasti svedka na úkone orgánu činného v trestnom konaní alebo súdu zo zdravotných dôvodov je svedok povinný predložiť vyjadrenie ošetrujúceho lekára, že mu jeho zdravotný stav neumožňuje účasť na úkone, na ktorý bol predvolaný, bez ohrozenia života alebo závažného zhoršenia zdravotného stavu alebo z dôvodu nebezpečenstva rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, Čakám na súdne pojednávanie už vyše roka. Mám nárok na odškodnenie?

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

(odpoveď odoslaná: 18.02.2021)

Dobrý deň,
nepíšete v otázke o aký súdny spor ide. Súdne pojednávania sú v súčasnosti vzhľadom na situáciu s COVID19 značne obmedzené, ktorá informácia je zverejnená aj na úvodnej stránke Ministerstva spravodluvosti SR. Za tejto situácie je skôr nepravdepodobné, aby Vám bolo priznané odškodnenie za nečinnosť súdu.

Za zákonných podmienok je možné vec, ktorá je predmetom konania, rozhodnúť aj bez nariadenia pojednávania, prípadne vec ukončiť zmierom.

Odporúčame kontaktovať advokáta, aby Vašu vec posúdil a vykonal potrebné právne kroky.

Môžete kontaktovať aj našu AK.

 


Podotázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Moja dcéra dostala predvolanie na súd v súvislosti so zrušením vyživovacej povinnosti. Môže ona, vzhľadom na to, že pracuje na opačnej strane Slovenska, požiadať súd o konanie v jej neprítomnosti? Ďakujem.

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

(odpoveď odoslaná: 03.12.2020)

Dobrý deň,

 

v zásade nevidím problém v tom, ak požiada o konanie v neprítomnosti. Kľúčové je ale to, aby súd poznal jej stanovisko ku konaniu a aby sa výslovne ospravedlnila z osobnej neúčasti, uviedla dôvod neúčasti a súčasne požiadala o konanie v jej neprítomnosti. Ak všetko dodrží, nemal by byť problém s tým, že by sudca nekonal v jej neprítomnosti.


Trápi vás "Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, rád by som sa na niečo spýtal, keďže je to dosť urgentné a týka sa to budúceho týždňa. Mám známeho, ktorý je na PN pre vážne zdravotné problémy, ktoré má v súvislosti so svojím zamestnaním. Na budúci týždeň má termín pre súdne konanie v súvislosti s jeho rozvodom a chcel by byť prítomný, aby sa mohol vyjadriť k príslušnej téme a k starostlivosti o dieťa po rozvode. Môže byť jeho zdravotný stav dôvodom na odročenie, prípadne určenie nového termínu pojednávania? Rád by som tiež upozornil, že nemá finančné prostriedky na zaplatenie právneho zástupcu. Ďakujem.

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

(odpoveď odoslaná: 10.10.2020)

Dobrý deň,
zdravotný stav je dôvodom na odročenie pojednávania v tom prípade, že sa osoba nemôže zúčastniť pojednávania pre ohrozenie zdravia. Rovnako ak ide o dlhodobú zdravotný problém a nie náhle zhoršenie zdravotného stavu, súd nemusí túto PN vyhodnotiť ako dôvodnú.

Z praxe Vám však môžeme uviesť, že ak sa jedná o prvú žiadosť o odročenie pojednávania pre zdravotné problémy a nejde o niekoľkú žiadosť, súdy žiadostiam vyhovujú. Najmä v rodinnoprávnych veciach je dôležitá osobná účasť oboch rodičov, manželov.

O odročenie pojednávania je však potrebné požiadať vždy čo najskôr po doručení predvolania a zistenia prekážok pre účasť na pojednávaní.


Podotázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, mám podanú žiadosť o rozvod od 4. 10. 2019. Pojednávanie bolo vytýčené na 17. 03. 2020, no tri pracovné dni pred konaním bolo zrušené kvôli koronavírusu. Nový termín máme na 25. 06. 2020. Od októbra minulého roka ubehlo 8 mesiacov a veľa skutočností sa zmenilo. Manžel prejavil záujem vrátiť sa (rozišiel sa s priateľkou). Začali sme navštevovať párovú terapiu (na vlastné náklady) a máme za sebou už päť sedení. Psychický stav našej dcéry je však zlý, pretože ťažko znáša rozvodové konanie. Chcela by som sa spýtať, či je možné nejakým spôsobom odročiť alebo presunúť pojednávanie o niekoľko mesiacov. Rada by som získala viac času na to, aby sme sa pokúsili o zmierenie v dôsledku terapie. Návrh na rozvod zatiaľ nechcem rušiť, keďže nemám žiadnu záruku, že sa naše vzťahy upravia. Mohli by ste mi, prosím, poradiť ako mám postupovať? Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

(odpoveď odoslaná: 27.05.2020)

Dobrý deň,

v súlade s ust. § 98 Civil. mimosporového poriadku platí, že ak to účastníci zhodne navrhnú, súd konanie o návrhu na rozvod preruší na 3 mesiace a následne pokračuje v konanína návrh účastníkov. Ak návrh na pokračovanie v konaní sa nepodá do 1 roka, súd konanie zastaví.

Je potrebné, aby ste Vy ako aj manžel napísali na súd, aby súd konanie prerušil v zmysle uvedeného zák. ustanovenia.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, mám pre Vás otázku. Rád by som sa informoval, či môže súd prebiehať bez mojej prítomnosti. Týka sa zvýšenia výživného. Nemám finančné prostriedky na príchod na súd. Prosím, informujte ma, ako napísať žiadosť na súd, aby to prebehlo bez môjho účastníctva, alebo čo je potrebné urobiť. Ďakujem za každú odpoveď. Funkciu odporcu zastávam ja, navrhovateľom je môj bývalý partner, ktorý má aj syna v starostlivosti.

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

(odpoveď odoslaná: 17.04.2019)

Dobrý deň,
na Vašu otázku predkladáme odpoveď : 
Nie je vylúčené, že súd by vo veci mohol konať a rozhodnúť aj bez Vašej osobnej účasti na pojednávaní. 
Nepíšete v otázke, či máte výhrady voči zvýšeniu výživného, ak s týmto súhlasíte, pre Vás najlepším riešením je ospravedlnenie neúčasti na pojednávaní, môžete aj uviesť že nemáte finančné prostriedky, aby ste sa na pojednávanie dostavili, a že súhlasíte s konaním a rozhodnutím bez Vašej osobnej účasti na pojednávaní.

Odporúčame súčasne vyjadriť sa k samotnému návrhu na zvýšenie výživného s tým, aby navrhovateľ predložil doklady a podklady pre jeho zvýšenie, prípadne iné Vaše námietky, doložte aj svoje majetkové a zárobkové pomery.
V prípade, že nemáte dostatočný príjem na zastupovanie v konaní,  môžete požiadať o pomoc Centrum právnej pomoci, ktorého adresy  nájdete na stránke /link : http://www.centrumpravnejpomoci.sk/kde-a-kedy-nas-najdete/, ktoré Vás v konaní môže zastupovať.

 


Trápi vás "Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti (Procesné právo (civilné))

Potrebovala by som od Vás vzor žiadosti o pojednávanie v mojej neprítomnosti, keďže dávam plnú moc môjmu právnemu zástupcovi. Ďakujem.

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

(odpoveď odoslaná: 21.06.2018)

Dobrý deň, ak ste si zvolili právneho zástupcu a pojednávania sa zúčastní iba Váš právny zástupca, pričom Vás súd vyslovene nepredvolal za účelom výsluchu strany postačuje, ak Vašu neúčasť ospravedlní ústne právny zástupca na pojednávaní. Ak ste však boli predvolaný na pojednávanie za účelom výsluchu, bude potrebné Vašu neúčasť ospravedlniť vopred a preukázať, že sa pojednávania nemôžete zo zdravotných alebo iných dôvodov zúčastniť. V takom prípade sa môže stať i to, že súd pojednávanie odročí, nakoľko by pojednávanie bez Vášho výsluchu nebolo účelné a hospodárne a muselo by sa inokedy opakovať.


Podotázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti (Procesné právo (civilné))

Za akých podmienok nemusím sa zúčastňovať pojednávania na súde, ktoré rieši určenie nehnuteľností patriacich do dedičstva po pra-pra-rodičoch? Som účastníkom konania po zosnulej mame a na predmetný majetok si nerobím žiadny nárok, avšak na každé pojednávanie dostávam predvolanie.

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

(odpoveď odoslaná: 21.04.2017)

Dobrý deň, súd Vás na nariadené súdne pojednávania predvoláva, pretože má zákonnú povinnosť upovedomiť Vás ako účastníka konania o tom, že Vašu vec verejne prejedná. Ak ste už v predmetnom konaní ako účastník konania vypovedali a nemáte žiadny záujem na výsledku konania, môžete súd požiadať, aby Vašu neprítomnosť ospravedlnil a vec prejednal a rozhodol bez Vašej účasti. Z dôvodu právnej istoty Vám však odporúčam, aby ste si ustanovili zástupcu z radov advokátov, ktorý sa vo Vašom mene bude zúčastňovať všetkých súdnych pojednávaní a dohliadne, aby ste neboli ukrátený na svojich právach.


Podotázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti (Procesné právo (civilné))

Podala som na súd ospravedlnenie za neúčasť na pojednávaní a žiadosť o odročenie. Dôvodom bola absencia opatery pre moje malé dieťa a zároveň ťažký zdravotný stav môjho otca, ktorý je v nemocnici v kóme a jeho prognóza je pár dní života. Sudkyňa sa však rozhodla moju žiadosť telefonicky zamietnuť a pojednávanie naplánovala bez mojej prítomnosti. Bola to moja prvá žiadosť o odročenie. V prípade pojednávania o výživnom, sudkyňa vyhovela žiadosti manželovho právnika a pojednávanie odročila dokonca dvakrát. Moje osobné a rodinné okolnosti, teda terminálne štádium ochorenia môjho otca, však nebrala do úvahy. Predsedníčka súdu mi tiež nedokázala poskytnúť pomoc. Obávam sa, že aj napriek mojej ospravedlnenke bude mi uložená pokuta. Začínam mať pocit, že sudkyňa k mojej osobe pristupuje s predsudkami. Situácia je o to zložitejšia, že bývalí svokrovci sa snažia získať starostlivosť o moju dvojapolročnú dcéru, ktorú nikdy nevideli a po jej narodení nás vyhnali z domu. Predsedníčka súdu mi navrhla priniesť moje dieťa na súd, avšak minulé pojednávanie trvalo dve hodiny a bolo pre mňa stresujúce, nehovoriac o mojej dcére. Neviem sa s týmto problémom nikde obrátiť a som zúfalá. Ďakujem.

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

(odpoveď odoslaná: 10.02.2017)

Dobrý deň, v zmysle § 183 ods. 1 Civilného sporového poriadku, pojednávanie môže byť na návrh strany odročené len vtedy, ak sa strana alebo jej zástupca z dôležitých dôvodov nemôže dostaviť na pojednávanie a zároveň od nich nemožno spravodlivo žiadať, aby sa na pojednávaní nechali zastúpiť. Dôležitosť dôvodu, pre ktorý účastník konania žiada o odročenie, sa preto posudzuje s ohľadom na jeho nepredvídateľnosť, závažnosť, rozsah ale aj iný charakter.  Nakoľko nepoznám Vaše osobné pomery je otázne, či je vo Vašich možnostiach zabezpečiť dozor nad Vašim dieťaťom na pár hodín alebo či na tento kratší čas možno od Vás požadovať, aby ste opustili svojho otca od nemocničného lôžka. Charakter súdneho konania, podľa môjho názoru spôsobuje, že od Vás nemožno spravodlivo požadovať, aby ste sa nechali v konaní zastupovať (napr. advokátom), keďže na pojednávaní je nutná Vaša osobná výpoveď ako jeden z prostriedkov dokazovania. Uvedené okolnosti však skúma len súd, ktorý o dôvodnosti Vašej žiadosti musí rozhodnúť. Nič Vám však nebráni, aby ste v prípade, že bude vec prejednaná vo Vašej neprítomnosti, namietali porušenie Vašich procesných práv a to napr. aj v odvolacom konaní.


Trápi vás "Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti (Procesné právo (civilné))

...chcel by som sa podať o rozvod po dvoch mesiacoch manželstva. Dôvody, ktoré boli udané, sú dlhy, ktoré vznikli pred manželstvom. Manželka o nich vedela a už sú vyplatené... Teraz je dôvodom vraj nedôvera... Ale myslím si, že je to predčasné a manželstvo sa dá ešte zachrániť...Pracujeme spolu...Ďakujem.

Odpoveď: Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti

(odpoveď odoslaná: 28.12.2015)

Pokiaľ bolo manželstvo len 2 mesačne, je veľmi zaujímavé, že súd nechcel počuť Váš názor ako manžela na rozvod.  Ako dôvod v rozvode uveďte aj túto skutočnosť - t.j. 2 mesačné manželstvo - súd mal skúmať príčiny rozvratu podľa môjho názoru hlbšie.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Súdne pojednávanie bez mojej prítomnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.