POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Som povinná účasti a výpovede ako svedok?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Prešov

Otázka: Som povinná účasti a výpovede ako svedok?

Pracujem ako obchodný zástupca pre nebankovú spoločnosť na živnosť. Niekedy sa stáva, že sa problém s klientom rieši na súde kvôli nesplateným záväzkom. Pritom som ako sprostredkovateľ a zástupca firmy často prizvaná na súd ako svedok, kde sa cítim ako zločinec. Mám pocit, že súdy sú zaujaté, pretože tu zastupujem nebankovú firmu. No robím prácu podľa daných pravidiel a tabuliek. Mám otázku: som povinná účasť na takomto pojednávaní a vypovedať? Nemala by firma skôr poslať človeka s právnym vzdelaním? Pravidlá sa často menia a nie je možné si vždy pamätať, čo a ako bolo pred niekoľkými rokmi. Navyše, musím tam byť prítomná a vypovedať niečo, čo si už skutočne nepamätám?

Odpoveď: Som povinná účasti a výpovede ako svedok?

Dobrý deň, v zmysle § 196 ods. 2 Civilného sporového poriadku, ak súd nariadi výsluch svedka, každá fyzická osoba je povinná dostaviť sa na predvolanie na súd a vypovedať ako svedok. To znamená, že na predvolanie súdu, ste povinná sa dostaviť na súdne pojednávanie a k predmetu veci vypovedať, ak sú Vám zrejmé skutočnosti podstatné pre konanie resp. sa na tieto pamätáte. Ako svedok môžete odoprieť výpoveď len vtedy, ak by ste výpoveďou spôsobili nebezpečenstvo trestného stíhania sebe alebo blízkym osobám alebo ak by ste výpoveďou porušili spovedné tajomstvo alebo tajomstvo informácie, ktorá Vám bola zverená ako osobe poverenej pastoračnou starostlivosťou ústne alebo písomne pod podmienkou zachovať mlčanlivosť. Taktiež ste povinná pri svojej výpovedi zachovávať mlčanlivosť o údajoch chránených podľa osobitného predpisu a inú zákonom ustanovenú alebo štátom uznanú povinnosť mlčanlivosti. Je preto potrebné rozlišovať osobu, ktorá vystupuje v pozícii svedka a osobu, ktorá je právnym zástupcom niektorej zo strán sporu. Len svedok môže pred súdom vypovedať o skutkových okolnostiach prípadu, nakoľko tieto vnímal svojimi zmyslami. Preto ak si niektoré skutkové okolnosti nepamätáte, je samozrejmé že ich pred súdom ozrejmiť nemôžete.

Trápi vás "Som povinná účasti a výpovede ako svedok?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Som povinná účasti a výpovede ako svedok?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.