Máte
otázku?

Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Banská Bystrica

Otázka: Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či sa matka s maloletými deťmi, ktoré sú po rozvode zverené do jej starostlivosti, môže v rámci Slovenska odsťahovať bez súhlasu manžela a za akých podmienok? Ako je to v prípade odchodu za prácou do zahraničia? Ďakujem.

Odpoveď: Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode

Dobrý deň, 

žiaden právny predpis Ván nezakazuje sťahovať sa s dieťaťom v rámci SR. Na sťahovanie v rámci SR nepotrebujete súhlas druhého rodiča. Máte však povinnosť ho o ton informovať. Pokiaľ sa chcete natrvalo odsťahovať s dieťaťom do zahraničia, tu už súhlas druhého rodiča potrebný bude. Pokiaľ chcete ísť s dieťaťom do zahraničia len na výlet či dovolenku súhlas nepotrebujete.

Trápi vás "Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na možnosť trvalého presťahovania sa do zahraničia. Situácia je taká, že som s otcom môjho dieťaťa boli prevažne v družobnom vzťahu. Aktuálne žijem sama so svojou deväťročnou dcérou, pričom otec dieťaťa (ktorý žije v Nemecku už 8 rokov) sa o našu dcéru nezaujíma. Ozve sa jej len občas a môj pokus o kontakt úplne ignoruje. Zákonná starostlivosť o dieťa je zverená mne. Teraz mám možnosť práce v Anglicku. Na Slovensku nás ťažko uživím a výživné ešte nebolo určené. Obávam sa, že súhlas otca bude ťažké získať, prípadne ho nemôžem získať vôbec. Nutne sa potrebujem presťahovať. Samozrejme, otcovi dieťaťa oznámim všetky skutočnosti, vrátane adresy a všetkých možných kontaktov na dcéru. Nebudem mu brániť ani v osobnom kontakte s dcérou. Prosím o radu, čo by som mohla urobiť, aby som mala šancu presťahovať sa žiť do Anglicka. Otec dieťaťa nemôže nahlásiť únos, keďže sám nežije ani sa nezdržuje na Slovensku. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode

(odpoveď odoslaná: 07.02.2020)

Dobrý deň prajem,

i keď Vám rozumiem, zákon je nastavený tak, že ak premiestnite dieťa natrvalo do cudziny bez súhlasu otca, mohlo by sa jednať o tzv. občianskoprávny únos. Jeho podstata je, že sa druhý rodič môže domáhať návratu do krajiny obvyklého pobytu (v tomto prípade SR). Dôležitá je lehota 1 roka, kedy by už súd nemal nariadiť návrat. Môže ho nariadiť aj po tejto lehote, ale nie v prípade, ak sa dieťa zžilo s novým prostredím a má nový obvyklý pobyt. Je to riziko a je to na Vašom zvážení. Vo Váš prospech by hralo to, že otec sa absolútne nezaujíma o dieťa. Ak to chcete urobiť v súlade so zákonom a neriskovať, odporúčam napísať mu hoci email, či súhlasí. Ak sa nevyjadrí, alebo nebude súhlasiť, navrhujem podať návrh na súd na nahradenie tohto súhlasu. Na súde budete musieť preukázať, že máte zabezpečené v danej krajine bývanie, zamestnanie, lekára, dieťa školu, že ho presťahovanie neohrozí, že otec si neplní svoje povinnosti a nemá žiaden záujem. Návrh na návrat dieťaťa nemusí podať len otec, môže to urobiť napr. aj kuratela.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode (Rozvod)

Vážený JUDr. Milan Ficek, rada by som sa opýtala na konkrétny problém. Po rozvode boli maloleté deti zverené do mojej starostlivosti. Zatiaľ ich vychovávam sama v spoločnej domácnosti s mojimi rodičmi. Mám nového partnera, ktorý má veľmi dobrý vzťah aj s mojimi deťmi. Radi by sme sa odsťahovali k nemu, problémom je však, že žije v Maďarsku, cca 80 km od hraníc. Snažila som sa dohodnúť s exmanželom, ale so sťahovaním nesúhlasí. Chcela by som sa Vás opýtať, na aké okolnosti súd dohliada v takomto prípade a v akom prípade môže súd zamietnuť moju žiadosť? Nechystám sa brániť styku detí s otcom, ktorý má nárok na každý druhý víkend a aj na každý druhý týždeň dva dni poobede, avšak ani tieto dni si neuplatňuje v plnom rozsahu. Budem veľmi vďačná za Váš názor, ako by bolo najjednoduchšie riešiť túto situáciu. Ďakujem!

Odpoveď: Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode

(odpoveď odoslaná: 15.01.2020)

Dobrý deň prajem,

pokiaľ otec nesúhlasí s presťahovaním detí, nemôžete sa odsťahovať s deťmi bez súhlasu súdu. Považovalo by sa to za únos. V takom prípade je potrebné podať návrh na súd a veľmi podrobne vysvetliť to, že ste si našli nového partnera, má dobrý vzťah s deťmi (treba opísať, ako sa k nim správa, či spolu trávia čas a pod.). Výhoda je, že je to pomerne blízko od hraníc. Súdu musí byť zrejmé, že nebudete brániť v styku s deťmi. Ďalej musíte súdu preukázať, že deti tam budú mať školu, lekára, bývanie, a pod. Takéto konania sú veľmi špecifické a nedá sa predvídať, či Vám súd vyhovie. Základ je, aby to neohrozilo vývoj a záujem detí a zároveň aby otec nestratil s deťmi kontakt. Ideálne by však bolo nájsť s otcom kompromis. To by bolo najrýchlejšie.


Podotázka: Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň. Vo vašej odpovedi týkajúcej sa sťahovania s deťmi po rozvode, ktoré sú zverené do osobnej starostlivosti matky, uvádzate, že nie je potrebný súhlas druhého rodiča. Ako to však je v prípade, keď je nové bydlisko vzdialené približne 150 km a otec má podľa rozsudku (po vzájomnej dohode) právo sa s deťmi stretávať každý týždeň?
Je možné, že súd v takomto prípade sťahovanie "zakáže"? Mám nového partnera a chceme si založiť rodinu, ale exmanžel sa dožaduje stále viac času pre styk s deťmi. Mám s tým problém hlavne kvôli jeho manipuláciám a vyhrážkam, že už deti neuvidím a za moju neveru "zaplatím". Je možné, že sa ocitnem v slepej uličke a nebudem môcť začať nový život s novým partnerom, ak nie je možné ďalej bývať na mieste pôvodného bydliska?
Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode

(odpoveď odoslaná: 14.10.2019)

Dobrý deň,

ako sme písali v našich predchádzajúcich odpovediach, súhlas bývalého manžela na presťahovanie do iného mesta v rámci SR nepotrebujete. Iné by to bolo, ak by ste sa chceli vysťahovať natrvalo do zahraničia, tu by ste potrebovali písomný súhlas otca detí a ak súhlas by vám nedal, museli by ste  sa obrátiť na súd.
Pokiaľ ide o styk s deťmi a požiadavky otca detí na jeho rozšírenie, tu uvádzame, že ste viazaná súdnym rozhodnutím. Nakoľko sa odsťahujete, bude potrebné spísať dohodu o úprave styku a túto dať na schválenie na súd. V prípade, že k dohode nedôjde, o veci rozhodne príslušný súd. Vyhrážky zo strany otca detí, ak vo vás vzbudzujú obavy o deti, by mohli byť dôvodom, aby súd upravil styk s deťmi len za vašej prítomnosti.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Sťahovanie sa matky s maloletými deťmi po rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.