POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Spolubývanie prenájom kamera


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Spolubývanie prenájom kamera

Dobrý deň, rád by som sa opýtal. Bývam v prenajatom byte, kde sme traja. Je to takzvané spolubývanie, pri ktorom má každý svoju izbu. Som tam ešte len krátko a všimol som si, že jeden z mojich spolubývajúcich si zaobstaral kameru, ktorú skryl na chodbe. Táto kamera teda sníma pohyb, napríklad kto príde a podobne. V zmluve ani osobne ma nikto na túto kameru neupozornil. Je to protiprávne, že ju tam má, aj keď ju nechce odstrániť? Ďakujem za odpoveď, Michal.

Odpoveď: Spolubývanie prenájom kamera

Dobrý deň,

podľa § 12 ods. 1 a 3 Občianskeho zákonníka Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.

Z uvedeného je zrejmé, že nemá právo Vás bez Vášho súhlasu monitorovať. Ak odmietne upustiť od používania kamery, môžete sa svojho práva domáhať na súde a žiadať, aby jej to zakázal. (§ 13 ods. 1 OZ Fyzická osoba má právo najmä sa domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jeho osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby mu bolo dané primerané zadosťučinenie.)

 

Trápi vás "Spolubývanie prenájom kamera" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spolubývanie prenájom kamera (Občianske právo)

Dobrý deň, v jednom dvojizbovom byte bývam spolu s jednou cudzou osobou. Oba sme na byte v podnájme, takže byt nepatrí ani jednému z nás. Máme nepriechodné izby, pričom každý má svoju. Môj problém spočíva v tom, že moja spolubývajúca v mojej neprítomnosti vstupuje do mojej izby bez môjho súhlasu. Nielenže dovnútra vpúšťa svoju mačku, ale ruší moje súkromie aj tým, že v mojej izbe bez môjho vedomia organizuje prehliadky bytu. Týmto spôsobom narušuje nielen moje súkromie, ale ohrozuje aj moje osobné veci, ako napríklad notebook v hodnote 2000 EUR. Chcel by som sa spýtať, či sa týmto konaním moja spolubývajúca dopúšťa niečoho, čím by som ju mohol konfrontovať. V nájomnej zmluve sa bohužiaľ neuvádza nič o súkromí, takže z tohto hľadiska je to "slepá ulička". Rád by som sa dozvedel, ako môžem tomuto jej konaniu zabrániť, prípadne či existuje spôsob, ako toto konanie právne napadnúť.

Odpoveď: Spolubývanie prenájom kamera

(odpoveď odoslaná: 09.12.2019)

Dobrý deň,  

z otázky vyplýva, že byt bol daný dvom osobám nezávisle od seba a že v samotnej zmluve je presne vymedzený priestor izby, ktorý Vám bol daný do nájmu s jej presným polohovým určením a vymedzeným priestorom pre spoločné užívanie (kuchyňa, soc. zariadenie, chodba).

Druhý nájomca nie je oprávnený vstúpiť do Vášho priestoru, ktorý boli dané do nájmu Vám. Otázkou je či tento priestor si viete uzatvoriť. 

Odporúčame preštudovať zmluvu, kontaktovať prenajímateľku na prípadnú úpravu Vašej zmluvy, ako aj druhej nájomníčky, a priestor zatvárať na kľúč. Súčasne z dôvodu možných havarijných udalostí dojednať postup pre prípadný vstup do Vašej izby v prípade Vašej neprítomnsoti, čo by sa samozrejme vzťahovalo aj pre úpravu zmluvy druhej nájomníčky. 

Otázkou je či prenajímateľ dovolil chovať v byte mačku.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spolubývanie prenájom kamera" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.