Máte
otázku?

Spoločný plot


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Spoločný plot

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa stavby plotu. Spolu so susedom vlastníme krajné pozemky, pričom on má cestu po spodnej strane a my po hornej. Chceli by sme postaviť plot, ktorý by bol umiestnený na polovicu medzi našimi pozemkami. Naši susedia však žiadajú, aby sme celý plot zaplatili my. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Spoločný plot

Dobrý deň. 

Žiaden právny predpis nestanovuje ako sa majú stavať ploty medzi susedmi. Je to len na dohode susedov, či sa na stavaní plota budú podieľať spoločne. Ak chcete mať oplotený pozemok a sused sa na stavbe plota nechce podieľať, tak si ho budete musieť postaviť sami na svoje náklady. Upozorňujem, že na výstavbu plota nie je potrebné stavebné povolenie, je však nutné túto stavbu vopred ohlásiť stavebnému úradu. 

Trápi vás "Spoločný plot" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spoločný plot (Občianske právo)

Dobrý deň, mám problém so susedom, ktorý si kúpil dom vedľa nášho. Naša záhrada susedí s jeho záhradou, nie s jeho domom ani dvorom. Teraz tvrdí, že plot je na jeho pozemku a trvá na jeho posunutí. Je možné, že sa asi o 50 cm nachádza na jeho pozemku na dĺžke 5 metrov, postupne sa to zužuje na asi 30 cm. Plot sme postavili po dohode s predchádzajúcimi majiteľmi. Bol rekonštruovaný presne na mieste, na ktorom stál pôvodný plot asi 50 rokov. O záhradu sa nijak nestará, je zarastená a má tam rozpadnutú váľkovú stavbu, ktorá sa nám rúca do záhrady. Na tej časti nie je žiadny plot kvôli tejto ruine. Sme povinní tento plot zbúrať a postaviť nový? Vyhráža sa nám súdom. Sused trvá na tom, že nechceme mať ten plot. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Spoločný plot

(odpoveď odoslaná: 04.09.2023)

Dobrý deň, pokiaľ váš sused tvrdí, že oplotenie je na jeho pozemku, potom odporúčam odkázať mu, aby nechal vypracovať geometrický plán, ktorý v konečnom dôsledku ukáže kde sa presne hranica pozemku nachádza a či vôbec výstavbou oplotenia ste zabrali aj pozemok suseda.  Na základe výzvy suseda a jeho domnienok žiadne oplotenie neodstraňujte.Riešením súčasne je, aby ste sa dohodli na spoločnom autorizovanom geodetovi, pričom náklady na vypracovanie geom. plánu budete hradiť pomere 1/2 k celku.

Predpokladáme súčasne, že cena pozemku, ktorou ste prípadne zasiahli do vlastníckeho práva suseda, do jeho pozemku, je podstatne nižšia ako cena konkrétnej časti oplotenia.

Vec odporúčam riešiť najprv s autorizovaným geodetom a na základe ním vypracovaného geom. plánu sa nájde riešenie na vyporiadanie pozemku, ako aj oplotenia /napr. odkúpite konkrétnu časť pozemku od suseda, prípadne si pozemky zameníte, aby nemuselo dôjsť k zbúraniu oplotenia/.

Na majetkoprávne vyporiadanie pozemku a hranice pozemku odporúčam kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Spoločný plot (Občianske právo)

Dobrý večer, chcel by som Vás požiadať o radu. Na mojej záhrade mám spoločné hranice so susedom. Tieto hranice pozemkov rozdeľuje plot, ktorý som v roku 2016 na vlastné náklady vymenil, keďže pôvodný bol už nevyhovujúci. Teraz, po šiestich rokoch mi sused začal vykrikovať, že plot nie je taký, ako bol pôvodne a že som mu z jeho záhrady "zobral" 40 cm na celej jej dĺžke. Ja som plot osadil presne na miesto, kde predtým stál starý. Môj sused od mňa požadoval, aby som plot posunul. Odpovedal som mu, že tak urobím iba na základe geodetického zamerania, a nie na základe jeho slovného posudku. Nakoniec súhlasil s geodetom, ale navrhol, aby sme jeho služby zaplatili spolu. Odpovedal som mu, že keďže je on tým, kto ma pochybnosti a navrhol túto riešenie, mal by si služby geodeta zaplatiť sám. Pohrozil mi, že ma dá na súd, ak plot nespravím "do poriadku". Preto sa pýtam: ak zjednám nápravu a odstránim plot, ktorý som postavil na vlastné náklady, môže mi súd nariadiť, aby som ho znova postavil? Ja by som vydržal aj bez plota a ak sused plot chce, môže ho postaviť podľa svojich predstáv. Chcem sa len uistiť, že mi nehrozí žiadne súdne konanie, pretože sa obávam, že naše neschôdne postavenia by mohli viesť k súdnemu sporu. Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

Odpoveď: Spoločný plot

(odpoveď odoslaná: 04.10.2022)

Dobrý deň,
ak je plot Váš a Vy ste ho stavali, samozrejme môžete ho odstrániť a nemusíte postaviť žiadny. Právne predpisy poznajú iba málo prípadov, kedy je možné niekomu (súdnou cestou) prikázať postaviť plot (napríklad ak by z Vášho pozemku chodili hospodárske zvieratá po pozemkoch cudzích ľudí. Ak sa však jedná napríklad o záhradu, kde niečo pestujete alebo máte stromy vysadené, je na Vás, či si ho oplotíte alebo nie.


Podotázka: Spoločný plot (Občianske právo)

Dobrý deň, Ako je to v prípade, ak je plot postavený na hranici pozemku v radovej výstavbe medzi susedmi? Môže sused plot svojvoľne zlikvidovať bez súhlasu, len preto, že on tam plot nechce? Samozrejme, ako sused s tým nesúhlasím, pretože by mal voľný prístup na môj pozemok. Rastislav

Odpoveď: Spoločný plot

(odpoveď odoslaná: 15.08.2021)

Dobrý deň,
základom vo Vami uvedenom prípade je to, kto postavil oplotenie. AK tak urobil sused a chce plot odstrániť, nemôže mu v tom zabrániť. Obč. zákonník ani stavebný poriadok nestanovuje ktorý vlastník pozemku má svoj pozemok oplotiť z konkrétne ktorej strany pozemku. Je to vec dohody.

V tomto smere sa používa v niektorých oblastiach tzv. pravidlo pravej ruky zaužívané ešte z obecného obč. zákonníka z roku 1811 a to, že plot na pravej strane pozemku má postaviť jeho vlastník, pričom sa pozerá na svoj pozemok z tej strany kde je vchod na pozemok a teda na pravej strane pri takomto postavení osoby má postaviť plot.

Uvádzame, že súčasná právna úprava úprava je obsiahnutá v ust. § 12 vyhl. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie nasledovne :

"Oplotenie pozemku
(1) Pozemok zastavaný stavbou musí byť oplotený, ak
a) stavba môže pôsobiť nepriaznivo na životné prostredie,
b) treba zamedziť voľný pohyb osôb alebo zvierat,
c) stavbu treba chrániť pred okolitými vplyvmi,
d) stavbu treba chrániť pred vstupom neoprávnenej osoby.
(2) Oplotenie nesmie
a) svojím rozsahom, tvarom a použitým materiálom narušiť charakter stavby na oplocovanom pozemku a v jeho okolí,
b) zasahovať do rozhľadového poľa pripojenia stavby na pozemnú komunikáciu,
c) ohrozovať bezpečnosť účastníkov cestnej premávky a iných osôb.
(3)Stavebný pozemok pozdĺž verejnej cesty, ulice alebo námestia, športoviska a ihriska, kempingu a rekreačného priestoru, skladiska a odstavnej plochy, násypu a výkopu musí byť oplotený, ak to vyžaduje bezpečnosť osôb a poriadok. "
 
Odporúčame z Vašej strany urobiť opatrenia  resp. zábrany, aby sused na Váš pozemok nechodil. Vec odporúčame riešiť zmierčou cestou.

 

 

 


Trápi vás "Spoločný plot" a chcete pomôcť?

Podotázka: Spoločný plot (Občianske právo)

Dobrý deň, potreboval by som jednu radu. Vedľa môjho domu sa od roku 1992 nachádza rozostavaná stavba, ktorú v roku 2017 kúpil nový majiteľ a začal ju rekonštruovať, a to bez stavebného povolenia. V roku 2016 som na hranici svojho pozemku postavil oporný múr a plot, na ktoré mi bolo v roku 2015 vydané právoplatné stavebné povolenie. Oporný múr a plot boli postavené v súlade s projektom, ktorý je súčasťou stavebného povolenia. Sused, ako nový vlastník rozostavanej stavby, mi emailom zaslal výzvu na odstránenie nebezpečnej stavby, v ktorej ma vyzýva na okamžité odstránenie plota. Podľa jeho názoru totiž môj plot zasahuje svojimi základmi a telesom do jeho parcely. Spolieha sa pritom na tvrdenie, že hranica pozemku bola v roku 2011 určená prostredníctvom geometrického plánu, ktorý vypracoval Ing. xyz a ktorý zmenil priebeh hranice medzi parcelami. Preto som si dal premerať hranicu svojej parcely a mám potvrdenie, že môj plot stojí na hranici medzi parcelami a nezasahuje do susedovho pozemku. Mám povinnosť reagovať na tento jeho email? Ak neodpoviem, môže sused využiť moju nečinnosť na právne kroky, ktoré by mi mohli škodiť? Ďakujem za informáciu.

Odpoveď: Spoločný plot

(odpoveď odoslaná: 24.11.2020)

Dobrý deň,
v záujme udržania dobrých susedských vzťahov môžete na predmetný email reagovať /viac uviesť netreba/ a uviesť, že v zmysle ust. § 88 stav. poriadku platí :

"(1) Stavebný úrad nariadi vlastníkovi stavby odstránenie
a) závadnej stavby ohrozujúcej život alebo zdravie osôb, pokiaľ ju nemožno hospodárne opraviť,
b) stavby postavenej bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním alebo bez písomného oznámenia stavebného úradu podľa § 57 ods. 2 pri stavbách, ktoré treba ohlásiť; odstránenie stavby sa nenariadi iba v prípadoch, keď dodatočné povolenie stavby nie je v rozpore s verejnými záujmami,
c) stavby, na ktorú bolo zrušené stavebné povolenie (§ 102 ods. 3),
d) dočasnej stavby, pri ktorej uplynul určený čas jej trvania alebo pominul účel, na ktorý bola zriadená.
(2) Odstránenie stavby podľa odseku 1 písm. b) nariadi stavebný úrad vlastníkovi stavby, ktorý je stavebníkom, alebo nájomcovi stavby, ak je stavebníkom podľa § 58 ods. 3.
(3) Na odstránenie stavby, pokiaľ nebolo nariadené, je potrebné povolenie stavebného úradu, ak tento zákon neustanovuje inak. O povolenie môže žiadať vlastník stavby. V žiadosti o povolenie vlastník stavby uvedie druh, účel, miesto a označenie stavby, dôvody odstránenia stavby a dátum predpokladaného začatia a skončenia prác, či stavbu odstráni svojpomocne alebo prostredníctvom zhotoviteľa, ako sa naloží s odpadom a s uvoľneným pozemkom a aké opatrenia sú potrebné na zabezpečenie susedných pozemkov a stavieb."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že nariadiť odstránenie stavby môže len stavebný úrad. Stav. povolenie nie ste mu povinný preukazovať.

Pokiaľ sused vykonáva stav. práce na svojom pozemku bez ohlásenia stav. úradu alebo bez stav. povolenia, je treba to ohlásiť prísl. stav. úradu.

Ak máte pozemok zameraný autorizovaným geodetom a oplotenie bolo realizované v zmysle stav. povolenia, nemáte sa čoho obávať. Ak by sused tvrdil, že ste postavením oplotenia posunuli hranicu pozemku, o tejto veci môže v zmysle ust. § 67c/ ods. 5 zákona o katastri nehnuteľností rozhodnúť len prísl. súd :

"Ak vzniknú rozpory v tvrdení vlastníkov a iných oprávnených osôb o priebehu hraníc pozemkov, za hodnoverné sa považujú hranice vyznačené v platnom katastrálnom operáte; zmena takto zisteného priebehu hraníc je prípustná len na podklade právoplatného rozhodnutia súdu. Ak je priebeh hraníc predmetom súdneho sporu, vyznačia sa hranice v katastrálnom operáte ako sporné."


Podotázka: Spoločný plot (Občianske právo)

Prajem pekný deň. Pred dvadsiatimi rokmi sme zdedili pozemok. Teraz, keď začala v našom susedstve výstavba, zistili sme na základe geodetovho merania, že náš betónový plot nekopíruje hranicu pozemku. Plot zasahuje polovicou do susedovho pozemku a druhá polovica je výrazne na našom pozemku. Keďže sme sa nedohodli na cene pozemku, zdá sa, že celá situácia smeruje k zbúraniu plotu a stavbe nového. Otázka znie: Ako by sme mali riešiť náklady na zbúranie plotu, odvoz odpadu a následnú výstavbu nového plotu? Náš sused plánuje predaj svojej parcely, takže nechce stavať nový plot a odmieta prispieť na náklady. Je povinný prispieť na stavbu spoločného plotu? Je nejako stanovené, ako má plot vyzerať? Máme veľkého psa a bez plotu by z našej záhrady utiekal. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Spoločný plot

(odpoveď odoslaná: 05.11.2020)

Dobrý deň,
z otázky usudzujeme, že vlastníkom oplotenia je sused.  V súčastnosti sused chce pozemok predať, píšete však aj, že na sused. pozemku bude prebiehať výstavba.

Pokiaľ sused ide zbúrať plot, znáša aj náklady na jeho zbúranie, vrátane odvozu sutiny.

Súčasný stav. zákon nerieši, kto je povinný z ktorej strany pozemku postaviť oplotenie, je to na dohode susedov.

Pre Vás ako vlastníka psa platí ust. § 127 Obč. zákonníka :

"(1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

Z uvedeného ustanovenia nevyplýva, že ste poviný vystavať oplotenie, len musíte zabezpečiť, aby Váš pes nevnikal na susedné pozemky.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spoločný plot" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.