Máte
otázku?

Sankcie z omeškania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Nitra

Otázka: Sankcie z omeškania

Firma, ktorá dodáva energiu do rodinných domov, mi mala vrátiť vyčíslený preplatok podľa jej dobropisu do 17. 4. 2017. Stalo sa tak však až na moju urgenciu dňa 25. 5. 2017. Môžem, ako súkromná osoba, penalizovať dodávateľa a akým spôsobom, ak by dodávateľ odmietol penále uhradiť?

Odpoveď: Sankcie z omeškania

Dobrý deň. Pokiaľ má mať niektorá zo zmluvných strán nárok na sankcie spojené s omeškaním (najmä úroky z omeškania, zmluvnú pokutu a pod.), tieto by mali mať zmluvný alebo zákonný základ. Nie je možné, aby jedna zmluvná strana tú druhú svojvoľne penalizovala.
Zákon však vždy v prípade omeškania s peňažným plnením priznáva veriteľovi minimálne nárok na zákonné úroky z omeškania.

Trápi vás "Sankcie z omeškania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Sankcie z omeškania (Obchodné právo)

Ďakujem za odpoveď na môj dotaz. Dodávateľovi som písomne oznámila penalizáciu, ktorú som, myslím, zákonným spôsobom vypočítala vo výške 0,05 % za každý deň omeškania. Dodávateľ reagoval písomnou odpoveďou, v ktorej odmietol uznáť výpočet penále. Čo mám ďalej robiť? Je to pre mňa otázka princípu. Keď som bola ja tá, kto meškal so zaplatením, musela som penále zaplatiť. Je právo vôbec vymožiteľné?

Odpoveď: Sankcie z omeškania

(odpoveď odoslaná: 16.06.2017)

Dobrý deň. Súčasná sadzba úrokov z omeškania v občianskoprávnych vzťahoch je 5,00 % ročne, nie 0,05 % za každý deň omeškania (t.j. denne). Zrejme z uvedeného dôvodu druhá strana neuznala Váš výpočet.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Sankcie z omeškania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.